Как бързо и лесно да почистим фурната?

Публикувано на 10/10/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 10/10/2023 | Видяно 1 682 пъти

Фурните са едни от онези кухненски уреди, които имат особената способност да се превръщат в сцена на кулинарно престъпление много бързо. Не сте сигурни как да почистите фурната или откъде да започнете? Може да изглежда непосилно, но наградата от блестящо чистата фурна и обещанието за по-добър вкус на храната си заслужава усилията. За щастие, дълбокото почистване на фурната не е толкова страшно, колкото си мислите. Ето всичко, което трябва да знаете за почистването на фурната - от простото натискане на един бутон до отварите, които разтопяват мазнините


Използвайте функцията за самопочистване

Звучи твърде добре, за да е истина, но много съвременни фурни са снабдени с функция за самопочистване. Цикълът на самопочистване е удобна функция, която спестява време. По време на цикъла на почистване фурната се нагрява до около 880 градуса по Фаренхайт. При тази температура храната във фурната се изгаря, като оставя малко количество пепел. Остатъчната пепел се изтрива лесно с влажна кърпа.

Самопочистването е най-лесният начин за почистване на фурна. Това е и един от най-добрите начини, ако не искате да се занимавате с химически препарати за почистване на фурни или дори с препарати "Направи си сам". Основният недостатък е, че фурната ви се заключва за три до пет часа и отделя сериозна топлина, което не е идеално през топлите месеци. Освен това може да се появи неприятна миризма, а по време на процеса трябва да държите домашните любимци и себе си далеч от кухнята.


Използвайте препарат за почистване на фурни

Въпреки че цикълът на самопочистване върши доста добра работа за отстраняване на запечената мазнина и други замърсявания от фурната, имате няколко алтернативи. Един от вариантите е да използвате химически почистващ препарат за фурни, закупен от магазина. След като отстраните всички големи парчета храна, напръскайте равномерно избрания от вас почистващ препарат върху вътрешността на фурната и го оставете да престои поне 30 минути. Почистващият препарат повдига мръсотията и мазнината, като ви позволява лесно да ги избършете. Тъй като химикалите са силни, най-добре е да отворите прозорците и да носите ръкавици и маска за лице, докато почиствате фурната.


Почистете всички отделни части

Независимо от вида на фурната, най-добрият начин за почистване на металните решетки е да ги извадите изцяло от фурната и да ги накиснете във вряла вода с малко препарат за миялна машина. Ваната е подходящо място за накисване на решетките на фурната. След накисване в продължение на два часа, почистете решетките с твърда четка, изплакнете и подсушете, преди да ги върнете във фурната.

Добавете сода за хляб, за да отстраните упоритите петна. Вместо вряла вода можете да използвате сместа от сода за хляб и вода със спрей с оцет. Ключът е да го оставите да престои достатъчно дълго, за да могат съставките да направят своята магия, така че търкането да е минимално.

Стъклената врата на фурната изисква по-нежен подход в сравнение с рафтовете, тъй като стъклото е по-податливо на надраскване. Това означава да пропуснете абразивните продукти и да използвате по-малко агресивна техника за търкане. За да почистите стъклото на вратата на фурната, без да го надраскате, смесете сода за хляб и вода за гъста паста. Разнесете пастата обилно върху стъклото и я оставете да престои 20 или повече минути. След това внимателно избършете пастата с микрофибърна кърпа, изплакнете обилно с вода и я подсушете, за да придобие искрящ блясък. Избършете стъклото с почистващ препарат за стъкло.

Като алтернатива можете да напръскате със сапунена вода или с препарат за почистване на фурни. За да завършите работата, използвайте стандартен препарат за почистване на стъкла или малко разреден оцет и мека кърпа за допълнителен блясък.

Ако планирате ремонт на кухнята и не знаете откъде да започнете, не се притеснявайте да позвъните на нашите специалисти. Те ще ви помогнат в целия процес.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
38 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта