Как да обособите перфектното гардеробно помещение в няколко лесни стъпки?

Публикувано на 07/12/2021 от Anna Stankova | Последна редакция на 31/01/2022 | Видяно 9 631 пъти

Без съмнение една от многото мечти на всяка жена е да има специално помещение, в което да съхранява всичките си дрехи и цялата колекция от любими обувки. И макар че повечето от нас да мислим, че гардеробното помещение е ненужен каприз, наличието му всъщност крие много удобства. То спестява време при подготовката за излизане, тъй като всички дрехи, аксесоари и обувки са практично подредени и лесно откриваеми. Именно поради тези две причини все повече и повече собственици на жилища избират да изградят отделно местенце, в което да съхраняват дрехите си. Най-често в гардеробно помещение се превръщат малките ниши и килери, намиращи се в близост до спалнята. Но как да обособите кътче, което не само да служи като гардероб и да побира всички ваши дрехи и обувки, а и да изглежда естетически приятно? Отговорът на този и още въпроси ви даваме в следващите редове.


Местоположението на гардеробното помещение е изключително важно

За да се постигне максимално единство, е добре гардеробното помещение да се намира в непосредствена близост до спалнята. Това е предимство не само от функционална гледна точка, но и от естетическа такава, тъй като, обединявайки двете стаи, ще бъде създадена максимална хармония. 

  • За вход към гардеробната може да бъде обособена специална врата или пък да бъде изграден преходен „тунел“. Първият вариант дава възможност за по-добро разграничаване на двете отделни помещения – спалнята и гардеробната, докато отвореният преход позволява по-голяма свобода от гледна точка на интериорните решения и хрумки.

  • Ако е невъзможно гардеробната да се намира в близост до спалнята, то тогава тя може да се обособи в по-голяма ниша в дома или пък в по-широко преходно помещение. Предимството на този вариант е, че гардеробната може да бъде използване от всички членове на семейството.


Освободете помещението от ненужни вещи

След като вече сте избрали къде да обособите своя нов дрешник, идва ред на почистването на помещението. За целта е необходимо да се отървете от всички ненужни вещи, които се намират в него. Премахнете старите рафтове, ако има такива, освободете стените от осветителните тела и тапетите, които се намират по тях. След като сте се освободили от всичко ненужно, измерете помещението, за да знаете с каква точно площ разполагате. Тази стъпка е ключова за определяне на това какво обзавеждане ще изберете за гардеробната. Ако пространството е с отворен план, то е добре да решите дали искате да го затворите и по какъв начин. Трябва да определите къде да поставите преградата и каква да е тя. Най-добрият вариант e плъзгаща врата, която хармонира с интериора на спалнята и цялостната естетика на дома.


Избор на подходящо обзавеждане

Както всяка стая в дома, така и гардеробната трябва да се оборудва с подходящото за нейните цели обзавеждане. Сред задължителните за това помещение елементи са рафтовете – обикновени или плъзгащи, чекмеджета, закачалки и тръби за закачалки, стелажи, огледала и др. 

Материалите, от които са изработени мебелите са основен фактор за дълготрайността на живота на дрешника. На пазара се предлага богато разнообразие от различни по размери ПДЧ, МДФ и дървени плоскости, които са задължителни за обособяването на функционална гардеробна. 

ПДЧ и МДФ вариантите са доста по-бюджетни, но пък не биха издържали толкова във времето, колкото тези, изработени от масивна дървесина. Плоскостите от пресована дървесина често се поддават на изкривяване, докато тези от масивна дървесина са по-устойчиви и биха служили с десетилетия в гардеробната, без да се налага тяхната подмяна. 

Ако предпочитате по-модерни решения за съхранение, то можете да заложите на кутии за съхранение, в които да подредите дрехите си.


Как да изберете подходящия за вас метод за съхранение?

Добрата организация на дрехите, обувките и аксесоарите е ключова за това дали едно гардеробно помещение ще бъде наистина функционално. Под внимание трябва да бъдат взети и неговите размери, форма и на база на тази информация да се реши какви методи за съхранение ще бъдат най-подходящи за конкретното помещение. Вариантите обикновено са два – рафтове и стелажи. И макар да не работят особено добре по отделно, събрани заедно те творят чудеса. За да направите гардеробната максимално практична, мисловно я разделете на две. В едната част разположете стелажите и закачалките с дрехи, а в другата – рафтовете и кошниците за съхранение. Така не само ще създадете неописуемо удобство, но и ще допринесете за приятния дизайн на гардеробното помещение. 

  • За още по-голяма визуална привлекателност на дрешника, осигурете пространство между рафтовете. Така помещението не само ще изглежда по-просторно, но и ще осигурите свободна циркулация на въздуха, което ще помогне да бъде предотвратена появата на мухъл. 

  • За съхранение на по-малки вещи и аксесоари, можете да използвате чекмеджета или малки кошници за съхранение.

  • В случай, че разполагате с оскъдно пространство в гардеробната, е добре да обърнете по-специално внимание на закачалките. Заложете на вариант с две нива на окачване. Така ще си спестите място, което няма да е за сметка на добрата организация. На горния ред можете да закачите по-късите дрехи, а на долния – по-обемните. В свободното пространство под тях пък можете да поставите обувките си или пък да подредите още от дрехите си в кутии за съхранение, организирани по категории. 

  • Още едно практично решение е подвижният прът за закачалки, с чиято помощ ще си осигурите лесен достъп до всички дрехи.

  • Обувките обикновено заемат повече пространство. Затова е добре да бъдат подредени така, че да се виждат добре и достъпът до тях да е лесен и бърз. Моделите, които не носите често може да поставите в кутии в по-закътана част на гардеробната, а тези, които обувате най-често, можете да поставите на видимо и леснодостъпно място. Ако размерите на дрешника ви го позволяват, можете да съхранявате обувките си и в шкафове


Помислете за осветлението

Особено важен елемент за всяка гардеробна е доброто осветление. Не добре осветеният дрешник би бил доста труден за ползване и на практика – безполезен. Разбира се, достъпът до естествена светлина е предпочитан, но не винаги възможен. Затова е добре да заложите на сет от осветителни тела с различна по сила и интензитет светлина. 

  • Най-оптималният вариант е инсталирането на таванно осветление. 

  • Друг вариант е поставянето на стенно осветление в близост до рафтовете и шкафовете.

  • Препоръчваме ви и обособяване на специално място, където ще пробвате дрехите си. Там, логично, осветлението е добре да бъде най-наситено. Разбира се, това кътче трябва и да е заобиколено от огледала. Подходящите огледала ще създадат илюзията за повече простор и ще „увеличат“ мащаба на гардеробната. 

Идеални интериорни елементи за обзавеждане на вашата мечтана гардеробна можете да откриете в магазините на Мебели Виденов. Там, освен стилни и практични мебели, ще намерите и чудесен персонал, който да ви помогне в избора на най-подходящите за вашите нужди и желания мебели и елементи.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта
Васил Василев
Боядисване и декорация, София
87 извършени проекта