Защо е важно да шумоизолираме дома си?

Публикувано на 24/02/2020 от Теа Даулова | Последна редакция на 05/06/2020 | Видяно 6 179 пъти

Чувате музикални композиции, които не са по вкуса ви, защото идват от съседите? А като им дойдат гости, сякаш сте част от поканените? И не стига това, ами всяка събота по неписано правилно някой решава да чисти с прахосмукачка или да забива пирони за картини от ранни зори? Има решение обаче, което слага край на всички изброени проблеми! На помощ в такива ситуации идват решенията за шумоизолиране.

Много често влагаме огромни ресурси в топлоизолацията и пренебрегваме ограничаването на звуците. На практика обаче може да живеем много по-спокойно и комфортно, без да чуваме шумове, които нарушават уединението ни! Това е възможно чрез добро шумоизолиране на дома ни. Какво може да направим по този въпрос?


Как можем да шумозиолираме дома?

Всеки нормален човешки разговор произвежда шум от 30-35 dB. В жилищата нормите на шумоизолация трябва да бъдат минимум 40 dB за преградни стени. Това се постига с познатите „тухли единички“, които са с дебелина 12 см. Много често обаче вътрешните стени се изграждат с тухли „четворки“, с които не може да се постигне изолация на звука. Крайният резултат е – сърдити съседи и влошени отношения. Как може да избегнем този сценарий?

  • Шумоизолация с гипсокартон. Много често собствениците на жилища решават да заложат на допълнителен слой от гипсокартон  и шумопоглъщащ материал по стените, с които да си осигурят необходимия комфорт. Това обаче се отразява на квадратурата на помещението и обезателно прави стаята по-малка. Освен това този вариант е свързан с ремонтни дейности и допълнителна инвестиция, за да може да изведете нови изходи за ключове и контакти, повторна обработка на финишния слой на стената.
  • Предмети, които поглъщат звука са също удачен вариант. Не очаквайте обаче с този метод да се случат чудеса. Вероятността да чувате отново съседите си е огромна, само че този път ще бъде далеч по-слабо. За да изолирате звука в стаята трябва да заложите на меки килими, много възглавници и мека мебел, които да направят образна преграда.
  • Заложете на масивни врати. Ако имате проблеми с шума, то определено ще ви се наложи да направите по-сериозна инвестиция при вратите. Те имат способността да абсорбират звука в пъти по-добре в сравнение с кухите врати.

Всички тези предложения са чудесна алтернатива за ограничаването за шума, но в никакъв случай няма да ви подарят стопроцентово спокойствие.


Какво е решението?

За да може наистина да живеете в мир със себе си (а и със съседите), Wienerberger предоставя решение, което ще ви осигури дълготраен безкомпромисен комофорт у дома. С блоковете Porotherm 12 N+F за вътрешни стени това е напълно постижимо!

  • Те достигат шумоизолация от 44 dB при дебелина на стената от 12 см.
  • Страхотно тяхно предимство е, че са голямоформатни. Това позволява само с 8 броя блокове да изградите един квадратен метър зид.
  • Porotherm 12 N+F се вграждат на инсталациите в стената и то без това да се отразява на нейната носеща способност.
  • Блоковете имат много камери. Това гарантира надеждно окачване на тежки предмети. Съвсем спокойно на стена, изградена с тях може да закачите бойлери, шкафове, телевизори и др.
  • Освен  ограничаване на шума, тези блокове осигуряват и добра топлоизолация между апартаментите.

 


Как може да комбинирате Porotherm 12 N+F ?

Porotherm 12 N+F е препоръчително да се използва за вътрешни стени. Що се отнася до стълбища, класни стаи, жилищни и санитарно-хигиенни помещения в жилищни сгради, то тогава ще трябва да заложите на комбинация от два блока.

  • За по-високи изисквания за шумова норма е добре да се използват Porotherm 12 N+F в комбинация с Porotherm 8 N+F. С тях се постига по-висока изолация на въздушния шум. Това се дължи на по-голямото им относително тегло.
  • Максималните стойности, изисквани от нормите за стени между учебни стаи, спортни зали или музикални кабинети е 55 dB при дебелина на зида от 25 см. Те могат да бъдат постигнати чрез създаване на т.нар „сандвич“. Идеята на това е да се поставят платна от минерална вата между двата блока.  По този начин на практика имаме редуване на керамика-изолация-керамика, което драстично ще намали възможността от предавате на звукови вълни.
  • Освен ограничаване на шума, тези блокове осигуряват и добра топлоизолация между апартаментите.

Ограничаването на шума в дома е не по-малко важно от топлоизолацията. Не подлагайте търпението си на изпитание, а заложете на решения и продукти, които ще ви осигурят комфорт и спокойствие у дома. С повече детайли за блоковете Porotherm и техните приложения, можете да се запознаете в сайта на нашите партньори от Wienerberger.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта