Най-странните къщи в света

Публикувано на 03/04/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 04/04/2023 | Видяно 4 044 пъти

Винаги е приятно и завладяващо да гледаш архитектурата от целия свят. Различни архитекти и дизайнери са строили сгради и частни жилища във всякакви форми и размери. Някои хора обичат да живеят в луксозни модерни имения и вили, докато други не само мечтаят, но и осъществяват мечтата си да живеят в най-странните къщи в света. Тези сгради изглеждат напълно странни, необичайни и необикновени едновременно. Ето някои от най-странни домове на планетата:


Къща за гости Hang Nga - Далат, Виетнам

Къщата за гости Hang Nga, известна още като „Лудата къща на Далат“, е проектирана от виетнамския архитект Данг Виет Нга. Прилича на масивен истински, включващ десет тематични стаи за гости, мостове и коридори. Цялостният дизайн на сградата наподобява гигантско дърво със скулптурни дизайнерски елементи, представящи природни форми като животни, гъби, паяжини и пещери. Архитектурата включва сложни, органични, неправолинейни форми и може да бъде описана като експресионистична.

Нга признава вдъхновението си от каталунския архитект Антони Гауди в дизайна на сградата и посетителите по различен начин правят паралели между нея и творбите на художници като Салвадор Дали и Уолт Дисни. От откриването си през 1990 г. сградата е получила признание за уникалната си архитектура, като е подчертана в многобройни пътеводители и е включена като една от десетте най-странни сгради в света в китайския People's Daily.


Дар ал Хаджар – долината Вади Дахр, Йемен

„Каменната къща“ или „Скалният дворец“ е бивш кралски дворец, разположен във Вади Дахр, на около 15 километра от Сана, Йемен. Построен е през 20-те години на миналия век като лятно убежище на Яхя Мохамед Хамид ед-Дин, владетел на Йемен от 1904 до 1948 г. Дворецът остава в кралското семейство до йеменската революция от 1962 г. Сега дворецът е музей. През 1974 г. Пиер Паоло Пазолини използва двореца като дом на принцеса Дуня във филма си „Арабските нощи“. Това е 5-етажна сграда със система за хладка вода в глинени съдове. 

Включващ множество съоръжения като стаи за срещи, отделени пространства за охлаждане на вода в традиционни глинени делви, стаи за гости, турска баня, фонтани и много, много повече. Има голяма градина точно до входа на резиденцията със старо дърво, за което се смята, че е на около 7 века.


Исландски тревни къщи

Историята на жилищата от тревна площ в Исландия е дълга. Всъщност, подобни се намират се в селищата на саамите в Северна Норвегия, на Фарьорските острови, в Гренландия и Нюфаундленд и дори далеч на юг като Външните Хебриди на Шотландия. Но исландските се открояват от тях поради редица причини: те са били използвани за значително по-дълъг период от време, били са използвани от всички класи хора, служели са за всичко - от кошари за овце до църкви и като цяло са по-добре запазени днес.

Всяка структура в комплексите е построена индивидуално и е поставена до следващата, за да се намалят разходите за отопление, чрез споделяне на общи стени и намаляване броя на външните такива. Исландският превод на жилищни помещения baðstofa или „печка за баня“ разкрива каква е била ключовата функция на тези стаи: осигуряване на топлина. От 9-ти до 18-ти век тези жилищни помещения не са имали допълнително отопление освен топлината на човешкото или животинското тяло. Те не са се нуждаели от това, тъй като тревата и земята осигурявали изолация от студа.

Днес тези къщи ни се струват странни, с интересна естетика, но те са част от националното наследство на Исландия. Тревните къщи са живи организми, които се променят и обновяват непрекъснато.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта