Елегантни кухни в сиво, в които ще се влюбите от пръв поглед

Публикувано на 09/10/2018 от Виктория Маринова | Последна редакция на 20/11/2018 | Видяно 12 559 пъти

Ако ви предстои ремонт на кухнята, то вероятно вече на дневен ред стои въпросът какви цветове да изберем за това важно помещение у дома? Сред широкото разнообразие от предложения и възможности обаче, се откроява една тенденция, която до скоро отхвърляхме с лека ръка, тъй като ни изглеждаше твърде скучна и семпла. Сивият цвят вече си проправя път към българския дом, като днес все по-често го откриваме в дизайна на хола, спалнята, а вече дори и кухнята. На какво обаче трябва да обърнем внимание, когато избираме сиво кухненско обзавеждане и можем ли да го съчетаем с елементи в други цветове? Запознайте се със съветите на професионалистите, а за качественото изпълнение на всеки ремонт у дома - потърсете съдействие от опитните майстори, регистрирани в нашата платформа!


На какво да обърнем внимание, когато избираме нюанс на сивото?

Основното правило при избора на нюанси за всяко помещение у дома е нивото на наситеност да бъде съобразено с големината на помещението. Така например тъмните тонове на сивото са подходящо решение за по-просторните и светли помещения, като могат да бъдат успешно комбинирани с кухненски плот в светлосиво или бежово. Светлите тонове на този цвят пък са приложими дори в компактните и тъмни жилища, като за целта е добре да бъдат съчетани с изчистени светли стени, както и кухненски плот и гръб в сходни нюанси. Друго важно правило е да съобразите подтоновете на сивото с особеностите на вашата кухня. Колкото и изненадващо да звучи, сивият цвят може да има по-топли или студени подтонове, от които зависи по какъв начин ще изглежда кухнята в завършен вид.

Виж още: Кухненски маси - цени


Класическа комбинация от сиво и бяло

Придайте съвременно излъчване на своята кухня, като съчетаете сивите кухенски шкафове с кухненски плот в бяло. Той може да бъде изработен от стъкло или здрави ПДЧ плоскости, като цената му варира значително, в зависимост от избрания материал. Сред основните предимства на тази цветова комбинация е усещането за чистота, което създават белите плотове, особено когато контрастират на сивото по шкафовете. За да издължите визуално помещението, заложете на бял кухненски гръб, който да се слива с плота и да представлява плавен преход между горните и долни кухненски шкафове. Прекрасно допълнение към подобна кухня са иноксовите електроуреди, които разчупват еднообразните сиви тонове и придават блясък на помещението. Елементите от стъкло, които могат да бъдат приложени към дизайна на модула, или пък да оформят красиви декорации, ще внесат необходимата доза елегантност в сивата кухня.


Разчупете сивата кухня с помощта на ярки цветове

Едно от страхотните предимства на сивата кухня е, че тя може да бъде съчетана успешно с разнообразие от цветове, които да разчупят иначе семплата ѝ визия. За целта специалистите препоръчват при избора на ярък нюанс да се ръководите от подтоновете на сивото, така че да създадете визуален баланс в помещението. Така например, ако сте избрали сив нюанс, който има хладни подтонове, е добре да заложите на кухненски плот или гръб в жълто, кафяво, охра или оранжево. Този цветен елемент ще придаде топлина на интериора, без да отнема от усещането за простор в него. Ако пък сте решили да заложите на сиви кухненски шкафове с топли подтонове, то можете да експриментирате с кухненски плот или гръб в широк набор от цветове, като например светлосиньо, зелено или дори лилаво.

Виж още: 5 идеи за кухненски остров


Неутралните тонове ще стоплят сивата кухня

В случай, че ярките цветови комбинации не са ви по вкуса, се придържайте към вече изпитаните съвети от професионалистите, с които няма как да сгрешите. Пример за съчетание, което е еднакво лесно приложимо както в просторните, така и в компактните кухни, е красивата среща между светлите и тъмните нюанси на сивото. Тя може да бъде представена не само чрез светъл кухненски плот от ПДЧ в комбинация с шкафове в тъмносиво, но и чрез поставянето на ефектен кухненски плот от мрамор или гранит в подходящ допълващ нюанс. Изграждането на мраморен кухненски плот несъмнено е обвързано с по-сериозна инвестиция, но в резултат ще получите завидна издръжливост и невероятно удобство при готвене и почистване. Друго подходящо решение е да заложите на кухненски плот и гръб в приятни бежови нюанси, които да балансират хладното присъствие на сивото в кухнята. Изберете дървото като допълващ компонент, който да внесе уют и земни тонове.

А вие как бихте съчетали елементите във вашата нова кухня? Споделете с нас своите предпочитания, а за качествения ремонт на това важно помещение у дома - потърсете съдействие от квалифицираните професионалисти, регистрирани в нашата платформа. Заявете проект в сайта и сравнете профили и оферти от специалисти, при това напълно безплатно!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
14 извършени проекта