Системи за стенно отопление. Алтернатива на класическите методи.

Публикувано на 17/10/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 17/10/2022 | Видяно 4 194 пъти

Системите за стенно отопление са перфектен начин да осигурите оптимална и равномерна температура в жилището, независимо от сезона. Всъщност, това е една от най-старите форми на отопление. Още римляните са използвали този метод за отопление на домовете си. То представлява нискотемпературна отоплителна система, която е скрита в стените в целия дом или отделна стая. Може да се монтира под конвенционални вертикални стени, скосени тавани, както и стени с по-сложен характер.

При стенно отопление на водна основа, повърхността на цялата стена се нагрява бързо и равномерно с помощта на тръбна система. През лятото същата система може да се използва за охлаждане на помещението до приятна температура. Така получавате “най-доброто от двата свята”. Освен това, този вид отопление е отлично решение за малкия дом, тъй като не заема допълнително място в жилището. Но нека разгледаме подробно предимствата му.

При нужда от съвет относно отоплението и климатизацията, допитайте се до нашише специалисти.


Удобно отопление с лъчистата топлина

Стенното отопление използва лъчиста топлина: инфрачервените вълни удрят мебелите и неотопляемите повърхности под прав ъгъл. Те излъчват тази енергия под формата на топлина. Този вид топлина се усеща естествено и приятно, тъй като основно действа като слънчева радиация. Друго предимство е, че няма почти никаква конвекция, което означава, че въздухът в помещението не е прекалено сух през зимата. Освен отоплителната система, често се поставя и изолация, за да се предотврати излизането на топлина на открито. Резултатът от това е излъчвател на топлина с ниска температура и голяма повърхност.


Ниска работна температура и по-малко прах

За разлика от радиаторите, които трябва да достигнат висока температура, за да затоплят помещението, стенните отоплителни системи излъчват топлина около помещението при ниска температура, което помага за енергийните разходи. Топлината от радиатора е конвективна и се разпространява из стаята от въздуха, който в циркулира и прах. Благодарение на лъчистата топлина, излъчвана от стенните отоплителни системи, въздухът в стаята остава чист. Ако бъде инсталирано в помещения, които са податливи на влага, като банята например, стенното отопление ще намали значително риска от мухъл.


Безшумно охлаждане през лятото

Със стенно отопление/охлаждане топлината остава навън през летните месеци, тъй като вода с температура 16-20 °C тече през тръбите и охлажда стените, за да поддържа комфортен и здравословен климат в помещението. И всичко това с една и съща система. По този начин стенното охлаждане спестява до 30% от разходите за енергия в сравнение със стандартните климатични системи. Тъй като стенното охлаждане се охлажда чрез обмен на лъчиста топлина, няма никакъв шум. Това означава, че може да работи и през нощта.

За допълнителни въпроси, не се притеснявайте да попитате специалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта