Как да освежим старата къща?

Публикувано на 22/07/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 22/07/2022 | Видяно 2 964 пъти

Домът е толкова важен, колкото вътре, толкова и отвън. Освен че, със сигурност всеки минувач ще забележи промяната в дома ви, то за вас ще бъде истинска радост за окото всеки път, когато се прибирате. Независимо дали визията е традиционна или по-осъвременена, има два варианта – да направите големи или малки промени. От подмяната на дограмата до боядисването на входната врата, всяка една промяна ще освежи вашият имот. Минималните промени, които търсите са козметични като пребоядисване или нова мазилка. А може и да се вълнувате от по-големи промени като добавяне на пристройка, терасиране и озеленяване на двора или смяна на покривната структура, което ще има по-голяма архитектурна значимост. Продължавайте да четете и разгледайте идеите, които ще ви представим за реновиране на дома.

Имайте предвид, че всяка промяна трябва да бъде съобразена със сегашната визия на вашия дом. Ако не сте убедени кое точно бихте желали да бъде различно, потърсете съдействие от опитните архитекти, регистрирани в MaistorPlus, и чрез техния опит и съвети ще направите дома си неузнаваем. Разбира се, в доброто значение на думата.


Защо да направите промени по визията на дома си?

Много хора смятат, че домът е мястото, което изпълнява функцията на жилищна площ за тях и семейството им. Но всъщност визията на дома ви е също толкова важна. Историческите домове, характерните за определена епоха, имат своя чар и индивидуалност, но може да не са достатъчно ефективни и приветливи, особено ако имате желанието да продавате.

По-новите и модерни сгради също могат да се възползват от промени. Неподходящите екстериорни елементи и детайли могат да съсипят цялостната визия на вашия дом. Може просто да се налага да подмените вече съществуващи елементи. Например да подмените плочките, положени пред вашата къща или хоросанът, използван за тяхното закрепване, който може с годините да се е повредил.


Как да променя екстериора?

За да постигнете една значима промяна да дома си, може да промените структурата. Това може да постигнете като направите допълнителна пристройка, създавайки балансирана визия и пространство, симетрия или като премахнете подобни, направени от предишни собственици. Преди да се заемете с това, направете проучване за необходимите документи за започването на строеж.

Може да създадете слънчева стая, като по този начин ще увеличите обема на вашия дом, а в същото време ще разполагате с място, където да прекарвате своето време. Друга опция за промяна да цялостната структура на дома е лятната кухня. Тя може да бъде позиционирана директно до вашия дом или в друга част на двора. Независимо дали ще бъде драматично или не, постарайте се за новото попълнение към дома да използвате същите материали, каквито и за основната сграда.


Подменете цялостната визия на сградата

Има много причини, поради които да подмените облицовката на дома си. Ако сградата е построена преди значително време, то със сигурност има нарушения в целостта и качеството на външността – независимо дали е мазилка, камък, панели. Можете да премахнете старата облицовка, а може и просто да я покриете. Използвайки различни материали, ще успеете да създадете изцяло нова визия. Най-бюджетният вариант е просто да боядисате къщата в неутрален цвят, например в бяло, за да се откроят различните материали, използвани при строежа. Шпакловането и боядисването на имота са добър вариант, ако вече стeните на къщата са се повредили под влиянието на времето.


Новият покрив е от значение

Покривът е изключително доминиращ елемент за всеки дом. Изберете нова форма, с нов вид покривна настилка домът ви ще добие нов облик. Друг вариант за подновяване на покрива е да подобрите вида на настоящите керемиди, като това ще промени изцяло визията на дома ви. Това е една от най-високобюджетните инвестиции за всеки дом. Имайте предвид, че ако не сте подменяли покрива през последните 20 или повече години, то дошъл моментът да се консултирате със специалист по покриви, който да даде експертното си мнение. Винаги е възможно да поставите и соларни панели, които с времето ще облекчат вашия бюджет.


Нови врати и дограма

Новите прозорци и външни врати ще придадат изцяло нов вид на вашия дом. Прозорците са очите на вашия дом, и ако ги подмените то индивидуалността на сградата ще е като нова. Тук може да експериментирате с различни дизайни и цветове. Заложете на високо качество, тъй като тези два елемента могат да имат значимо влияние за бъдещите ви разходи за отопление и охлаждане. Входната врата е преходът от външната среда към вашия дом. На пазара се предлагат множество дизайни и редица материали. В зависимост от крайния резултат, който искате да постигнете, можете да избирате различни стилове – модерни, класически, комбинация от материали. Ако на този етап не планирате смяната, пребоядисайте ги.


Пълна промяна в градината

След като сте приключили с работата по къщата, обърнете внимание и на двора, като облагородите пространството пред къщата ви. Първото, което трябва да обмислите е как точно бихте искали да изглежда вашия двор. Направете схема за засаждането на различните растения и проследете своя план. В зависимост от визията, която искате да постигнете, може да експериментирате с разнообразни видове. Модерната визия на дома ви позволява да използвате геометрични форми и вечнозелени храсти. Ако пък целта ви е да постигнете по-класическа визия, изберете цъфтящи растения и ниски храсти. Интегрирайте повдигнати лехи и оградете с тухли.

Озеленяването на двора изисква предварителна подготовка и избор на растенията. Ако нямате опит в това, потърсете специалистите по озеленяване, регистрирани в MaistorPlus. Заявете своя проект и се радвайте на новата визия на вашите двор и градина.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта

Друго