Как да се сдобиете лесно с кухня в скандинавски стил?

Публикувано на 08/02/2019 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 06/03/2019 | Видяно 3 445 пъти

Мечтаете ли си да се сдобиете с красива и комфортна кухня в скандинавски стил, където прекараните часове в домакински дейности и готвене да бъдат удоволствие за вас? Ако е така, вероятно се притеснявате, че вашето кухненско помещение е твърде малко за изпълнението на подобна задача или просто не знаете как да подходите? Бързаме да ви успокоим, че лесно можете да се сдобиете с подобен интериорен кът за кулинарните си приключения и днес ще ви покажем именно как да превърнете тази мечта в реалност. В случай че споделените насоки ви вдъновят да направите ремонт на кухнята, в нашия сайт ще откриете изпитан специалисти, които с радост ще осъществят хрумванията ви, като ви дадат полезни и практични съвети!


Как да внесем традиционните скандинавски интериорни елементи?

Ето няколко начални стъпки, които можете лесно да осъществите, независимо от условията, с които разполагате:

  • Заложете на белият цвят като основен фокус. Нека стените и по-голямата част от обзавеждането бъдат в бяло - то е основна характеристика за повечето традиционни скандинавски домове. Като алтернатива можете да използвате много светли нюанси на синята или розовата гама.
  • Комбинирайте с естествени материали - дървени подове (или имитация на такива), памучни покривки и завеси, медни съдове, естествена растителност.
  • Създайте контраст - било то с по-тъмен цвят на дървото или ярко контрастиращи мотиви. Черното е добре дошло, тъй като създава класическа и не натоварваща окото комбинация.
  • Вкарайте шарки и геометрия. Скандинавски фолклорни мотиви могат да присъстват върху плочките, покривките, по пердето или като орнаментика върху съдовете. Геометричните форми също са особено характерни за този тип дизайн и могат да бъдат комбинирани с орнаменти.

Виж още: Невероятни цветови комбинации за кухненски бокс


Лесно постигане на винтидж нотки с помощта на стари мебели

Използването на бюджетни мебели може не само значително да олекоти разходите по изграждане на кухня в скандинавски стил, но и да ви помогне да се сдобиете с помещение с очарователен винтидж вид. Обзавеждането, произвеждано преди десетилетия, често се оказва много по-качествено от съвременното такова и с преминаването през кратък реставрационен процес може да се превърне в много красива придобивка към скандинавския разкош у дома.

Достатъчно е да следвате споменатите до момента насоки за изграждане на основи, след което да изберете подходящи маси и столове, които да се включат добре в композицията на помещението. Съветваме ви да не търсете предмети с антикварна стойност, те са по-скъпи. Вместо това се фокусирайте върху стари употребявани такива, които можете да намерите в сайтовете за свободна продажба например. 


Обединете кухнята и трапезарията

В съвремието наблюдаваме засилен интерес към обединяването на кухнята и трапезарията в едно помещение. Кухните в скандинавски стил не правят изключение. Сред споделените в интернет идеи бързо ще забележите често присъстваща подобна тенденция. Ако разполагате с възможността да направите подобно обединение и вие - не се колебайте. То е идеално за малки помещения, защото ги отваря и прави средата в тях по-социална, приветлива и комуникативна. 

  • За целта, на първо място използвайте много семпли мебели. Щом ще обединявате две помещения с различно предназначение в едно, е много важно да сте внимателни към дизайна и да се стремите да не се получи претрупване.
  • За да наситите скандинавското усещане, използвайте комбинация от материи - бели, фини линии, дърво, камък и стъкло в интериора. 
  • Акцентирайте върху кухненския модул, като изградите около него декоративен кът, а нека в същото време трапезарията се запази максимално опростена. 

Виж още: Впечатляващи идеи за уютна кухня с елементи от дърво


Как да внесете акценти?

От началото на статията говорим засилено за внасянето на акценти в скандинавския интериор и ако до сега не ви е станало съвсем ясно как да постигнете това, ето няколко практични съвета, които работят винаги:

  • Проектирайте разположението на мебелите в бъдещата си кухня. Спрямо тяхната композиция можете лесно да прецените къде да бъде фокусиран акцентът. Ако най-много вложени мебели ще има в кухненския модул и те са в бяло, то там е идеалната точка за акцент. Гръб с черни плочки, сиви геометрични фигури или други подобни шарки биха паснали идеално.
  • За да засилите акцентът, можете да създадете контрасти в различни зони в стаята, които да помогнат на обзавеждането да се откроява. На снимката тук е показан бял кухненски модул с контрастиращ на него гръб в черно. От друга стана, в трапезната зона преобладават повече тъмните цветове, под формата на естествени нюанси на дървото. Там пък виждаме бяла тапицерия по столовете, която контрастира на останалите компоненти. 
  • Контраст можете да създадете и между пода и стените, както е показано в текущата кухня - тъмен под, имитиращ дърво и бели стени, тавани, дограма и завеси.

А за да сте сигурни, че оставяте ремонта на кухнята си в сигурни ръце - възползвайте се от възможността сами да изберете с кой специалист да работите. Изпратете безплатно проект и в кратък срок ще ви изпратим оферти от водещи професионалисти. Сравнете ги внимателно, вижте рейтинга на фирмите и решете сами кой да осъществи идеите ви за мечтаната кухня в скандинавски стил!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Магнит С ЕООД
Боядисване и декорация, София
57 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта