Оригинални решения за спалня в мансардата

Публикувано на 03/08/2017 от Дора Пенкова | Последна редакция на 03/08/2017 | Видяно 8 956 пъти

Разполагате ли с таванско помещение, което сте превърнали в склад? Правилните и добре съобразени дизайнерски решения могат да превърнат необитаемата подпокривна площ в уютна спалня.

Все повече хора се ориентират към оптимизиране на мансардата, за която често дори не се мисли като част от наличното обитаемо пространство. Вместо безбройните отдавна захвърлени вещи, там може да разполагате със спокоен и уютен кът за отдих. Фактори като достъп до канализация, налична светлина и височина са ключови за определяне функцията на мястото. Обикновено стремежът е да се създаде един цял маломерен апартамент, което е свързано с доста разходи и много сериозно планиране, за да могат да бъдат побрани спалня, кухня, баня и тоалетна там. По-лесният вариант е да се мисли за стая с определена функция, например спалня, което ще обсъдим в тази статия. Ако имате нужда от професионална помощ за избора на подходящи мебели, разгледайте разнообразни оферти от специалисти в областта. Заявете проект напълно безплатно, сравнете предложенията, запознайте се с профилите им и оставените оценки за мебелистите. Изберете най-оптималния за вас и вашата мансарда.


Частичен втори етаж в мансардата, оползотворяващ наличната височина

Повечето тавански помещения са скосени в частта към външната стена на сградата, но за сметка на това разполагат със сериозна височина точно под билото на покрива - най-високата точка, от която се задава наклона на целия покрив. Това позволява да се мисли за втори етаж. Идейно е не да се прави цял етаж, който да отнеме от “въздуха” в долната част на мансардата, а да се изгради частичен такъв, който да е разположен на малка част от площта и така да не „задушава” цялото пространство. В случая елегантната стълба се намира в края на стаята, като визуално не натоварва окото. Широчината както на стълбата, така и на помещението над спалнята е не повече от метър, обособявайки по много деликатен начин място, което може удобно да служи за гардероб.


Елегантно решение за спалня и баня в подпокривното пространство

Ако имате възможност за изграждане на баня и тоалетна в мансардата, то тук ви представяме лесно решение за комбиниране на спалното помещение с тях. Леглото в случая е позиционирано в най-далечния край на стаята, а банята е отделена от спалната част със стени. Квадратурата на помещението е достатъчно голяма, за да позволи подобна намеса в пространството. Наличието на стена е добро решение, вместо често използваните в подобни случаи символични прегради, които не могат да спрат влагата. А тя е нежелан враг най-вече в спалното помещение, тъй като може да доведе до редица неприятни здравословни проблеми.


Спално помещение в мансардата с максимален брой легла

За многочленните семейства, борещи се с недостига на обитаемо пространство, превръщането на мансардата в спалня за 3-4 човека е чудесно решение. Това е добър вариант също и за лятна или зимна вила, която се използва сезонно от много хора, тъй като позволява тяхното безпроблемно настаняване. Ако се обособи като детска стая, то тогава и проблемът с височината на скосения таван остава на заден план. В случая, въпреки наличието на 4 легла в наглед малкото пространство, те са доста добре отделени едно от друго, позволявайки на всеки в стаята да разполага със собствена зона.


Да превърнем подпокривното пространство в уютна къщичка

Ако разполагате с много малко мансардно помещение със скосен таван и от двете страни, то тогава може да помислите за преустройването му в приказна детска стая за вашето дете. Дървено облицованите тавани и стени създават усещането, че човек се намира в малка приказна къщичка, кацнала върху клоните на някое дърво. Пъстрата декорация на пространството го прави още по-вълшебно. Тъй като стаята разполага с много малък прозорец, за нейното осветяване служат пъстри гирлянди с малки лампички, които се спускат в двете посоки по скосения таван, тръгвайки от билото. Леглото, което може да служи и за уютен диван, заема цялата площ непосредствено под прозореца, разгръщайки се по цялата широчина на стаята. Щедро подредените разноцветни възглавници в двата края на леглото-диван превръщат мястото в мечтаната стая, излязла от рисунките в книжките с детски приказки.


Класически хамак в мансардата

Ако подпокривното пространство, с което разполагате, е достатъчно просторно, тогава може да помислите за по-разчупени решения, които ще го направят уникално и същевременно много уютно. Така например закачането на хамак във високата част на стаята ще обособи отделен кът, без това да тежи в помещението. Вместо да мислите за фотьойл или диван, може да се насочите към избирането на подходящ хамак. Тъй като говорим за спалня, където така или иначе има легло, то така популярните напоследък хамаци тип стол биха били по-функционалното и ефектно решение. В случая цялото пространство е наситено с нюанси на бялото – като започнем от покривката на леглото, пердетата, минем през белите стени и стигнем до изящния хамак с красива дантела. 

Ако ви харесват нашите предложения или имате собствена идея как да превърнете наличната мансарда в удобна спалня, то можете да потърсите помощта на регистрираните при нас интериорни дизайнери. Заявете проект напълно безплатно и се сдобийте с прекрасен дом.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта