Как да декорираме малка всекидневна в 6 лесни стъпки?

Публикувано на 19/08/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 10/09/2019 | Видяно 2 150 пъти

Малката всекидневна не е непременно нещо лошо. Така имате по-малко пространство, което да почиствате, атмосферата е уютна, а мебелите са по-малко, което пък значи, че имате възможност за повече декорации. Но въпреки всички тези предимства, този тип всекидневни имат един ключов недостатък - малки са. Много хора с подобни стаи искат да направят пространството да изглежда по-голямо, отколкото всъщност е. Ако и вие попаднете в тази група, то тази статия е точно за вас. Тук показваме как с няколко лесни и прости трикове за декориране и аранжиране, да успеете да създадете илюзия за по-голямо помещение. 

Ако пък имате нужда от професионална помощ при декорирането на хола ви, то се обърнете към опитните специлиалисти в интериорния дизайн, регистрирани в нашия сайт.


Бели стени - вечната класика

Да, белите стени понякога могат да бъдат скучни, но пък имат няколко основни предимства - стилни са, създават спокойна атмосфера и са изключително подходящо поле, на което да развихрите въображението си. A за създаването една наистина изтънчена всекидневна, чудесен избор е изцяло белият интериор. Комбинирането на бледите стени с еднакво бледи мебели е елегантен и директен начин да направите всяко малко пространство по-светло и по-голямо.

За повече разнообразие и дързост, добавете в декорацията си и други цветове и текстури. Такива акценти могат да бъдат картините по стените, декоративните възглавнички, дървените мебели и цветята.

Вижте още: Всекидневна 13 квадрата: чудесни идеи за интериорно решение


Добавете "живи" цветове

Нищо не съживява една стая по-добре от красива украса с основен акцент растенията. Те са нежни, ухаят добре, носят спокойствие и живот във всяко помещение. А когато се намират в дневната, носят свежо настроение на всеки, който е в дома ви.

  • Цветовете на растения като нарциси или лалета придават нежност и пъстрота във всекидневната;
  • Листните красавици, включващи папрати и паякообразни растения, носят интересна и отличаваща се текстура;
  • Високите растения пък създават илюзия за по-голямо пространство, тъй като издължават погледа;
  • Още едно предимство на живия декор, е че почиства въздуха в стаята;
  • Ако пък не обичате градинарството, то тогава заложете на орхидеи или кактуси. Отглеждането им не изисква особена грижа, а присъствието им в стаята определено ще приковава вниманието.


Декорация по стените - допълнително място за съхранение

Когато сте изправени пред проблема  “малко пространство”, то единственият начин да оптимизирате максимално всяко кътче в стаята, е като оползотворите и стените. Използвайки и тях като място за съхранение на вещите ви, ще можете хем да организирате добре пространството си, хем да успеете да разчистите пода от излишни предмети.

  • Чудесен начин да декорирате стените във всекидневната по елегантен и практичен начин, е като използвате кошници за съхранение;
  • Предпочитаният материал, от който трябва да са изработени е върба, тъй като е едновременно привлекателен и много здрав;
  • За да закрепите кошниците, използвайте декоративни куки, на които да ги закачите. Те могат да поемат много тежест, което пък е огромен плюс за вас.

И ето, че намерихте решение на още един от проблемите си! Тези кошници са идеални за прибиране на играчки, книги, списания и всички други неща, които имаме навика да разпръскваме из целия хол.


Табуретките - допълнително място за сядане

Нещото, което никога не бива да правите, ако имате малка всекидневна, е да я претъпкате с много мебели. Вместо това изберете диван, който е пропорционален на размера на пространството. Ако пък все още се нуждаете от повече места за сядане, използвайте табуретки. Те ще заемат далеч по-малко място от обемните фотьойли, а и могат лесно да се преместват от една точка до друга. Заложете на такива, които можете безпроблемно да “скриете” под  други предмети в хола, когато нямате нужда от тях. Например под масичката за кафе. 

Вижте още: Хитро решение за компактни жилища - обединете кухнята и хола в едно


Инвестирайте в мултифункционални мебели

Когато става въпрос за малки всекидневни, многофункционалните мебели са вашите най-добри приятели.

  • Страхотен пример за такъв тип е масичката за кафе, която има място за съхранение на вещи. Перфектна работа ще върши и такава на няколко нива, която да дава същото удобство. Тя ви позволява да отстраните всякакви струпвания на предмети в дома ви веднага, щом ги забележите.
  • Можете също така да инвестирате в затворени табуретки, които да изпълняват същата функция или дори в диван със склад под седалката. Още един универсален мултифункционален материал за всяка стая е стъклото и съответно огледалото.
  • За да увеличите максимално количеството естествена светлина във всекидневната си, добавете стенни огледала и мебели със светлоотразителни повърхности в интериорната ви схема. Така стаята ви, разбира се, ще изглежда и по-голяма.


Организирайте правилно пространството

Малките всекидневни трябва да бъдат свежи, поддържани и добре организирани. Чудесен начин да накарате една малка всекидневна да изглежда по-голяма е да я поддържате добре подредена. А за да направите това, всичко в стаята трябва да има свое собствено място. Плаващите рафтове са идеални за малки помещения, тъй като могат да съхраняват много неща и то върху стената. Както казахме, използвайки стените като място за подреждане на вещи, вие си освобождавате повече подово пространство и не позволявате струпването на вещи на неподходящи места. 

Ако сме ви вдъхновили и сте решили да приложите някоя от тези идеи в своя дом, то за изпълнението им се доверете на опитните майстори, регистрирани в сайта ни. Заявете проект, напълно безплатно, още сега и до 24 часа ще получите оферти от изпълнители. Сравнете ги, вижте мненията и на предишни техни клиенти и изберете изпълнителя, който отговаря на нуждите ви!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта