Кухненски гръб от стъкло: какво е важно да знаем за него

Публикувано на 29/05/2017 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 29/05/2017 | Видяно 45 522 пъти

Преди време споделихме с вас насоки за предимствата и недостатъците на различните типове кухненски гръб. Сега ще обърнем по-специално внимание на един от тях, който може и да не е сред най-често избираните, но все пак има своите последователи. Става дума за кухненски гръб от стъкло. Ако планирате именно такъв за своята кухня, следващите редове ще бъдат полезни за вас. Благодарение на нашите приятели от “Направи сам” - форумът, доказал своята ефективност с ценните съвети които дава, научаваме важна информация за стъклените гърбове. Запознайте се с дискусията по темата, а за практическата реализация на идеите ви, свързани с вашия кулинарен кът, потърсете квалифицирани изпълнители близо до вас!


Какъв материал се използва за кухненски гръб от стъкло?

Отговор на въпроса какво стъкло се използва, при изработка на кухненски гръб от този материал, получаваме от потребителя SoWhat от форум “Направи сам”:

  • “Стъклото, което се ползва за стенен панел/гръб вместо ПДЧ, се казва "лакобел". То е закалено и се предлага в различни разцветки. Лепи се със силикон…”

Оказва се, че лакобел не е единственият възможен избор, когато сме решили да монтираме стъклен гръб в кухнята си. Ето коя е другата възможност, подсказана ни от същия потребител:

  • “Друго стъкло, което може да се ползва за гръб, е т.н. принт-стъкло. На него може да се отпечатат най-различни картини, фигури, снимки, т.е. абсолютно всичко каквото пожелаеш.”

Вижте още: Кухнята - най-важното място у дома! (снимки и видео)


Газов или керамичен котлон при кухненски гръб от стъкло?

Едно от притесненията, които се появяват при монтиране на кухненски гръб от стъкло е, че той може да се напука. Ако оставим настрана евентуални механически повреди, се има предвид най-вече поява на пукнатини заради нагряване от включен наблизо котлон.

Bambookita споделя, че “зад газов котлон вероятността да се спука стъклото е много голяма”, а друг потребител заявява подобен проблем при керамичен котлон. Все пак, везните наклоняват повече в полза на керамичните котлони. Що се отнася до газовите, които се смятат за по-застрашаващи живота на стъклото, maroka дава следното решение във форума:

  • “Закаляването ще запази стъклото, дори при газов котлон. Температурата при самия процес надвишава тази на котлона.”


Как се почиства кухненски гръб от стъкло?

Какъвто и материал да изберем за нашия кухненски гръб, няма как да избегнем замърсяването му. Освен ако не сме решили да използваме кухнята само за декор, не и за готвене, но дори тогава липсва гаранция, че ще я запазим вечно чиста. Ето какво научаваме от потребители във форума относно почистване на стъклен кухненски гръб:

  • Mim: “Чистенето на стъклото не е притеснително. Препаратите за стъкло, които са със спирт, се справят перфектно.”
  • Често, при изработка на кухненски гръб от стъкло, се използват лакови покрития, а за тяхното чистене rum_sz обръща внимание, че: “Единственото условие при почистване да не се използват абразивни материали.”

Вижте още: Сбогувайте се с най-упоритите замърсявания по съдовете за готвене


Къде се монтират контактите при кухненски гръб от стъкло?

Кухненският гръб е едно от местата, където се извеждат контакти за кухненските уреди. Все пак, трябва да има къде да включите тостера, робота, миксера, а дори и зарядното за телефона. Когато материалът на гърба е стъкло обаче, логично се появява въпросът няма ли да му се наруши цялостта, ако отворите за контакти се направят след монтирането му.

  • На помощ тук идва потребителят mim, който споделя, че при него “контактите и закачалките за кърпите са закачени за горните шкафове, за да не дупчим гърба”, и уточнява, че: “това ще важи с пълна сила и за стъклото, освен ако предварително не са изрязани дупки за контактите.


Цветен кухненски гръб от стъкло

Кухненският гръб от стъкло може да бъде съвсем деликатно присъствие в нашия кулинарен кът, когато се избере в неутрален цветови нюанс. Друг вариант е да се превърне в звездата в интериора, като се заложи на интересни цветни решения. Някои идеи по темата откриваме отново в “Направи сам”.  

  • Dpp разкрива: "Аз съм го измислил с 8мм стъкло и залепено фолио като тапет отзаде и запечатка против влага”.

В отговор, SoWhat реагира по-скоро резервирано:

  • “С тапет може и да стане интересна идея, но не знам до каква степен ще може да се изолира, за да не му въздействат изпарения, конденз, петна, мухъл и т.н. И съответно какво би се получило след време. Аз лично не бих рискувал.”

В дискусията влиза и -Тони- с идея от неговата практика: 

  • “Правил съм цветни стъклени гръбчета за кухня от закалено стъкло. Стават като лакобела, а като цена дори по-тънко. Поръчвам стъклата (4мм. химически мат, закалени) по размер и със съответните отвори. Поръчвам ги матирани, защото ми се струва, че така по-лесно покрива боята. Пръскам със спрей автомобилна боя в желания от клиента цвят и готово. За сега рекламации не съм имал.”


Кухненски гръб от… аквариум?

Ако е възможно да съществува нещо по-цветно от цветен кухненски гръб от стъкло, то това несъмнено би бил един кухненски гръб от аквариум. Именно за една такава своя идея сондира мнения из форума потребителят chayanne. Освен похвали за оригиналното си хрумване, той получава и някои съвети и споделяния от съфорумците:

  • Maroka препоръчва: “По-добре е да попиташ първо някой, който разбира от отглеждане на декоративни рибки колко е минималната дълбочина на един аквариум. Оттам насетне ще дойдат последващите отговори за конструкция, начин на профилактика и т.н.”
  • -Тони- има какво да каже по темата, вдъхновен от личния си опит: “Имам нещо подобно в къщи. Ако има възможност да се направи, става много добре. При мен аквариумът е с две лица - гледа се от кухнята - под и над него са кухненски шкафове. В хола изглежда, сякаш е вграден в стената.” и допълва: “При аквариумите има правило - колкото е по-голям, толкова по-лесно се поддържа.”


Открийте точния специалист за вашата кухня!

Още ценна информация, свързана с монтирането, поддържането и спецификите на кухненски гръб от стъкло, можете да научите като прочетете цялата тема във форума. Ако пък имате какво да допълните по тази или която и да е друга дискусия във форум “Направи сам”, също сте добре дошли. Регистрацията отнема броени минути. Ще общувате с много съмишленици, които, също като вас, държат да получават най-доброто при изграждане и ремонт на дома. Точният специалист за вашата кухня пък ви очаква сред регистрираните изпълнители в нашия сайт. Потърсете в списъка за вашето населено място или директно пуснете безплатна заявка, бързо и лесно, още сега! Сравнете оферти, вижте препоръки от предишни клиенти и вземете оптималното за вас решение.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта