Идеи за малка и стилна кухня

Публикувано на 17/11/2017 от Дора Пенкова | Последна редакция на 17/11/2017 | Видяно 10 082 пъти

В повечето български апартаменти за кухнята не е отделено много пространство, затова се налага тя да бъде подредена по най-добрия и функционален начин, осигуряващ достатъчно работна площ, както и място за подреждане на посудата. Когато към тези нужди добавим и желанието за изразяване на личния стил в дома, внимателното обмисляне на всеки детайл и на цялостното разпределение в помещението е задължително. За тези от вас, които имат идеи за освежаване на кухнята или нейния цялостен ремонт, специалистите, регистрирани на сайта ни, могат да помогнат за реализацията им.


Преходната кухня

Как да направим кухненската зона интересна, когато сме ограничени в пространството и трябва да се съобразим с факта, че тази стая е преходна и има врати на две места? В такива случаи кухненските шкафове е удачно да се позиционират вляво и вдясно, а между тях да се образува пътека, която да осигурява достъпа към другите помещения. Тук виждаме, че за акцент е избран черно-бял тапет, наподобяващ шарката на зебра, който се откроява на фона на светлите кухненски шкафове. Пространството позволява и позиционирането на малка масичка и столче в ярък жълт цвят пред прозореца. Ако вратите във вашата кухня не се намират точно една срещу друга, то може да помислите за "разчупването" на помещението с компактни мебели, както в този случай.


Обособяване на малката кухня в общото пространство

В случаите, когато кухнята се намира в края на общото помещение, обединяващо я с трапезарията и всекидневната, има различни начини за обособяването ѝ. Интересен подход е изграждането на стена от гипсокартон, която да оформи зона, влизаща в ролята на спалня например. За самата кухня са избрани шкафове в цвят слонова кост, имитиращи изработка от дървен материал. Шкафовете над кухненския плот са компактни, поместени над мивката, и така създават усещането за лекота и повече площ в тази зона. Мивката в английски стил е приятно допълнение към изчистения дизайн на кухненската зона. Като преход от тази част на апартамента към всекидневната служи сгъваемата маса, която оформя компактен кът, който при нужда би могъл да се превърне в удобна трапезарна маса за по-голям брой хора.


Цветните акценти в компактното пространство

Малките кухненски пространства могат да станат изключително атрактивни чрез декориране с по-пъстри цветове. За целта е добре да се подберат много светли кухненски шкафчета, най-добре бели, стените да са решени в същия цвят, а кухненският плот да е много неутрален. Така ще имате свободата да се развихрите с цветовете при избора на гръб за вашата кухня. Розовите и цикламени краски ще придадат ведрост на стаята, стига мъжката част от обитателите да са съгласни на тази стъпка. Различни декоративни елементи в жълто, охра и оранжево също биха допринесли за жизнерадостното излъчване на стаята.


Тясната кухня тип коридор

В голяма част от случаите българската кухня не разполага със завидното пространство, което сме свикнали да виждаме по филмите. По нашите географски ширини обикновено на кухненската зона е отредена малка част от жилището, която трябва да бъде усвоена по най-умелия начин, за да комбинира функционалност и стил. Когато говорим за продълговата и тясна кухня, няма място за друго освен самия кухненски плот, шкафовете под и над него, както и уредите. Това, което можем да направим в такива случаи е да се заиграем с декорирането на свободната стена, елементите около прозореца или да подберем такива кухненски шкафове, които да изразяват индивидуалност и стил.


П-образната малка кухня

Ако разполагате с малко квадратно пространство, което да превърнете в мечтаната кухня, може да се спрете на П-образния дизайн. Той осигурява повече работна площ и повече шкафове за вашата посуда. Позиционирането обикновено се съобразява с прозореца. Характерно решение в такива случаи е мивката да се намира непосредствено под прозореца, но това далеч не е задължително. Тази зона може да се използва и за поставянето на декоративни елементи, като вази с цветя, саксии с подправки или колекцията ви от готварски книги. Може да наблегнете изцяло и само на едно ниво кухненски шкафове, а над кухненския плот да поставите малки етажерки, които да осигуряват бърз достъп до продукти и подправки, често използвани от вас. Ако по този начин не ви достигат шкафове, в които да приберете всички принадлежности, може да се ориентирате и към изработването на второ ниво кухненски рафтове, които да бъдат монтирани на определено отстояние от кухненския плот.

Независимо от площта на вашата кухня и нейните характерни особености, тя винаги може да бъде превърната в прекрасно и уютно място, в което готвенето да е истинско удоволствие. Специалистите, занимаващи се с интериорен дизайн, които са регистрирани на нашия сайт, могат да ви помогнат в това начинание. Заявете проект напълно безплатно и изберете офертата, която отговаря на вашите нужди.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
80 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта