Елегантни кухни в сиво, в които ще се влюбите от пръв поглед

Публикувано на 09/10/2018 от Виктория Маринова | Последна редакция на 20/11/2018 | Видяно 2 478 пъти
Елегантни кухни в сиво, в които ще се влюбите от пръв поглед

Ако ви предстои ремонт на кухнята, то вероятно вече на дневен ред стои въпросът какви цветове да изберем за това важно помещение у дома? Сред широкото разнообразие от предложения и възможности обаче, се откроява една тенденция, която до скоро отхвърляхме с лека ръка, тъй като ни изглеждаше твърде скучна и семпла. Сивият цвят вече си проправя път към българския дом, като днес все по-често го откриваме в дизайна на хола, спалнята, а вече дори и кухнята. На какво обаче трябва да обърнем внимание, когато избираме сиво кухненско обзавеждане и можем ли да го съчетаем с елементи в други цветове? Запознайте се със съветите на професионалистите, а за качественото изпълнение на всеки ремонт у дома - потърсете съдействие от опитните майстори, регистрирани в нашата платформа!

На какво да обърнем внимание, когато избираме нюанс на сивото?

На какво да обърнем внимание, когато избираме нюанс на сивото?

Основното правило при избора на нюанси за всяко помещение у дома е нивото на наситеност да бъде съобразено с големината на помещението. Така например тъмните тонове на сивото са подходящо решение за по-просторните и светли помещения, като могат да бъдат успешно комбинирани с кухненски плот в светлосиво или бежово. Светлите тонове на този цвят пък са приложими дори в компактните и тъмни жилища, като за целта е добре да бъдат съчетани с изчистени светли стени, както и кухненски плот и гръб в сходни нюанси. Друго важно правило е да съобразите подтоновете на сивото с особеностите на вашата кухня. Колкото и изненадващо да звучи, сивият цвят може да има по-топли или студени подтонове, от които зависи по какъв начин ще изглежда кухнята в завършен вид.

Виж още: Кухненски маси - цени

Класическа комбинация от сиво и бяло

Класическа комбинация от сиво и бяло

Придайте съвременно излъчване на своята кухня, като съчетаете сивите кухенски шкафове с кухненски плот в бяло. Той може да бъде изработен от стъкло или здрави ПДЧ плоскости, като цената му варира значително, в зависимост от избрания материал. Сред основните предимства на тази цветова комбинация е усещането за чистота, което създават белите плотове, особено когато контрастират на сивото по шкафовете. За да издължите визуално помещението, заложете на бял кухненски гръб, който да се слива с плота и да представлява плавен преход между горните и долни кухненски шкафове. Прекрасно допълнение към подобна кухня са иноксовите електроуреди, които разчупват еднообразните сиви тонове и придават блясък на помещението. Елементите от стъкло, които могат да бъдат приложени към дизайна на модула, или пък да оформят красиви декорации, ще внесат необходимата доза елегантност в сивата кухня.

Разчупете сивата кухня с помощта на ярки цветове

Разчупете сивата кухня с помощта на ярки цветове

Едно от страхотните предимства на сивата кухня е, че тя може да бъде съчетана успешно с разнообразие от цветове, които да разчупят иначе семплата ѝ визия. За целта специалистите препоръчват при избора на ярък нюанс да се ръководите от подтоновете на сивото, така че да създадете визуален баланс в помещението. Така например, ако сте избрали сив нюанс, който има хладни подтонове, е добре да заложите на кухненски плот или гръб в жълто, кафяво, охра или оранжево. Този цветен елемент ще придаде топлина на интериора, без да отнема от усещането за простор в него. Ако пък сте решили да заложите на сиви кухненски шкафове с топли подтонове, то можете да експриментирате с кухненски плот или гръб в широк набор от цветове, като например светлосиньо, зелено или дори лилаво.

Виж още: 5 идеи за кухненски остров

Неутралните тонове ще стоплят сивата кухня

Неутралните тонове ще стоплят сивата кухня

В случай, че ярките цветови комбинации не са ви по вкуса, се придържайте към вече изпитаните съвети от професионалистите, с които няма как да сгрешите. Пример за съчетание, което е еднакво лесно приложимо както в просторните, така и в компактните кухни, е красивата среща между светлите и тъмните нюанси на сивото. Тя може да бъде представена не само чрез светъл кухненски плот от ПДЧ в комбинация с шкафове в тъмносиво, но и чрез поставянето на ефектен кухненски плот от мрамор или гранит в подходящ допълващ нюанс. Изграждането на мраморен кухненски плот несъмнено е обвързано с по-сериозна инвестиция, но в резултат ще получите завидна издръжливост и невероятно удобство при готвене и почистване. Друго подходящо решение е да заложите на кухненски плот и гръб в приятни бежови нюанси, които да балансират хладното присъствие на сивото в кухнята. Изберете дървото като допълващ компонент, който да внесе уют и земни тонове.

А вие как бихте съчетали елементите във вашата нова кухня? Споделете с нас своите предпочитания, а за качествения ремонт на това важно помещение у дома - потърсете съдействие от квалифицираните професионалисти, регистрирани в нашата платформа. Заявете проект в сайта и сравнете профили и оферти от специалисти, при това напълно безплатно!