Мобилните климатици - предимства и недостатъци

Публикувано на 18/11/2015 от Елица Мартинова | Последна редакция на 29/07/2023 | Видяно 61 219 пъти

В днешно време, когато технолоиите напредват с всеки изминал ден, е трудно да си представим домовете си без климатизация. Климатиците ни осигуряват комфорт и са предпочитан начин за регулиране на температурата в помещенията. 

Мобилните климатици са вид климатични уреди, които могат да се пренасят от едно място на друго, без да изискват постоянен монтаж. Изглежда лесно и много практично, но дали тези уреди са достатъчно ефективни и удобни за използване?

Инсталацията на стандартен климатик обаче изисква специализиран монтаж и отнема време. Макар това да не е проблем, защото в MaistorPlus може да намерите помощ от подходящ майстор, понякога стандартният климатик не е решение. Ето защо ви предлагаме да се запознаете с особеностите на преносимите климатици, които са сравнително ново попълнение на пазара.  В тази статия ще разгледаме някои от предимствата и недостатъците им

Виж още: За какво трябва да внимаваме при покупка на жилище?


Какво представляват?

Преносимите климатици имат сходен принцип на работа с този на стандартните си опоненти, използвайки фреон. Стенните климатици традиционно имат две тела - едно, което охлажда или стопля стаята, и второ, което се монтира отвън и помага за отвеждане на конденза. За разлика от стандартните климатици, преносимите имат само едно тяло и не е необходимо да бъдат монтирани на стената. Точно това позволява да бъдат местени в различните стаи на жилището и така да се спести от поставяне на повече устройства.

За да се охлажда, устройството има извод с тръба, през която се изпуска горещият въздух, генериран при работата му. Желателно е тази тръба да се отведе извън помещението, например през прозореца, защото в противен случай ефектът от охлаждането ще се изгуби.

Виж още: LG Multi V S климатична система - съчетава последните иновации в областта


За кого са подходящи?

Мобилните климатици са подходящи за домакинства, които живеят под наем и по тази причина нямат възможност да пробиват стените и да правят подобрения на своя глава.

Те са уместен вариант и за жилищата, в които няма място за поставяне на външното тяло на климатика, тъй като липсва тераса или пък защото прозорците са в нестандартна форма.

Живущите на първите етажи на сградите също може да предпочитат този вариант, за да не поставят външното тяло на климатика си в досег с минувачите.


Плюсове на мобилните климатици

  • Нямат нужда от никакъв монтаж. Могат да бъдат вкарани в употреба веднага след закупуването си.
  • Могат да ви следват из целия ви дом, като по този начин си спестявате закупуването на климатик за всяка стая.
  • Преносимите климатици се препоръчват от редица еко активисти, защото се предполага, че е по-природосъобразно цялото домакинство да се охлажда с едно устройство, отколкото да разполага с климатик във всяка стая.
  • Анализите на пазара показват, че цената на преносимите климатици пада с всеки изминал ден.
  • Обикновено те имат стандартна форма и могат лесно да бъдат прикрити, така че да изглеждат като незабележима част от обзавеждането.


Недостатъци на преносимите устройства

  • Тъй като всички части, нужни за работата на климатика, се намират в стаята до вас, в много от случаите мобилното устройство се оказва доста шумно.
  • Редица мнения от потребители показват, че преносимите климатици изразходват повече енергия от стандартните.
  • Тъй като мобилните климатици се охлаждат вътре в самата стая, има вероятност, щом минавате покрай тях, да усещате прилив от горещ въздух.
  • Щом тръбата за охлаждане на климатика се изведе през прозореца, е твърде вероятно да не искате да го местите, за да не развалите инсталацията. Това е в разрез с целия замисъл на покупката ви.
  • Много е вероятно по-големите помещения да не се охлаждат или затоплят равномерно.
  • За да поддържате добра температура в големите помещения, ще трябва да закупите голям мобилен климатик, а колкото по-голямо е устройството, толкова повече губи предимството си, че може да бъде местено.

Виж още: Климатик през лятото - как да го използваме енергийно ефективно


В заключение

Крайното решение за покупката на този тип устройство остава ваше. То зависи най-вече от нуждите на домакинството ви - ако сте един или двама души, които прекарват времето си в едно и също помещение, мобилният климатик може да е удачен вариант за вас. Ако сте многочленно семейство, той няма да е подходящо решение, тъй като не всеки ще може да се възползва от работата му.

Друг важен фактор при взимането на решение е с какво пространство разполагате в дома си и дали мобилният климатик не е единственото ви решение.

Ако все пак се спрете на варианта с традиционните климатици, ще имате нужда от човек, който да ви го монтира. Най-лесният вариант да се спрете на майстор, е да прегледате списъка с регистрираните в MaistorPlus специалисти. Ще може да намерите техен рейтинг, както и мнения за предишната им работа. Заявете проект и сравнете цените и условията, които предлагат различните монтажисти.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
16 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта