Специалистите отговарят: Едноетажна или двуетажна къща за българските домакинства

Публикувано на 12/09/2017 от Станислава Йорданова | Последна редакция на 16/09/2017 | Видяно 9 566 пъти

Нашият дом е нашата крепост и като такава се стремим тя да бъде здрава, удобна и невероятна. Изграждането и поддържането на къщата са дълготрайни процеси, изискващи средства, време и внимание. Те започват още при избора дали да се спрем на едноетажна или двуетажна къща. Вечната дилема повдига различни въпроси и отговори. Вижте какви са плюсовете и минусите при жилищата на един или два етажа. Ще ви посочим на какво да обърнете внимание преди да се спрете на някой от тях. След като изберете, ще се наложи да потърсите помощ и от специалисти, които да ви помогнат с реализирането на проекта. За да получите оферти, е нужно да пуснете заявка в MaistorPlus и да изберете най-изчерпателното и подходящо предложение.


Еднакви размери, различна визия

Преди да изберете на каква къща ще се спрете, трябва ясно да определите нуждите на семейството и разполагаемия бюджет. Това ви дава начален старт, откъдето да започнете. Според специалисти едноетажният дом излиза доста по-скъпо, най-вече заради го-големия покрив и по-големия фундамент. Експертите дават пример за това:

  • При 170 кв.м. на един етаж фундаментът е 170 кв.м. А при два етажа от по 85 кв.м., е 85 кв.м. (по площ). Монолитното строителство, което има широко разпространение в България, може да се замени с немонолитно напълно безпроблемно. Алтернативните му варианти са метал и дърво.


Дворно пространство

Всяко време има своите предпочитания и особености. Кичът, претрупаността и наситеността остават в миналото. Дизайнерите твърдят, че двуетажните къщи са характерни за 20-ти век, докато модерните домове от 21-ви век са просторни, семпли и едноетажни. В обществото остава разбирането, че наличието на двуетажна къща осигурява по-голям двор, тъй като се строи на височина, а не на ширина. Обикновено, когато се спираме на къща пред апартамент, водещ фактор са липсата на съседи под или над нас, както и наличието на градински площи. Те са предпочитани за отглеждане на цветя, хапване на открито и отмора. Ако основен стимул за живеене в къща са тези дейности, изберете двуетажния вариант. Майсторите напомнят, че голям дом може да бъде построен и на малко пространство.


Отворено пространство срещу повече помещения

Едноетажните къщи често обединяват хол, трапезария и кухня в едно общо помещение. Традиционното разделяне на стаите със стени и прегради се заменя от откритост и простор в дома. Това е и основният мотив при избора на къща на един етаж. Окачените тавани и просторните прозорци често са приоритет тук, за да се създаде удобна и красива зона, където цялото семейство ще иска да се събере. Освен това поддръжката е по-лесна, отколкото на големите им половинки.

Двуетажните жилища също имат своите предимства. Те залагат на по-голяма площ, повече стаи и уединение. Това е идеално решение за големи семейства. Обикновено спалните са разположени на горния етаж и имат повече самостоятелност, но стълбата, водеща до тях, често намалява пространството. Ползата им идва и от малкото на брой външни стени, изложени на метеорологичните влияния. Така те са доста по-ефективни и не се губи от топлината или прохладата през съответните сезони.


Енергийна ефективност – предимства и недостатъци

Едноетажните къщи могат да се похвалят с повишена енергийна ефективност. Съвременните жилища са с така наречения „семеен триъгълник“ или по друг начин казано - обща всекидневна, трапезария и кухня. Това улеснява отоплението и охлаждането. Домовете на един етаж могат да заложат на камини с водна риза или пелетни. С тях се пестят средства, а и ще улеснят значително процеса. Ако къщата разполага с коридор, лесно ще разпръснете топлината из цялото жилище.

При двуетажното строителство системите за ОВК са усложнени и оскъпени. Въпреки че са трудни за отопление, предимството идва от затворените пространства и лесно отопляване на втория етаж, заради издигането на топлия въздух.


И все пак - едноетажна или двуетажна къща?

Поставяйки двата варианта върху везната, установяваме, че всеки от тях крие плюсове и минуси. Трудно е да се каже кой е по-добрият вариант, защото правилният изобр зависи от нуждите и възможностите, с които всеки от нас разполага.

Двуетажната къща има по-ниска цена на квадратен метър, но се поддържа по-трудно и разходите за отопление са високи. Може да се каже, че тя предоставя търсения уют, удобство и специално обособяване на помещенията. Градината ще бъде достатъчно голяма за похапване и отмора.

От друга страна, къщата на един етаж може да ви излезе по-скъпо, но за сметка на това ще разполагате с просторни помещения, напълно осветени и пълни с комфорт. Лесно може да комбинирате стаите и да платите по-малко за отопление.

За построяването на вашия мечтан дом се доверете на строителите, регистрирани в MaistorPlus. Заявете проект напълно безплатно и получете различни оферти, които да сравните.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта