4 ефективни съвета от ROCKWOOL за топъл дом през зимата

Публикувано на 20/01/2021 от Елизабета Костова | Последна редакция на 29/01/2021 | Видяно 9 823 пъти

Няколко идеи, с които да си осигурите комфортна зима в топло жилище, които ефективно ще намалят сметките ви за отопление

По данни на ЕК в Европа между 50 и 125 милиона души не могат да си позволят да поддържат комфортна температура през зимата в домовете си. Неофициално се счита, че домакинствата, които трябва да отделят повече от 10% от дохода си за отопление са енергийно бедни.

И още малко статистика. По данни на Евростат 64% от използваната енергия в домакинствата през 2018 г. е отивала за отопление. Представете си колко голям би бил ефектът върху сметките, ако успеем да намалим разходите си за отопление

ROCKWOOL има решение за всяка реновация


Как да запазим дома си топъл през зимата?

Изолация – най-ефективният начин за запазване на топлината

Вероятно най-ефективното действие, което можете да предприемете, за да имате топла къща през зимата е изолацията с подходящи материали. Добре избраната и поставена изолация не само ще осигури уют в дома ви, но може да намали сметките ви за отопление с до 70%.

Често по-старите блокове и къщи се нуждаят от цялостна реновация, с която  да се подобри енергийната ефективност на сградата и от там да бъдат намалени бъдещите разходи за обитателите. Каменната вата е един от материалите, които се ползват широко при реновация на сградите, тъй като разполагат с редица предимства - от отлични топлоизолационни характеристики, до пожаробезопасност и шумо-изолация. Ако се колебаете от къде да започнете, използвайте нашия Помощник за реновация, който да помогне да реализирате проекта си с лекота.

ROCKWOOL Помощник за реновация


Таймери и термостати

Този тип устройства, независимо дали вградени в самите уреди или поставени допълнително, могат да бъдат много полезни при спестяването на топла вода, ток или горива, а от там и за намаляването на сметките за отопление.

Обикновено са необходими около 30 минути, за да могат отоплителните уреди да загреят стаите до комфортни нива. Можете да ги настроите да се включват около половин час преди ставане, както и да се изключат малко преди да излезете за работа. Това, обаче е относително и само ще спечелите, ако проучите точното време за затопляне и охлаждане на дома. Ето още една идея, която ще ви позволи значително да редуцирате разходите за отопление.


Радиаторите

Повечето домове в градски условия се отопляват с радиатори. Уверете се, че те работят правилно и че са добре обезвъздушени. Въздушните възглавници в радиаторите могат да намалят рязко тяхната ефективност и да увеличат разходите за отопление ненужно.

Уверете се също така, че нищо не стои на пътя на топлия въздух от радиатора към останалата част на стаята. Често се случва тежки завеси и други мебели да поемат част от излъчваната топлина и по този начин да пречат на топлината да се разпространи в стаята.

Друга добра идея е да монтирате отразяващи топлината панели до радиаторите, като по този начин ще ѝ помогнете да се разпространи равномерно в стаята. Те ще ви бъдат от особена полза, ако радиатора се намира до не особено добре изолирана стена, която позволява на част от топлината да бъде изведена извън жилището. Ако нямате възможност да се снабдите с подобни панели, вместо тях можете да използвате и обикновено алуминиево фолио, което да поставите на стените до радиатора.


Всеки уред в къщата може да бъде от полза

Ако се огледате внимателно ще забележите, че у дома има още много електроуреди, които отделят топлина. Печки, фурни, ютии, сушилни машини. Използвайте тяхната остатъчна топлина, за да поддържате комфортни температури без допълнителни разходи. Например, можете да оставите фурната отворена след като се сготвили, за да може вече произведената топлина да се разпространи в цялата стая.

Позволете и на слънчевата светлина да влиза свободно и затопля дома като отворите завесите широко сутрин. Затваряйте ги плътно вечер, за да съхраните по-лесно вече произведената топлина.

Тези прости мерки не само ще ви помогнат да си осигурите топъл дом, но и носят сериозен потенциал за спестяване от високите сметки в студените месеци. В най-голяма степен това може да бъде постигнато с качествена топлоизолация, затова не отлагайте и използвайте всяка възможност да направите дома си по-уютен още сега. Повече информация за продуктите на ROCKWOOL ще намерите на сайта ни.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Александър Костянев VIP
Цялостен ремонт, Пловдив
9 извършени проекта
Georgi Georgiev
Електроуслуги, София
2 извършени проекта
ЕТ "Венетон" VIP
Електроуслуги, София
108 извършени проекта
Щърков Инженеринг
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Николай Цеков
Паркет и ламинат, София
5 извършени проекта
Вътрешни ремонти
Цялостен ремонт, София
109 извършени проекта