Наръчник на обособяване на работна зона в хола

Публикувано на 30/01/2020 от Радина | Видяно 2 576 пъти

Комбинирането на хол с домашен офис е едно добро решение за всички тези, които имат нужда от място за работа, но нямат необходимото отделно пространство в дома си. Така една стая ще изпълнява две функции едновременно: тя ще съчетава в себе си възможността за почивка и работа.

Не си мислете обаче, че е толкова просто. Има неща, на които трябва да обърнете внимание, ако държите почивката ви да е пълноценна, а работата ви - продуктивна. Представяме ви наръчник на обособяване на работна зона в хола!

В случай че имате нужда от експертно мнение, винаги може да се консултирате с доказаните специалисти в интериорния дизайн, регистрирани при нас.


Плюсове и минуси на дневната с работна зона

Да комбинирате работната зона с хола има своите положителни и отрицателни страни.

  • Добрата новина е, че подобна комбинация, освен че спестява място, прави интериора доста по-оригинален.
  • Освен това обикновено в дневните има добро осветление, което създава от своя страна и благоприятни условия за работа.
  • Има обаче и минуси – невинаги семейството ви може да запази необходимата тишина, която ви е нужна, за да работите на спокойствие. Те ще използват хола за място за почивка и едва ли ще бъде лесно винаги да са нащрек за вашата концентрация.
  • Съществува реално опасност да престанете да чувствате дневната си като място за почивка. Границата между релаксацията и работата е много тънка, особено когато изпълнявате и двете дейности в едно и също помещение.


Къде да позиционирате работната зона?

Първото нещо, което трябва да определите е местоположението на работния ви кът.

  • Бюрото е добре да бъде разположено в някой от ъглите на стаята. Ако се намира в средата на помещението, нито вие ще можете да се съсредоточите достатъчно, нито на останалите членове на семейството  ще им бъде комфортно.
  • Особено подходящо е работната зона да бъде разположена близо до прозореца, който ще осигурява естествена светлина.
  • Напълно изолирана зона за работа може да се получи, ако имате усвоена тераса. В този случай ще бъде много важно да изолирате добре помещението, за да не се окаже, че в даден момент сте измръзнали. Ако позиционирате работната зона на това място обаче, струва си да вземете предвид недостатъци като шума от улицата или запрашването през летния сезон.

Зонирането на работното място осигурява комфорт както на работещия човек, така и на неговото семейство.

  • Завесите могат да послужат като прегради, което допълнително ще създаде уют.
  • Можете също да разделите работната зона с мебели, ако поставите шкафовете така, че да скриват цялата работна зона. Отворена библиотека също ще свърши чудесна работа.
  • За преграда можете да използвате голям и аквариум. Да, ще инвестирате доста, но резултатът ще компенсира разходите. С този оригинален подход ще зарадвате и гостите вкъщи.
  • В допълнение към тези техники можете също да преобразувате пространството като създадете ниша в стената. Това ще бъде изключително удобно за вас.

Вижте още: Как да обзаведем малка дневна


Какви да бъдат мебелите?

Идва ред и на правилната подредба на мебелите. Добро решение е те да са на колелета, за да могат лесно да се местят, когато е необходимо освобождаването на повече място.

За да не създадете ефект на препълване на стаята, първо трябва да се освободите от всичко това, което не ви е необходимо. Излишните мебели и предмети ще възпрепятстват свободното движение, което определно не е търсеният ефект. Обемните мебели също не са за предпочитане, по-добре е да ги замените с многофункционални такива.

  • Най-важният елемент от интериора, върху който се извършва по-голямата част от работата е бюро или работен плот. Те може да се поставят диагонално спрямо самата стая. Така целият ъгъл на стаята ще бъде зает, което ще направи работната зона особено удобна. Самата повърхност не трябва да бъде твърде голяма, предимство е наличието на кутии и отделения за оборудване (компютър, принтер и т.н.).
  • Столът трябва да е мек и удобен, препоръчва се той да е с колела, а височината му да се регулира според личните предпочитания.
  • За да съхранявате нужни работни вещи, можете да използвате стелажи или плаващи рафтове. Те ще ви свършат чудесна работа за съхранение на литература, папки и т.н.
  • Поставянето на коркова дъска на стената е много подходящо за този тип помещения. Можете да прикачвате бележки, напомняния, документи и друга важна информация. В допълнение към практическите ползи, такава дъска може да се използва и като декорация.
  • Частта, предназначена за дневна е хубаво да си партнира в работната област. Така че имате страхотна стая със завършена концепция.

Въпреки всички опции, най-предпочитано остава производството на мебели по поръчка. По този начин ще вдъхнете живот на всички ваши дизайнерски хрумвания.


На какви цветове да заложим?

Известно е, че цветовете влияят на усещанията и общото психоемоционално състояние на човек. А ето и как те ще се отразят на вас и вашата работна концентрация:

  • Студените нюанси увеличават фокуса върху работата;
  • Ярките цветове (жълто, зелено, синьо) влияят на творческото настроение. Това е идеално за хора, чиято работа е свързана с креативност и нужда от творческо мислене;
  • Синият цвят има успокояващ ефект и помага да се концентрирате;
  • Червеният цвят създава усещането за енергия и дава повече самочувствие;
  • Топлите нюанси са най-неблагоприятни за работа, която включва точни изчисления и задълбочен анализ.

Вижте още: Тайните на цветовете, тълкувани от Лерос


Обърнете внимание и на осветлението

За удобство по време на работа е необходимо да изберете правилното осветление в стаята.

  • В дневната е почти задължително да има полилей.
  • В работната зона е добре да заложите на дифузно осветление като използвате интересна лампа за маса.
  • В офисите обикновено се използват студени нюанси на флуоресцентни лампи, но жълтото сияние на лампите е по-приятно със сигурност.
  • Опция е да използвате LED ленти, които могат да рамкират и самата зона.

Със сигурност превръщането на хола в мултифункционална стая с работна зона се оказва предизвикателство за мнозина. Невинаги сме сигурни кое пространство да отделим и как точно да го направим. Ако се нуждаете от професионално съдействие, можете да се обърнете към специалистите, регистрирани в сайта ни. Възползвайте се от възможността да направите своята безплатна заявка за проект, а след това очаквайте предложения, от които можете да изберете най-подходящото за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
13 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта