Ексклузивно от ИКЕА - "Фабрични ефекти", колекцията вдъхновена от България!

Публикувано на 07/10/2017 от Мария Илиева | Видяно 5 995 пъти

ИКЕА България ни изненада с уникално събитие - представянето на колекция Vassad от самите дизайнери, които дойдоха специално у нас, за да изнесат публично интервю. 

Лимитираната колекция е създадена и вдъхновена в България. Това е първата такава по рода си. 

Световноизвестните дизайнери Кнут и Мариане Хагберг дойдоха у нас по покана на ИКЕА България и Studio Komplekt, като представи VÄSSAD на 6 октомври 2018г., в изложбената зала Gladiator.

Как възниква идеята за колекцията? При идването си в България през 2015, заедно с родоначалника на ИКЕА Ингвар Кампрад, Кнут и Мариане Хагберг се вдъхновяват от заобикалящата ги среда, производствените методи и материали в българските фабрики.

Към идеите оттам, шведските дизайнери добавят и щипка вдъхновение от фантастичните продукти на ИКЕА от миналото, включващи някои изключително популярни обекти от 80-те години. Резултатът е колекция със суров, автентичен вид, който е подходящ за всяка обстановка. Така за първи път дизайнери на ИКЕА си сътрудничат с български производители за създаването на цяла колекция, разработена директно във фабриките в България.


Публична дискусия с шведските дизайнери

Срещата на живо с доайените на ИКЕА дизайна беше изключително вълнуващо събитие за препълнената зала с млади хора, които научиха повече за иновациите и източника им на вдъхновение. Публиката беше сред първите, които видяха VÄSSAD в изложба, курирана от Studio Komplekt в Generator на 6 октомври от 16:00 часа! 

Заедно с дизайнерите присъстваше и ръководителят на проекта Ларс Инголф, а българските производители от „Бонана Петрич“ и „Родопска тъкан“ бяха специални гости на събитието. Измежду гостите бяхме и ние, Майстор Плюс, горди партньори на ИКЕА.  

Дискусията се проведе на английски език и бе съчетана с изложба в индустриален стил.


Keep it simple! / Не усложнявайте!

Колекцията, вдъхновена от България, е с изключително семпъл индустриален стил. Това е така, тъй като дизайнът и разработването ѝ се случват почти изцяло на производствената площадка. 

На срещата-дискусия шведските дизайнери разкриха тайната на вдъхновението си - практичният и красив живот. А мотото си, което споделиха с публиката и което остана най-силно в съзнанието на всеки присъствал на събитието, бе "Keep it simple" / "Не усложнявайте" или както ни учи великият архитект Мис ван дер Рое:  "Less is more" / "По-малкото е повече".


Шанс - да поговориш очи в очи с най-известните ИКЕА доайени

След дискусията събитието премина в неформални разговори и младите дизайнери имаха възможността да говорят очи в очи с великолепните шведски дизайнери.

Кнут и Мариане Хагберг разказаха как са се вдъхновили от обкръжението си в България, от производствените методи и материали, както и от впечатляващите познания на работниците на производствената площадка. Всичко това ги е мотивирало да създадат семплата, но силна колекция Vassad, която смайва със своята простота - стол като в училище, кофа като от парка и шкаф с чекмеджета от щайги, одеяло, напомнящо на родопско и ретро свещник с ултра модерен облик са са няколко от дизайн бижутата във VÄSSAD – лимитираната колекция на Икеа, която е вдъхновена от България, начертана по скандинавски и произведена у нас.


Vassad ще намерите в ИКЕА

Колко приятно за нас беше, когато непосредствено след дискусията отидохме в магазин ИКЕА и видяхме в продажба колекцията Vassad! Можеше да я пипнем, видим, тестваме. Семпла, изящна, практична. Всичко, което ИКЕА възпитава у хората е естетика в дома, неразривно свързана с практичност. Можете и вие да отидете и да я видите, а защо не и вече да притежавате по нещо от нея!

Поласкани сме от факта, че колекцията е създадена и вдъхновена от България! 

Честта, която ни е оказана ни дава повод за гордост!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта