Как можем да шумозиолираме дома?

Последна редакция на 28/03/2024 от Теа Даулова
Източник | Видяно 484 пъти

Всеки нормален човешки разговор произвежда шум от 30-35 dB. В жилищата нормите на шумоизолация трябва да бъдат минимум 40 dB за преградни стени. Това се постига с познатите „тухли единички“, които са с дебелина 12 см. Много често обаче вътрешните стени се изграждат с тухли „четворки“, с които не може да се постигне изолация на звука. Крайният резултат е – сърдити съседи и влошени отношения. Как може да избегнем този сценарий?

  • Шумоизолация с гипсокартон. Много често собствениците на жилища решават да заложат на допълнителен слой от гипсокартон  и шумопоглъщащ материал по стените, с които да си осигурят необходимия комфорт. Това обаче се отразява на квадратурата на помещението и обезателно прави стаята по-малка. Освен това този вариант е свързан с ремонтни дейности и допълнителна инвестиция, за да може да изведете нови изходи за ключове и контакти, повторна обработка на финишния слой на стената.
  • Предмети, които поглъщат звука са също удачен вариант. Не очаквайте обаче с този метод да се случат чудеса. Вероятността да чувате отново съседите си е огромна, само че този път ще бъде далеч по-слабо. За да изолирате звука в стаята трябва да заложите на меки килими, много възглавници и мека мебел, които да направят образна преграда.
  • Заложете на масивни врати. Ако имате проблеми с шума, то определено ще ви се наложи да направите по-сериозна инвестиция при вратите. Те имат способността да абсорбират звука в пъти по-добре в сравнение с кухите врати.

Всички тези предложения са чудесна алтернатива за ограничаването за шума, но в никакъв случай няма да ви подарят стопроцентово спокойствие.

Свързано:

Защо е важно да шумоизолираме дома си?