Ще слагате ли фотоволтаици на покрива? Първо помислете за изолацията.

Публикувано на 24/11/2022 от | Последна редакция на 09/03/2023 | Видяно 7 565 пъти

Не пропускайте втория ни уебинар на тема: Плоски покриви за фотоволтаични системи

Дата: 29.11.2022 г.

Час: 11 ч.

Продължителност: 1 ч.

Регистрирайте се за участие тук

Дългоочакваният старт на новата кампания за саниране по Националния план за възстановяване и устойчивост стана повод отново да се заговори за енергийната ефективност на сградите, в които живеем и работим. В комбинация с повишените разходи на домакинствата и бизнеса в последната година, изостри вниманието върху необходимостта от създаване на условия за по-ниско и отговорно потребление на енергия. Посоките са две – използване на съществуващи технологии за пасивно намаляване на енергийните разходи в сградите и въвеждането на повече възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в експлоатация. Всъщност България вече може да се похвали с надвишаване на настоящите цели на ЕС за бpyтнo ĸpaйнo пoтpeблeниe нa eнepгия oт възoбнoвяeми eнepгийни изтoчници (BEИ) с цели 7%. Сега то е 23,3%, но до 2030 трябва да достигне 27%.

Това обаче е крайно недостатъчно. Неслучайно се търсят различни начини за насърчаване на инвестициите в сектора. Един от тях е заложен и в Плана за възстановяване и устойчивост. Той предлага възвръщане на до 70% от стойността на фотоволтаична система до 10 kW или до 15 000 лв. Новата програма за саниране пък предвижда до 100% възстановяване на разходите по подобряване на енергийната ефективност на сградите, основно чрез изолация. Така че сега е добър момент да се замислите дали вашият плосък покрив не би могъл да се възползва от това условие в плана. Но преди това се уверете, че изолацията на покрива е подходяща за монтажа и експлоатацията на ВЕИ.


Защо препоръчваме изолация от каменна вата ROCKWOOL за плоски покриви, върху които ще се инсталира фотоволтаична система?

Повечето специалисти по покривни системи знаят, че трябва да се обърне внимание на повече от един показател при избора на изолация за плоския покрив с интензивен трафик. И въпреки че много пъти изолацията идва с добри показатели за якост на натиск, най-важният индикатор дали изолационните плоскости са в състояние да издържат допълнителното натоварване от монтажа и експлоатацията на ВЕИ е точковото натоварване.  

 

Еднослойните плоскостите Hardrock 1000 идват със следните характеристики: дебелина от 50 до 150 мм, 1000 N точково натоварване, якост на натиск от ≥ 70% и CE сертификат, детайлно описващ тези стойности в допълнение. Освен това Hardrock 1000 е твърда плоскост от каменна вата “Dual Density”, което означава, че има два интегрирани влагоустойчиви и влагоотблъскващи слоя, с якост на натиск на горния слой на плочата от ≥ 90%.

Съветваме при определяне на стойността на точковото натоварване да се вземе предвид и необходимостта от монтаж на повече от един слой изолация. Често срещана грешка е необходимите параметри да бъдат взети предвид само за най-горния слой изолация и в резултат се налага подмяна и ремонт още в ранните етапи на експлоатационния период на новия плосък покрив.

За да избегнете бъдещи проблеми и да осигурите най-добрата възможна и дълготрайна изолация на покрива, създадохме няколко полезни материала, които да бъдат в помощ както на строителните специалисти, така и на крайните потребители, които в крайна сметка ще се възползват от подобрените енергийно ефективни свойства на плоския покрив с ВЕИ. Отлична топло и шумоиозлация, устойчива преграда за пожар, устояваща на 1000 градуса, изключителна дълготрайност. И най-важното в случая – материал, който ще осигури оптималното точково натоварване за покрив, който ще бъде подложен на интензивен трафик.

Научете повече на специалната ни страница посветена на качествената изолация за плоски покриви с фотоволтаични инсталации или се свържете с нашите експерти за индивидуална консултация.

ROCKWOOL България EООД

бул. „ Драган Цанков” 23 А

1113 София, България

www.rockwool.com/bg

info@rockwool.bg

T +359 2 943 95 60



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ралица Пламенова VIP
Цялостен ремонт, София
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
11 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
DESIGN CONSTRUCTION
Шпакловки, Варна
7 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта