Дизайн на малка кухня: превръщаме недостатъците в достойнство

Публикувано на 22/05/2019 от Йордан Колев | Последна редакция на 27/05/2019 | Видяно 3 767 пъти

Какво ви идва наум при споменаването на думите „малка кухня“? Теснота, неудобство, суета, задух. Спрете, спрете. Нямаме предвид тези кухни! Многофункционална, практична, компактна, уютна също са верни думи в случая. Искате точно те да ви идват наум всеки път, когато влезете в помещението си за готвене? Няма нищо сложно. Трябва само да помислите и самостоятелно или с помощта на добър специалист да вдъхнете живот на ергономичния дизайн на компактния си кулинарен кът.

Направете своята малка кухненска зона красива и удобна, като се вдъхновите от нашите съвети. За реализирането им разчитайте на майсторите, ремонтиращи кухни, които ще откриете лесно сред регистрираните изпълнители в нашия сайт. 


Променяме възприятието

Каквото и да мисли за себе си трапезарията, кухнята е истинската визитна картичка на всеки дом. Тук не само готвим и опитваме храна, но понякога прекарваме и най-доброто си време: събираме се вечер със семейството, споделяме радостите и трудностите от изминалия ден, посрещаме бизки приятели.

  • С малко помощ ще замените понятията: малко място – всичко е под ръка, тясна – уютна, нестандартна – уникална. И вашата нова кухня ще стане пространство, изпълнено с уют и топлина.
  • За да може приготвянето на храната да се превърне от ежедневна рутина в тайнство и да ви носи удоволствие, а пребиваването във вашата малка кухня да носи радост, използвайте нашите съвети.

Вижте още: 9 креативни идеи за малка кухня


Премахваме вратата

Традиционната отваряща се врата краде немалко пространство, което може да се използва ефективно. Вместо това входът на кухнята може да символизира арка. В този случай общата стена изглежда като разширение на границата, но и фактически се явява такова. Например най-обемистият предмет в кухнята – хладилникът – може да се разположи по протежението на тази стена, продължавайки единната мебелна редица. Това решение има и плюсове, и минуси.

Предимствата на кухнята без врата:

  • Освобождава се допълнително пространствo; 
  • Избягва се ефектът на изолация и ограниченост на малката площ;
  • Допълнителната естествена светлина, в случай че има прозорец в съседното помещение.

Недостатъци на липсата на врата в малката кухня:

  • Проникване на миризми и шум в съседните стаи;
  • Вмешателство в пространството на другото помещение;
  • Невъзможност да се използва кухнята като изолирано помещение (в условия на малък апартамнт кухнята с врата може да служи за работна или творческа зона).


Много светлина

Какъвто и да е дизайнът на маломерната ви кухня, той само печели от източника на естествена светлина. Идващите от прозорците слънчеви лъчи помагат визуално да се увеличи пространството на кулинарното помещение с малък размер и да му придаде лекота. Прозорец до печка или мивка е красиво и естетично. От разговора за прозореца веднага следват две препоръки:

  • Погрижете се за правилното оформление на прозореца. Придайте му допълнителен чар с подходящо перде или декоративен елемент.
  • Използвайте перваза на прозореца като плот, върху който можете да поставите саксии със свежи подправки например. 


Оформление на прозореца

Правилният интериор на малката кухня изключва използването на плътни и тъмни материали в оформлението на пространството на прозореца. Прекрасно решение за маломерна кухня са леките, почти безтегловни пердета, римските дискретните светли щори, които почти не скриват светлината, но защитават от директните слънчеви лъчи. Дизайнът ще стане в пъти по-ефективен, ако умело се използват в него безпогрешен нюанс като прозореца.

Вижте още: Идеи за малка и стилна кухня


Не повече от два цвята

Когато кухненското ви помещение е с по-скромна квадратура, е препоръчително да имате предвид и следните насоки избора на цветовата й гама: 

  • Използвайте един основен фон и един акцент. При това кухненските фасади трябва да бъдат в спокоен цвят. Но всяка кухня има задължителен набор от предмети за готвене. А в малката площ концентрацията на тези предмети е много висока. И те също имат своите цветове.
  • Най-добрият цвят за кухненската фасада все още е белият гланц. Като цяло трябва да внимавате с ярките цветове – съществува голям риск от претрупване.


Помислете за изкуственото осветление

Дизайнът на малката уютна кухня има едно важно правило: изкуственото осветление трябва да бъде многостепенно и да присъства във всички локални зони. За удачното решение на този въпрос е полезно да използвате следните препоръки:

  • Горното осветление може да се оформи във вид на малки въртящи се лампи по периметъра и в средата на тавана.
  • Всеки функционален ъгъл трябва да бъде снабден със свой източник на светлина.

Това могат да бъдат светодиодни ленти в долната част на шкафовете, прожектори, лампи за тавана, LED ленти в пространството между тавана и шкафовете, декорирани в плексиглас, една или няколко висящи лампи в зоната за хранене, и други. 


Правилната мебел

Едно от най-важните правила, способни да издигнат дизайна на малка скромна кухня в ранг шедьовър е изборът на правилните мебели. Върху такова малко пространство просто нямате право на грешка. Мебелите трябва да бъдат:

  • функционални и достатъчно вместителни, за да събират достатъчно кухненски принадлежности;
  • семпли, без излишен декор и натрапчив дизайн;
  • решени в неутрални светли тонове.

За да съчетаете всички тези качества в мебелите и да вземете предвид пространството на малката кухня, е по-разумно да си направите мебели по поръчка. С помощта на дизайнер може да направите така, че всеки сантиметър полезна площ да работи за вас.

Вижте още: Малка кухня с неподозирани възможности


Какво да имате предвид при изготвянето на мебелите

За да икономисате пространство, рафтовете на шкафовете могат да бъдат направени по-малко широки от стандартните 60 см. Компенсирайте малката дълбочина с количеството им. Максимално използвайте възможностите по вертикалата – направете по-високи шкафове. Това ще позволи не само да повишите тяхната вместимост, но и ще добави усещане за повече простор.

  • В качеството на маса за хранене използвайте сгъваема конструкция. Закрепя се към стената и се разгръща само по време на хранене.
  • Избягвайте крупните рисунки върху кухненските фасади. Те ще създадат ефект за претрупано пространство. Еднотонният цвят също е добра идея.
  • Използвайте отразителни и гланцирани повърхности. Отблясъците по фасадите на шкафовете и плотовете зрително добавят пространство, създавайки илюзия за дълбочина.


Избор на техника

При днешното изобилие от битова техника не е трудно да се изберат модели, които не заемат много пространство. Това могат да бъдат например:

  • Максимално стеснен и висок хладилник. Според наличното си пространство преценете дали той да бъде вграден или свободностоящ. 
  • Шкаф за фурна с малък размер. Уредът, където приготвяте неустоимите си вкусотии, също може да бъде компактен и удобен, каот по мярка за маломерния ви кулинарен кът; 
  • Най-добре е вградите микровълновата фурна в специална ниша. Изберете разположението й така, че да ви е удобно при ежедневно ползване. Добро решение е да я позиционирате на нивото на очите. 


Без ненужни аксесоари

Ако единствената функция, която изпълнява даден предмет в интериора на малката кухня е красив външен вид, то това е излишен предмет. Стилният дизайн се постига с грамотно планиране, подбор на материалите, мебелите и техниката. Добър индикатор за излишен предмет е постоянното му преместване на различни места без да се използва. 

  • Спомнете си снимките на реални кухни, които са ви харесали. Имаше ли в тях аксесоари? Във всеки случай, маломерните кухни задължават за пълен отказ от излишните им използване.
  • Когато си представяте дизайна на бъдещата кухня, винаги мислете как реално я използвате с всичката техника, съдове, кърпи и т.н.

Малката кухня безспорно има своите предимства: уютна е и не търсите кое къде е, защото всичко ви е под ръка. За да я направите още по-удобна, използвайте фантазията си или се доверете на доказаните специалисти на MaistorPlus, с помощта на които ще използвате компактно всеки сантиметър от своята кухня. Заявете проект, напълно безплатно, и до 24 часа ще получите оферти, измежду които да изберете най-удачната за вас. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Магнит С ЕООД
Боядисване и декорация, София
59 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта