Цветовете в дневната или как да поиграем с боята в сърцето на дома

Публикувано на 13/09/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 03/10/2019 | Видяно 2 128 пъти

Всекидневната е едно от тези места в дома, които и да искате, няма как да скриете. Тя е помещението, което всеки гост в дома ви вижда. Мястото, което привлича погледи към себе си и което дава добра представа за хората, които го обитават. Всекидневната най-добре отразява личността ви. Независимо дали сте почитатели на смелата и жизнена атмосфера или пък предпочитате нещо по-релаксиращо и леко, дневната ви трябва да бъде точно толкова уникална, колкото сте и вие самите.

А един семпъл и лесен начин да добавите повече от същността си в хола, е като нанесете един обикновен слой боя. Всеки знае, че боята е универсалното средство, което може да преобрази цялостния дизайн на дома, без да нарушава бюджета. А за да се вдъхновите за следващата трансформация на най-важната стая, тук представяме някои от най-вълнуващите идеи за боядисване във всекидневната. За професионалното им изпълнение и за перфектния краен резултат, се доверете на специалистите по боядисване и декорация, регистрирани в сайта ни.


Акцентна стена - какво по-хубаво от това?

Влюбени сте в някой смел нюанс, но се притеснявате, че ако го ползвате на всички четири стени, ще “задуши” стаята ви? Е, имаме добра новина.

  • Акцентната стена е най-доброто решение за боядисване на хола. С нея можете да внесете цвят и красота в помещението и да създадете невероятна фокусна точка. А най-добрите стени от този тип са онези, които подчертават архитектурните особености на стаята или пък служат като рамка за добре структурирана колекция от произведения на изкуството.  
  • Имайте предвид, че акцентната стена не трябва да се ограничава само до един цвят. Ивиците, райетата и комбинациите между други интересни фигури са чудесен начин да свържете няколко цвята във вашата декоративна палитра.

Вижте още: Как да декорираме малка всекидневна в 6 лесни стъпки


Създайте контраст с тавана

Таванът е повърхност, която често се пренебрегва. А дава толкова много пространство за творчество. 

  • Чрез добавяне на цвят на тавана можете да създадете визуално интересен контраст със стените си и да направите пространството по-динамично. 
  • Ефектът може да бъде фин, ако изберете заглушен нюанс. 
  • Друг вариант, който можете приложите, е да озарите белите стени със по-дързък цвят на тавана. 
  • Изобщо не си мислете, че мазилките са само за стените. Напротив. Те стоят прекрасно и върху тавана. Да, поставянето им не е никак удобно, но пък крайният резултат си заслужава.
  • Ако имате ниски тавани, изборът на хладен нюанс като синьо или люляк ще го издължи оптически. Боядисвайки в тези цветове, ще заблудите окото да мисли, че стаята е по-голяма, отколкото всъщност е. 


Боядисайте… пода

Може да ви звучи абсурдно и налудничаво… Но не е. Боядисването на пода може да отвори един нов и интересен свят на интериорни възможности. Особено ако решите да рисувате или оцветявате бетонен под. 

  • За семпъл и модерен вид един по-дързък, плътен цвят или пък ярко бяло, вършат чудесна работа. 
  • Можете също така да се опитате да пресъздадете външния вид на традиционната керемида с два контрастни цвята. 
  • Бетонните подове изглеждат особено добре с по-лъскав завършек, който да отразява светлината обратно в пространството. 
  • Бетонът може да бъде оцветен и за по-фино покритие, което имитира вида на камък или мрамор за по-естествен вид.

Вижте още: Впечатляващи цветови комбинации за по-свежа и приветлива дневна


Текстурите са от основно значение

За по-интересен външен вид може да използвате текстурирани бои.

  • Традиционните техники включват преплитане и мрамориране. Те са перфектни за създаването на многоцветен облик. Въпреки че нанасянето й изисква малко повече практика и умения. Голяма част от специалистите с радост ще помогнат с опита, който притежават.
  • Добавянето на текстура към стените или тавана може да накара вашата всекидневна моментално да изглежда по-луксозна, особено ако я използвате за акцентна стена.

Вижте още: Малки промени, с които да внесете свежест в дневната


А защо не персонализиран стенопис?

Една от най-приключенските идеи за боядисване на всекидневна е създаването на уникален стенопис. Той може да бъде малък акцент или голям шедьовър, който запълва цялата стена. 

  • Изберете монохромна цветова схема или създайте пъстра дъга на стената - тук няма правила. Единственото, от което трябва да се водите, са собствените предпочитания и желания.
  • Пресъздайте работата на любим художник, проектирайте своя собствена тема или наемете професионалист, който да превърне стаята ви в пъстър остров, който да пасва на характера ви. 
  • Ако създаването на собствен стенопис не е в набора ви от умения или се притеснявате за стойността на изработката, окачете вместо това голямо произведение на изкуството.

Възможностите да вдъхнете свежест, стил и нежност в дневната, само с помощта на боя са много. Въпрос на личен избор е как да постъпите, за да преобразите дома си. Ако имате нужда от професионално съдействие може да се допитате до професионалистите, които са регистрирани при нас. По всяко време имате възможността да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете тази, която ви допада най-много.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
11 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта