Домът, който носи усещането за свобода и простор

Публикувано на 24/03/2021 от Елизабета Костова | Последна редакция на 07/04/2021 | Видяно 11 984 пъти

Покривните прозорци VELUX озаряват вътрешните пространства в апартамента и допринасят за по-доброто настроение на семейството под покрива

Да живееш нависоко, сред изобилие от светлина и свеж въздух.  Звучи трудно постижимо в големия град, където силният шум, презастрояването и замърсеният въздух превръщат ежедневието в истинско предизвикателство. В търсене на ново жилище едно софийско семейство се спира на  последния етаж на новострояща се сграда. Изборът не е случаен. В продължение на повече от 10 години семейството е живяло в друга мансардна и има много свежи идеи как да проектира своя бъдещ дом, така че да осигури уютна и здравословна среда, простор и свобода под покрива.


Създаване на мечтаното мансардно жилище

По план в сградата, в която в момента се намира апартаментът, е трябвало да има 2 малки ателиета на последния етаж. Когато започнало търсенето на нов дом, собственичката, която е и глава на семейството, е имала основно изискване апартаментът да бъде достатъчно светъл и просторен, за да може тя и синът й да се чувстват уютно и приятно, далеч от градската суматоха и шумните съседи. По тази причина подпокривното пространство е проектирано наново и двете ателиета са превърнати в един цял апартамент.

За да се реализира мечтата за перфектен дом, в реконструкцията участва архитект от фирма VELUX. Той се включва във всички етапи от проектирането на мансардния апартамент за максимално оползотворяване на пространството и включване на колкото се може повече покривни прозорци в апартамента с цел озаряване на помещенията под покрива. „Още когато видях двете малки ателиета ми хрумна, че могат да се обединят в един голям и светъл мансарден апартамент с 360 градусова панорамна гледка“ – споделя собственичката. „В строежа на сградата беше заложено монтиране на вертикални прозорци, което не съвпадаше с моето виждане. За мен беше изключително важно подпокривното пространство да бъде проектирано, така че да се поставят покривни прозорци. В стария ни апартамент например, имаше общо 16 прозореца VELUX, които пропускаха слънчевите лъчи през по-голямата част от деня и създаваха отпускаща и ведра атмосфера у дома.“


Изобилие от светлина във всяко помещение

В мансардата са вградени почти всички покривни прозорци от портфолиото на VELUX. Те са разположени във всички помещения в апартамента и превръщат първоначалното мрачното подпокривно пространство в светъл и модерен дом. Дневната е функционално разделена на две зони. В едната попада трапезарията. Там е разположен прозорец за плосък покрив, който служи за естествена вентилация на парата и миризмите при готвене. Той се отваря и затваря с помощта на удобно дистанционно управление и осигурява отлично осветление на цялата кухня. В трапезарията има два прозореца-балкон VELUX CABRIO®, които се отварят за секунди и добавят много светлина към апартамента.

asd

Собственичката разказва, че обича да застава на балкона и да се любува на страхотната гледка към планината, която определено я откъсва от ежедневието. В дневната са монтирани покривни прозорци, два от които с горно управление и троен стъклопакет. Благодарение на вградената изолационна система Thermo Technology® целогодишно се постига здравословна и комфортна обстановка в помещението. Според собственичката сметките за електроенергия са и много по-ниски от очакваното. Вентилационната клапа на прозореца допринася за естествено проветрение, а филтърът на покривният прозорец предпазва от навлизане на прах и насекоми в стаята.

asd

Спалнята в мансардата изобилства от естествена светлина, благодарение на системата VELUX Капандура. Тя дава възможност за допълнително разширяване на подпокривното помещение и създава удивително усещане за отворено пространство. В дрешника в спалнята е поставен още един прозорец за плосък покрив, който вечер заменя нуждата от  изкуственото осветление. В съседство на спалнята е детската стая.

asd

Там е монтирана системата VELUX Капандура в комбинация от 6 прозореца с цел осигуряване на обилно количество естествена светлина, която е така жизненоважна за здравето, тонуса и концентрацията на малкия член на семейството. Под покривните прозорци е разположено бюро, така че ученикът да има непрекъснат достъп до естествена светлина и свеж въздух по време на учебния и творчески процес. В детската стая е поставен още един прозорец-балкон VELUX CABRIO®, който се отваря по няколко пъти на ден за проветрение на цялото помещение.

asd

В банята е поставен покривен прозорец с бяло полиуретаново покритие, което е водоустойчиво и подходящо за помещения, в които има влага и изпарения. Освен светлината и красотата, които този прозорец осигурява, той създава и усещането за повече простор в малката по площ баня.

ads


Покривните прозорци VELUX като фактор за постигане на енергийна ефективност

През най-студените месеци от годината жилището се отоплява с климатици. Семейството е доволно, че въпреки квадратурата на апартамента сметките за електроенергия не са високи. То отдават този факт на отличните топлоизолационни свойства на прозорците.

Още със закупуване на мансардния апартамент собственичката оборудва спалните помещения с щори VELUX, за да се наслаждава на блажена почивка и спокойствие през тъмните часове от денонощието.

Във всекидневната са монтирани външни сенници, които намаляват притока на топлина през летните горещини, но същевременно пропускат светлината в помещението и запазват прелестната панорамна гледка.

Освен слънчевите лъчи, които покривните прозорци пускат в жилището, собственичката е избрала и стъклени врати за всички помещения. „Съществен елемент в нашият апартамент е светлината. Вратите само допълват усещане за прозрачност, въздушност и лекота. Разбира се, благодарение на щорите във всяка стая, успяваме да постигнем усамотението и чувството за самостоятелност, винаги когато пожелаем.“ – допълва тя.

Всички материали, вложени в обзавеждането на жилището, са естествени. Апартаментът изобилства от интересни интериорни решения, които истински вдъхновяват семейството. Белият цвят на стените създава усещане за повече пространство и светлина, а мебелите и личните вещи носят неповторим облик във всяко помещение. Щорите за покривните прозорци се предлагат в различни десени и цветове, което допълнително улеснява избора на цветове и материи в мансардния апартамент.

Голямото предимство на мансардите - невероятна панорамна гледка


Собственичката споделя, че обича да прекарва свободното си време на дивана в дневната, наблюдавайки прелестната гледка, която се разкрива към Витоша, от едната страна и към Стара планина, от другата. „За бъдеще планирам да създам кът с малка лежанка или люлеещ се стол в спалнята, понеже помещението е доста просторно. Това ще бъде моето прекрасно кътче за медитация, защото изобилства от слънчева светлина.“ – споделя домакинята.

Да живееш в големия град има своите големи предимства. Презастроената градска среда обаче създава дискомфорт и възпрепятства чувството за уединение, дори в собствения дом. Затова истинските късметлии са жителите на мансарди, които разполагат със свобода да живеят сред висините и близо до небето. А животът нависоко им дава възможност да наслаждават и на изобилие от така ценните и жизненоважни слънчева светлина и чист въздух и не на последно място – красива гледка.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта