Тапицирана спалня, стандартна спалня или спален комплект - какво да изберем?

Публикувано на 16/11/2021 от | Последна редакция на 10/01/2022 | Видяно 9 859 пъти

Спалнята е може би най-интимното кътче в дома. Когато сме там, сме спокойни, отдаваме се на почивка и се зареждаме с нови сили, с които да покорим предстоящия ден. Спалнята е и мястото, което неволно крием от всички. И затова можем да го декорираме точно така, както искаме.

Основен елемент в интериора на стаята за сън е леглото. И затова е добре то да не само стилно, но и функционално и, разбира се, удобно.

На пазара се предлагат няколко основни разновидности на тази така обичана мебел – тапицирана спалня, стандартна спалня и спален комплект. И трите варианта спални имат своя чар и обаяние, които внасят в дома. Но коя е тази, която ще пасне на вашия дом, вашите изисквания и вашия характер? В следващите редове ще се постараем да отговорим на този въпрос, като ви представим предимствата и недостатъците на тапицираните спални, стандартните такива и спалните комплекти.


Тапицирана спалня – красота и комфорт в едно

Тапицираните спални са един от най-предпочитаните варианти легло поради безупречния уют и мекота, които внасят в стаята. Благодарение на тях стаята за сън изглежда винаги елегантна и нежна, като едновременно с това предлага островче, на което да починете след изтощителния ден.

Освен всичко тапицираните спални се предлагат в огромно разнообразие от цветове и размери, пасващи на всеки стил и дом. Огромната палитра от материи и дамаски, които се предлагат на пазара, са ключът към перфектния интериорен дизайн. Можете да изберете от наситени нюанси, които да внесат нотка екстравагантност или пък да заложите на меки, пастелни нюанси, с които стаята да грейне. Предлагат се спални с кадифен ефект, добавящ още повече елегантност, предлагат се и кожени, с които колоритът на стаята е гарантиран, а също и такива с гладка повърхност, които носят повече деликатност.

Отличителна черта на тапицираните легла е, че съчетават комфорт и красота в едно. Привлекателният външен вид се дължи на тапицираните табли за глава, често по-големи от леглото. Те могат да играят роля на интересна акцентна точка в стаята. Освен с впечатляващ дизайн, те очароват и с приканващо удобство. Таблата е идеално решение, ако искате да почетете книга преди сън или пък да изпиете кафето си в леглото в почивния ден.

Функционални и стилни, голям брой от тапицираните спални притежават механизъм за повдигане, който позволява пространството под матрака да бъде използвано за съхранение. 


Легла на платформа – модерното решение

Леглата на платформа се отличават с модерен облик, който пасва перфектно в спални, чийто интериор е в скандинавски или минималистичен стил. Характерно за тях е, че нямат рамки и се състоят от едно тяло – повдигната дървена платформа, върху която лежи матракът. 

Леглата на платформа са ниски. Като лек техен недостатък може да се отбележи липсата на подматрачни рамки, което намалява тяхната опора. 


Боксспринг легла – иновативни и практични

Отличаващи се с практичност, функционалност и удобство, боккспринг леглата набират огромна популярност през последните години. Те представляват цялостна система за спане, състояща се от твърда основа, в чиято вътрешност са вградени пружини. Върху основата се поставя матракът. Повечето боксспринг варианти предлагат и допълнително място за съхранение, което ги прави още по-практични и функционални.


Спални комплекти

Спалният комплект е точно това, от което се нуждаете, ако искате да пренесете интериора на спалнята си на следващо ниво. Практични и възхитително красиви, както по отношение на материали, така и по отношение на дизайн, спалните комплекти могат да решат всичките ви проблеми, както със съхранението, така и с декора в спалнята.

Спалните комплекти са най-добрият вариант за постигане на хармонична и еднородна визия, тъй като всеки елемент следва един и същ дизайн и завършек. 

Те обикновено съдържат легло, нощни шкафчета, гардероб и скрин. Именно затова изборът на комплект е много по-практичен и по-лесен от избора на отделни части, които да разположите в спалнята. Вместо да се налага да сравнявате десетки различни легла и след това да правите същото с гардеробите и скриновете, залагайки на спален комплект ще намерите всичко на едно място. А и тъй като ги купувате като „пакет“, спалните комплекти обикновено са много по-бюджетен вариант от този да закупувате всяка мебел поотделно. 

Спалнята е стая, която заслужава специално внимание и изключителна прецизност при избирането на нейния дизайн. Ако искате да създадете пространство, в което с нетърпение ще се потапяте след дългия ден или в което уютно ще се сгушвате в почивните дни, то е добре да изберете мебели, които пасват на личния ви стил. Разнообразие от такива можете да откриете в магазините на Мебели Виденов.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
6 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта