Покривните прозорци VELUX като фактор за постигане на енергийна ефективност

Последна редакция на 29/03/2024 от Елизабета Костова
Източник | Видяно 815 пъти

През най-студените месеци от годината жилището се отоплява с климатици. Семейството е доволно, че въпреки квадратурата на апартамента сметките за електроенергия не са високи. То отдават този факт на отличните топлоизолационни свойства на прозорците.

Още със закупуване на мансардния апартамент собственичката оборудва спалните помещения с щори VELUX, за да се наслаждава на блажена почивка и спокойствие през тъмните часове от денонощието.

Във всекидневната са монтирани външни сенници, които намаляват притока на топлина през летните горещини, но същевременно пропускат светлината в помещението и запазват прелестната панорамна гледка.

Освен слънчевите лъчи, които покривните прозорци пускат в жилището, собственичката е избрала и стъклени врати за всички помещения. „Съществен елемент в нашият апартамент е светлината. Вратите само допълват усещане за прозрачност, въздушност и лекота. Разбира се, благодарение на щорите във всяка стая, успяваме да постигнем усамотението и чувството за самостоятелност, винаги когато пожелаем.“ – допълва тя.

Всички материали, вложени в обзавеждането на жилището, са естествени. Апартаментът изобилства от интересни интериорни решения, които истински вдъхновяват семейството. Белият цвят на стените създава усещане за повече пространство и светлина, а мебелите и личните вещи носят неповторим облик във всяко помещение. Щорите за покривните прозорци се предлагат в различни десени и цветове, което допълнително улеснява избора на цветове и материи в мансардния апартамент.

Голямото предимство на мансардите - невероятна панорамна гледка


Собственичката споделя, че обича да прекарва свободното си време на дивана в дневната, наблюдавайки прелестната гледка, която се разкрива към Витоша, от едната страна и към Стара планина, от другата. „За бъдеще планирам да създам кът с малка лежанка или люлеещ се стол в спалнята, понеже помещението е доста просторно. Това ще бъде моето прекрасно кътче за медитация, защото изобилства от слънчева светлина.“ – споделя домакинята.

Да живееш в големия град има своите големи предимства. Презастроената градска среда обаче създава дискомфорт и възпрепятства чувството за уединение, дори в собствения дом. Затова истинските късметлии са жителите на мансарди, които разполагат със свобода да живеят сред висините и близо до небето. А животът нависоко им дава възможност да наслаждават и на изобилие от така ценните и жизненоважни слънчева светлина и чист въздух и не на последно място – красива гледка.

Свързано:

Снимки и идеи за мансарда Домът, който носи усещането за свобода и простор