Тайните за доброто оползотворяване на малката дневна

Публикувано на 28/12/2019 от Ирена Петрова | Последна редакция на 28/12/2019 | Видяно 4 046 пъти

Дневната е централната точка на всеки дом – там каним гостите си или се събираме със семейството, но в малките апартаменти често се налага тя да изпълнява няколко функции на недостатъчно голяма площ. Това може да направи иначе любимата ви стая, тясна и препълнена, а понякога дори задушаваща.

Тук ще Ви представим няколко съвета за това как да се справите с това предизвикателство. В случай че имате нужда от помощ с прилагането им или бихте искали още идеи за организирането на дневната си, можете да се свържете с някой от професионалистите, които можете да намерите на нашия сайт.


Изхвърлете всички вещи, които не обичате

В началото на годината Конмари методът завладя света и има защо. Колкото по-малко стари или ненужни вещи, сувенири и най-различни предмети пазим, толкова по-лесно ще организираме предметите, които наистина ни носят щастие.

  • Дори и да ви е жал, бъдете честни със себе си. Дали наистина ще използвате някога онзи стар сервиз и имате ли нужда от всичките сувенири, за да помните пътуванията си (още повече ако сувенирите са подарък от чужди пътувания)?
  • Не се превръщайте във вещомани! Нито една дрънкулка не може да ви отнеме спомените.
  • Освобождавайки се от всичко ненужно, ще видите как ще спечелите не само пространство, но и ще се почиватвате много по-добре.

Вижте още: Освободете се от ненужните вещи, които заемат пространство!


Места за съхранение на вещи в дневната

В зависимост от това какво количество вещи сте оставили, сега е времето да помислите за това къде да ги приберете.

  • От една страна диваните с вградено пространство за съхранение са чудесен вариант за сезонни завивки, дрехи или други по-обемни предмети, за които няма място в гардероба.
  • От друга страна за всичко, което искаме да бъде на показ или да е лесно достъпно, рафтовете са много по-добър вариант от етажерките, защото оползотворяват често неизползваната височина вместо ценното подово пространство.
  • Важно е всичко, което наистина ви е необходимо да бъде поставено на максимално удобно място. По този начин няма да губите часове в неговото търсене. Нито ще ви се налага да вадите десетки неща, докато стигнете до него.
  • Ключът към добре организирана малка дневна е отличната организация.


Не забравяйте за декоративните елементи!

Ако вече сте разчистили и сте стигнали до минималистичен дизайн за Вашата дневна е време все пак да помислите и за някои декоративни предмети.

  • На пръв поглед това може да звучи нелогично, но точно в малките стаи няколко ярки и изразителни детайли могат да променят цялото възприемане на пространството, като привличат вниманието към себе си.
  • Всички знаем как огледалата разширяват оптически пространството, но защо да не го използваме и като декорация като добавим ярка рамка?
  • Други идеи, които могат да бъдат интересни са: кашпи с растения, възглавнички, стена със снимки или картини (ако са по-скоро вертикално разпределени дори създават илюзия за висок таван), интересна лампа, а може би и нещо по-голямо като стол или канапе.
  • Запомнете, че е много важно да се внимава и да не се прекали. За това изберете не повече от два или три детайла в зависимост от това колко са обемни или ярки.

Вижте още: 4 лесни идеи за декорация на малко помещение с отворен план


Изберете мултифункционални мебели

Можем да спестим пространство, ако един предмет изпълнява няколко функции вместо само една, но малко хора се спират на такива варианти. Може би това е защото мултифункционалните мебели изглеждат скъпи или сложни за използване, но те далеч не са такива.

  • Диван в ракла ще осигури допълнително пространство за съхранение.
  • Обикновените табуретки също могат да изпълняват много функции. Те например могат спокойно да заместят традиционната масичка за кафе, като служат за място за седене само когато има нужда от него. Някои от тях дори предлагат и още допълнително пространство за съхранение под седалката.
  • Използвайте всяка ниша, ако разполагате с такива в стаята. 

Малката дневна определено може да се окаже истинско предизвикателство, само ако не знаем как правилно да използваме пространството. Понякога с добра организация и места за съхранение всяка стая може да бъде напълно достатъчно. И все пак, ако се нуждаете от професионално съдействие, винаги може да се консултирате с доказаните специалисти, регистрирани при нас. Имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти - сравнете ги, вижте мнения на предишни клиенти и направете правилния избор.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта