5 начина да създадете перфектната учебна зона за детето ви

Публикувано на 24/09/2019 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 03/10/2019 | Видяно 1 982 пъти

Ето че дойде моментът, в който мнозина от вас изпращат децата си на училище. Според не малко проучвания е хубаво детето ви да има точно обособено място, на което да учи и пише домашните си. Хубаво е пространството да бъде удобно и функционално, за да може да се използва по предназначение. И в никак случай не трябва да бъде лишено от стил. Ако сте решили да създадете такова място, ние ще ви дадем няколко идеи и насоки, как да го направите.

В случай че началото на учебната година сте се замислили за обновяване на стаята на детето ви, но все още се колебаете какво точно трябва да направите, обърнете се към специалистите по интериорен дизайн, регистрирани в нашия сайт.


Изберете внимателно подходящо бюро

Първото необходимо нещо е бюро, разбира се. Задачата по правилния му избор не е много лесна. За да направите добра инвестиция, трябва да имате предвид няколко неща:

  • Хубаво е да изберете такова, което пасва на останалата част от интериора.
  • Изберете достатъчно голямо бюро, в което детето ви може да побере всичките необходими принадлежности.
  • Внимателно трябва да решите и как да бъде подредено, тъй като трябва да бъде добре организирано. Например, обособете специално място, на което се държат моливи и книги. Да създадете чувство за отговорност да подрежда стаята си ежедневно е един от най-важните навици за вашето дете.
  • Добавете малки органзайзери - за моливи, линии, тетрадки. По този начин шансът да липсва хаос върху бюрото е много по-малък. А и вероятността да търсите гумичка-еднорог с часове е почти нулева.

Вижте още: Дизайнът на детската стая заслужава специално внимание!


Създайте удобство

Мястото, на което ще разположите бюрото е изключително важно. Освен че трябва да бъде удобно, то трябва да е и на място, където да допълва цялостния интериор. И по възможност да не пречи. 

  • Хубаво би било да бъде под прозорец, или поне в близост до такъв. Така детето ви ще има естествен източник на светлина, което е чудесно за неговото зрение.
  • Не е задължително да се хвърляте на огромни бюра, дори и да имате пространство за тях. Много често те дават по-голямо поле за разхвърляне. Да, идеално би било бюрото да събира необходимите неща. Дори и по-малките обаче могат да свършат тази работа. Все пак детето ви е ученик на този етап, а не акционерен съдружник. 
  • Много внимателно подберете и лампата за бюрото. Ако детето ви е по-малко, изберете по-интересна и забавна. В магазините се продават тематични, под различни форми.
  • Поинтересувайте се какви крушки са подходящи за четене. Нашият съвет е да изберете енергоспестяващи крушки. Ако пък преследвате висок клас енергоспестяващи, изберете LED продукт.


Ключов елемент: столът

Също както бюрото, столът е от голямо значение.

  • Той трябва да бъде ергономичен и подходящ за гърба.
  • Изберете стол, който освен удобен е и подпомагащ добрата позиция на гръбнака на детето ви. Често проблемите с гърба и кръста са породени още в ранна детска възраст. Добрата стойка на детето може да избегне и мускулно натоварване, което може да навреди на прешлените му.
  • Хубаво е да бъде в регулиращ механизъм. Така че да търпи промяна с порастването на вашето дете.
  • Подлакътниците са препоръчителни. Те осигуряват допълнително удобство на ръцете и предпазват от напрежение в раменете. 


Създайте уединение

Важно е да създадете уединение и да разделите зоната за учене от тази за игра.

  • Това е от съществено значение, за да може детето ви да се съсредоточи максимално и да се настрои към когнитивното си развитие. Също зоната за учене предразполага към по-отговорно и организирано държание.
  • Обособяването ще помогне на детето да развива своите умения и успешно да завършва своите задачи. А пък от друга страна в зоната за игра детето ще се чувства спокойно и щастливо и ще успява да си почине максимално и да се отдаде на въображение, креативност и изобретателност.

Вижте още: Оптимални решения за детска стая


Компютърът – важен елемент в наши дни

Въпрос, който често интересува родителите е къде да поставят компютъра на детето си.

  • Възможностите за позиционирането му са много. Ако е настолен - изборът ви е ограничен - ще трябва да бъде върху бюрото. В случай обаче, че имате лаптоп, то тогава може да не обособявате категорично място за него. Все пак може да го пренасяте, където искате. 
  • Не налагайте категорична забрана за използване на компютър. В необятното интернет пространство детето ви може да намери много интересна и полезна информация. И все пак, ако се притеснявате до какво съдържание може да достигне, винаги може да си инсталирате програма за родителски контрол.
  • Най-важното е да направите така, че детето ви да разбере кога използва компютъра си за учебни цели - упражнява своите умения, учи чужд език или прави проучвания по различни теми. Също така няма проблем да използва компютъра и за забавление, но тогава е важно родителите да имат известен контрол. В този случай двете най-важни неща са ограничено време и да се наблюдава съдържанието, което разглежда детето.

Ако сте се вдъхновили да създадете подходяща среда, за да може детето ви да изпълнява училищните си задачи, но нямате представа с кое да започнете, може да се обърнете се доказаните специалистите в MaistorPlus. Имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта