Водещи тенденции за кухнята на 2018-та

Публикувано на 25/03/2018 от Екатерина Димитрова | Последна редакция на 16/11/2018 | Видяно 5 222 пъти

Все така светла и приветлива, кухнята на 2018 разчупва всички традиции за материали, местоположение, цветове и фасади. Трима от най-добрите специалисти в световната индустрия предлагат своя прочит за хармония в съвременната кухня. Те се обединяват около мнението, че модерната кухня е преди всичко практична, по-скоро отворена към останалите помещения, с ергономични оптимизирани мебели и функционални вградени електроуреди. Запазва се тенденцията в материалите за плотове и фасади от ламинати в естествен дървесен цвят. В плотовете черното продължава своя възход от последните два сезона, във всичките му имитации на мрамор. Развива се и тенденцията за все повече отворени ниши и рафтове комбинирани с шкафовете за съхранение.

Планирате ремонт? - Заявка направете и кухнята си освежете! В MaistorPlus ще откриете препоръчани специалисти от цялата страна за ремонт на кухня. Бързо, лесно и напълно безплатно.


Придайте топлина на студените цветове и материали

Представяме ви дизайнерското решение на Cuisine Plus* – Франция за съвременна кухня Pure Stone**изпълнена от структурен меламин с PVC кант в същия цвят. Шкафовете за съхранение са представени като колони на дългата страна, където са монтирани деликатни осветителни тела. Отворените ниши над дървесния плот придават топлина на доминиращия каменно-сив цвят. Кухнята е изцяло отворена към хола. Преходът между помещенията елегантно се осъществява чрез компактен кухненски остров. В основата му, отворена към холното пространство, в три тесни ниши се отваря пространство за съхранение, подходящо за керамични декорации или списания. Работният кухненски плот е в топъл дървесен цвят контрастиращ на сивия меламин. Отляво електроуредите са изцяло вградени в обзавеждането – хладилник, две фурни, фризер. Над двете фурни са предвидени вградени горни шкафове, стигащи почти до тавана, които допълват усещането за височина на помещението.

"Стремежът ни за тази година е да премахнем изцяло дръжките от фасадите и вратичките, ето защо усилено работим за тяхното вграждане във вратите отстрани или в специални отвори отгоре. За нас е изключително важно те да останат незабележими, за да не се нарушава линията на фасадите." - казва Франк Екалард, генерален директор на Cuisine Plus – Франция. Топ дизайнерът дава своите три важни съвета за обзавеждането на съвременната кухня през 2018-та година:

  1. Комбинирайте студените сиви нюанси с топли кафяви плотове;
  2. Изберете изчистени линии без дръжки, за да сте в крак с тенденцията;
  3. Оставете вашата кухня отворена към останалите помещения.

Прочети още: Тенденции в кухнята: неподражаем стил от Франция

*"Кухня Плюс" (фр. "Cuisine Plus") - френска дизайнерска агенция, специализирана в проектирането на кухненски интериор и обзавеждане. — Бел.пр.

**Чист Камък (англ.). — Бел.пр.


Комбинирайте модерно обзавеждане с ретро декорация

В друг свой кухненски проект, наречен Charmy Soft*, дизайнерската агенция Cuisine Plus - Франция смесва умело няколко добре познати стила. Те са съчетани и изпълнени с новите меламинови плоскости, които придават неповторимия дух и уют на семейната кухня. Интересно решение тук е използваният и изключително модерен фигурален фаянс около основния кът за готвене и облечения в меламин аспиратор с широка фаска. Витрините напомнят за времето на 60-те, отрупани с порцеланови канички за кафе и чай и в контрапункт на цялостното минималистично обзавеждане. Много оригинално е оформен уютен кът за сядане с висяща лампа с текстилен абажур в цвета на кухненските шкафове. . По цялата дължина под прозореца пък е разпънат Г-образен плот с шкафове и чекмеджета, които нетипично са обърнати с лице към холната част на отворената кухня. От тавана виси стар тежък полилей от стъклени елементи в типичния стил на някогашната буржоа. Тези смесица на времена и стилове всъщност съвсем не е натрапчива. Напротив, на помещението е придаден уют, напомнящ семейно огнище, когато всички са заедно в кухнята.

С този проект специалистите на Cuisine Plus – Франция съветват:

Експериментирайте с различни интериорни стилове при обзавеждането и декорацията. Добрата комбинация между ретро и модерно придава еклектичен уют и усещане за дом.

Прочети още: 8 хитрини, с които да направите сами кухнята си по-функционална

*Чаровна Мекота (англ.). — Бел.пр.


Акцентирайте със стил на тъмните нюанси

В крачка с тенденциите е и следващата кухня на Cuisine Plus, наречена Natty*. И тази година чисто бялото остана извън модния тренд, що се касае до кухненските мебели. За сметка на това бялото присъства в различни комбинации с други цветове и най-вече като основен нюанс в плотовете, имитиращи бял мрамор. Особено актуално е и смесването на различни гами в един сет - като цвят на светло дърво в комбинация със сив въглен. „Всички сме изненадани от наложилия се черен цвят в избора за кухненски електроуреди“ – казва Франк Екалард  генерален директор на Cuisine Plus – които реализират проектите си по цял свят. „Най-продаваните три модела европейски кухни са именно с черни уреди в комбинация с плоскости цвят „сив бетон“ – допълва той.

В центъра на композицията е обособено специално почетно място за острова на готвача. За изработката на кухненското обзавеждане отново са използвани меламинови плоскости с PVC кант в подобен нюанс от всички страни. Ако трябва да обобщим с няколко думи тенденциите, които можете да следвате при кухня Natty:

  1. Изберете матирани повърхности на шкафовете в тъмни цветове;
  2. За плотовете заложете на светли тонове с мраморни текстури;
  3. Не забравяйте - черното е хит в електроуредите на кухня 2018.

Прочети още: Елегантни кухни в сиво, в които ще се влюбите от пръв поглед

*Спретната (англ.). — Бел.пр.


Отворена или затворена е кухнята на 2018?

Кухнята с Г-образна форма остава най-често срещана поради своята компактност и функционалност. След нея се подрежда U-образната кухня, подходяща при малко по-големи помещения. Отворената към хола кухня пък е идеално решение за живота на семейството, но когато имате достатъчно място, в голяма къща. И макар кухненският остров да е мечта за мнозина, знайте, че невинаги е възможно да се осъществи поради ограничения на пространството. Средният размер на нашите кухни е между 9 и 11 м2, а когато се инсталира остров, помещението трябва да е най-малко 15 м2.

"Отворената кухня продължава да съблазнява домакинствата, но всъщност невинаги има смисъл да се направи преустройване на жилището. Често това е неоправдано скъпо." - припомня Франк Екалард - "Когато инвестицията е твърде висока, е глупаво да преустройваме помещения, само за да получим отворена кухня, дори ако тя да е супер шик, с красив остров и висящ аспиратор... "

Ако откривате мечтаната от вас кухня сред модните тенденции, то чувствайте се свободни да осъществите желанията си без да правите компромиси. Заявете проект за обзавеждане или ремонт на кухня, а ние ще Ви помогнем да намерите най-подходящия специалист.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта