Как да изберем правилния плот в кухнята?

Публикувано на 17/02/2020 от Радина | Последна редакция на 17/02/2020 | Видяно 3 811 пъти

Плотовете в кухнята са орисани да се справят с много предизвикателства - от горещата тенджера до пръскането на вода и прорезните рани от ножове. Освен това трябва да се преборят с вечното недостатъчно пространство, което не ни позволява да съхраняваме свободно често използваните чаши или любими билки, подправки и масла, които са ни нужни.

Кухненските плотове трябва да са здрави и устойчиви на топлина, влага и петна, както и да са лесни за почистване. Те имат не само практическа функция, но и визуално съдействат за външния вид на кухнята. Декорите и материалите трябва да се вписват в интериора на помещението и затова са важни фактори при избора на подходящия плот. За професионално съдействие относно избора им, можете да се обърнете към професионалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Плот, изработен от бетон

Бетонният плот с грапава повърхност придава едно особено очарование на кухнята и е устойчив на надраскване. Материалът обаче е много тежък и поради това е подходящ само за стабилни подструктури.

  • Този тип плотове са много подходящи за кухни в скандинавски или индустриален стил. 
  • Хубавата страна е, че с помощта на оцветители може да имате бетонен плот в какъвто цвят пожелаете.

Защита и грижи: При бетонните работни плотове е важно да се полира повърхността, тъй като това затваря порите на материала и улеснява почистването на повърхността. В допълнение, можете да защитавате плота от наранявания като периодично я запечатвате с естествен восък.

Вижте още: Няколко идеи за впечатляващи кухни в лофт стил


Естествен камък: гранит, мрамор и шисти

За плотове от естествен камък можете да избирате между гранит, мрамор и шисти - камъни, които изглеждат стилно и дават възможност за богат избор от цветове. Голямото предимство е в това, че естествените камъни са нечувствителни към топлина, нарязване и надраскване и дори водата обикновено не може да им навреди.

  • Гранитът от своя страна е особено здрав. Издържа на температури до 600 градуса и е устойчив на петна и драскотини. Освен това гладката повърхност на камъка се почиства много лесно.

  • Мраморът е малко по-мек и по-чувствителен към оцветяване. Той абсорбира течността по-лесно и е по-вероятно да му навреди киселина.

  • Шистите не са дотам твърди, колкото гранитът, което ги прави по-податливи към драскотини. Повечето шисти са счупени и не се смилат предварително, което създава неравна повърхност.

Когато избирате декора, трябва да знаете, че естественият камък в черно и сиво може да бъде много привлекателен за окото.

Защита и грижа: Имайте предвид, че плотовете от естествени материали са чувствителни към киселини и затова могат да се оцветят. За почистване е важно да използвате препарат за почистване без киселини - най-добрите са специални почистващи препарати за естествени камъни. Естествените камъни абсорбират течностите бързо, така че петна от масло и вода трябва да бъдат отстранени бързо.

Вижте още: Кухненски плот от естествен камък

 


Кухненски плотове от дърво

Дървото внася една непринудена естественост в кухнята, затопля визуално и създава домашно настроение и уют. Въпреки това, дори и твърдата дървесина не е твърде здрава, тежките предмети и острите ножове могат да оставят следи върху повърхността. В получените вече прорези и пукнатини бактериите лесно живеят. Следователно: никога не режете директно върху работния плот.

  • Дървесината е само частично устойчива на топлина, горещите съдове бързо обезцветяват дървото и оставят следи от изгаряне.
  • Също така, материалът е податлив на оцветяване и бързо набъбва при проникване на влага.

Защита и грижи: За да направите естествения материал по-траен, можете или да го импрегнирате с масло, или да го запечатате със специален лак. Така дървото ще изглежда по-малко естествено, но ще бъде по-здраво.


Кориан

Корианът се приема за сравнително нов материал, въпреки че има дългогодишна история. Това е изкуствен камък, който се състои главно от минерал алуминиев хидроксид и акрилна смола и се характеризира с копринена повърхност.

  • Материалът се излива във форма и може да се използва много променливо - например под формата на работен плот, който безпроблемно се слива в мивката.
  • Въпреки че корианът е по-твърд от дървото, не е много устойчив на топлина, затова горещи съдове и тигани не трябва да се поставят на плота.
  • Корианът се предлага в повече от 100 цвята и също може да бъде полупрозрачен - идеален за тези, които искат да играят в кухнята си със светлинни ефекти.

Защита и грижи: Камъкът не е порест, поради което не е необходимо да запечатвате повърхността на работния плот. Освен това материалът се почиства много лесно. За да може повърхността да остане красива за дълго време, отстранявайте течностите и мазнините с влажна кърпа и с мек почистващ препарат и вода - подходящи са например почистващи препарати на базата на амоняк, лек почистващ крем или обикновени домакински почистващи препарати.

Вижте още: 7 кухни, извадени от мечтите на най-организираните домакини

 


Стъкло или пластмаса

Отразяваща стъклена повърхност в кухнята с полупрозрачния си вид съответства на модерен стил на интериорен дизайн. Стъклото е много устойчиво на топлина, но материалът е предразположен към драскотини. На полупрозрачната повърхност бързо се забелязват петна от вода и мазнини, поради което грижите за работен плот от стъкло трябва да старателни.

Плотовете от пластмаса са лесни за почистване, по-твърди от дърво и са на разумни цени. Въпреки това, никога не трябва да режете директно върху пластмасов плот, тъй като това ще унищожи повърхността. Пластмасовите работни плотове са чувствителни към топлина - винаги използвайте поставки.

Независимо от това какъв ще бъде вашият избор за плот в кухнята ви, със сигурност ще ви е необходима професионална помощ за ремонта. За да получите конкурентни предложения от специалистите, регистрирани в MaistorPlus, пуснете своята безплатна заявка. Така ще можете да сравните различни оферти и да прочетете оценки за работата им от вече стари клиенти.Това несъмнено ще улесни избора ви и ще ви гарантира бързина и коректност при изпълнението на всички ремонтни процеси в кухнята.

 

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта