10 идеи за кухненски остров

Публикувано на 09/06/2014 от Адриана | Последна редакция на 09/08/2016 | Видяно 38 851 пъти

Кухненският остров е практична и мултифункционална мебел. Той може да се използва като шкаф за съхранение на продукти и готварски принадлежности, като работен плот или бар. Има и варианти, при които мивката, печката или котлоните са вградени в самия остров и по този начин поне двама или трима готвачи могат спокойно да се развихрят в кулинарния кът. В настоящага статия ще ви представим 10 идеи за остров в кухнята. Ако някоя от тях ви се стори достатъчно добра, можете да разчитате на професионалистите, специализирани в кухненски ремонти, които ще откриете в MaistorPlus. 

Все по-често в последните години се наблюдава тенденция, при която кухнята и трепезарията са комбинирани в едно помещение. В този случай бихте могли да разделите пространството с кухненски остров. Най-често той е с обла форма, както е при първата идея, която представяме на вашето внимание тук. Топлотата на светлите дървесни тонове хармонизира с черния мрамор, а обемната синя окръжност на тавана е перфектният завършек на модерната интериорна картина. 


Хибрид между кухненски остров и трапезарна маса

Един от вариантите, които най-често ще срещнете при кухненските острови е този, който е в съчетание с трапезарна маса. Използва се обикновено в жилища, където не е предвидено пространство за отделна трапезария, но може да бъде и допълнително място за похапване и непринудени разговори на по чаша ароматно кафе. Примерът, който ви показваме тук, залага на изнесените на преден план чисти бели нюанси, които изпъкват на фона на зеленикави и кафяви акценти. Кухнята е организирана в П-образна форма и притежава всички удобства за едно пълноценно кулинарно изживяване. Изборът на дървен паркет за пода ѝ внася топлите нотки уют, които да направят пребиваването в нея още по-сплотяващо. 


Семпъл правоъгълен остров

Изчистените правоъгълни форми също са характерни при изработването на кухненски острови. Ако търсите ефекта на ненатрапчиво внушение, можете да заложите на модел, при който основното тяло е в неутрален бял цвят, а плотът е в контрастен тъмен нюанс, както е посочено в настоящия пример. Така изработен, островът може да изпълнява няколко функции едновременно, в зависимост от конкретните нужди в даден момент. Наред с приготвянето на вкусни гозби, последващото им похапване и четене на сутрешен вестник, той може да се окаже и доста успешно домашно офис пространство. А сега си представете как върху него поставяте плоскост, разграфена като плоскост маса и вече си имате прекрасна игрална зона.  

Вижте също: Подвижни кухненски острови - цени и идеи


Компактен дървен кухненски остров

Тези от вас, които разполагат с по-малко жилище и съответно ограничена квадратура за кулинарния си кът, вероятно първоначално са склонни да се откажат от идеята за кухненски остров. Истината обаче е, че той може да съществува и в компактен вариант, при това, без да губи от функционалността си. Според преддочитанията си заложете на вариант, при който тази централна мебел повтаря стилово и цветово шкафчетата по периферията или я разграничете от тях в името на добрия контраст. В показания тук пример се разчита на меките землисти тонове, постигнати чрез комбинирането на естествено дърво и тревисто зелени стени, за да се получи пълноценна препратка към живата природа. 


Стъпаловиден кухненски остров

Търсещите по-разчупени и нестандартни решения за кухнята си могат да се спрат на стъпаловиден кухненски остров. Нагледен пример за такъв е показан на разглежданото тук изображение. Както забелязвате, в конкретния случай имаме мебел с два бели плота, разположени на по-високо и по-ниско ниво. Всеки от тях играе различна роля в зависимост от конкретните предпочитания на домакинството. Горният успешно се превъплъщава в работна зона, предвид факта, че там е разположена мивката. Що се отнася до стъпалото надолу, то е сполучлив прочит на бар плот, в компанията на забележителни столчета от необработено дърво, или пък на издължена трапезарна маса.  


Кухненският остров като ярък акцент

Смелите интериорни решения, обагрени в ярки цветове, могат да превърнат кухненският остров в ярък звезден акцент в обзавеждането. Нивата на жизнерадост в дома ви значително ще се повишат, ако действате смело и поставите в центъра на кулинарния си кът интензивни жълти, червени, оранжеви или други огнени нюанси. Съчетайте ги с естествени дървени вратички за шкафчетата, а при желание да смекчите обстановката, можете да добавите и приглушени бели фрагменти. Предимството при избора на по-дръзки краски за острова е, че те успешно отклоняват вниманието от иначе избягваното съчетаване на светло и тъмно дърво и дори превръщат подобен подход в откровено сполучлива находка.  


Индустриален кухненски остров

На другата крайност на дързостта може да застане кухненският остров, който безапелационно демонстрира защо комбинацията от черно и бяло си остава вечна класика. Иначе мрачният цвят, подкрепен от своя антипод, се оказва чудесен повод, около който да се изгради цяла кухня в индустриален стил. За да сте максимално автентични, задължително добавете над острова типичните за този дизайн големи железни осветителни тела. Стените наоколо могат да бъдат с естествени или боядисани в бяло тухли, а ако нямате възможност последните да са естествени, защото примерно жилището ви е панелно, винаги съществува алтернативата да ги имитирате чрез тапети. 

Вижте още: Вдъхновяващи идеи за кухня в индустриален стил


Кухненски остров с възможности за съхранение

Предназначението на кухненският остров далеч не се изчерпва с това да оползотвори пространството в средата на кулинарното помещение. Той съчетава многообразни функционалности в себе си, като работен и бар плот, маса за хранене и всичко друго, за което господарката на кухнята би се сетила да го използва. Ако към дизайна му има предвидени открити рафтове, те могат да послужат като полезни възможности за съхранение, за каквито не е останало място при други мебели из дома. Удачно е например да си оформите малка библиотека, като не е задължително тя да е съставена само от готварски книги. Да превърнете изнесените полици в импровизиран изложбен кът за любими декорации също е добро решение.  


Кухненски остров, маскиран като елегантна бяла масичка

Има случаи, в които кухненският остров може да бъде една кокетна масичка, извисяваща се в средата на помещението, гордо стъпила върху пъстър килим. В конкретно демонстрирания тук пример имаме чудесен бял представител на островното съсловие, чийто светъл мраморен под успешно кореспондира с този при мивката отляво. Тук въпросната мебел е лишена от тежката отговорност да приюти в себе си половината, ако не и по-голяма част от кухненското оборудване, както наблюдаваме при по-масивните модели. И въпреки че ролята му е много по-тясно специализирана, не само че не е излишен елемент от интериора, ами се превръща в основна причина за елегантното му излъчване. 


Помислете конкретно за вашите нужди

В края на своеобразната ни островна обиколка ви представяме един графитено сив кухненски остров. В средата на плота му е предвиден котлон, което максимално улеснява готварския процес. Не може да не отбележим и умелото оптимизиране на пространството, постигнато с помощта на плъзгащи се вратички при фронталната част. 

А вие избрахте ли вече кухненски остров за вашия дом? Не забравяйте да съобразите функционалността с естетиката, за да постигнете един наистина добър резултат. В MaistorPlus ще откриете доказани професионалисти, които ще ви предложат индивидуално решение за вашия интериорен проект. Сравнете оферти от водещи специалисти за проектиране или ремонт на кухня, като изпратите безплатна заявка още сега!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Щърков Инженеринг
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
valeros3 LTD
Покривни услуги, София
17 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта