Впечатляващи домашни библиотеки, подходящи за малки пространства

Публикувано на 13/06/2019 от Флора Велчева | Последна редакция на 12/11/2019 | Видяно 2 033 пъти

Казват, че „дом без книги е като тяло без душа“. И докато повечето помещения в един дом имат чисто функционална употреба, то домашната библиотека е свързана с моментите на вдъхновение и релакс. Няколко клика на мишката са достатъчни, за да ви покажат изумителни фамилни библиотеки, събрали в себе си хиляди издания. Но повечето от нас не разполагат с внушително пространство със стотици рафтове, подобно на тази от приказката „Красавица и звяра“. Въпреки това има достатъчно възможности да преустроите и ограниченото пространство в една уютна и красива лична библиотека. А ако смятате, че ще имате нужда от помощ за изпълнението на тази идея, винаги можете да се обърнете към някой от регистрираните в сайта ни професионалисти в интериорния дизайн


Превърнете нефункционалния коридор в удобна библиотека

Ако нямате свободна стая, чиито стени да изпълните с рафтове с книги, може да се насочите към оптимизиране на наличното пространство. Един по-дълг коридор дава чудесната възможност за монтиране на лавици от тавана до пода, които да съберат дори по-обемна библиотека. И това по никакъв начин няма да ви принуждава да изключите от помещението шкафа за обувки или задължителната закачалка за палта.

  • Използвайте всяко свободно пространство така, че да го превърнете в истински книжен оазис. Разбира се, задължително трябва добре да съобразите размерите на пространството. Все пак никак няма да е приятно постоянно да се удряте и да събаряте книги.
  • При наличие на повече свободно място покрай стената, можете да монтирате и дъска, която да използвате като бюро.
  • Ако разположението на вратите на останалите помещения в дома не позволяват да прикрепянето на рафтове по протежението на цялата стена, можете да го направите около касите на вратите.

Вижте още: 5 креативни идеи за декорация на дома с... книги


Домашна библиотека на колела

Всеки по-малък или лек шкаф би се оказал успешен в мисията да се превърне в домашната библиотека. Трябва само да му монтирате два чифта подвижни колелца.

  • За разлика от типичните начини на структуриране на една библиотека, този ви позволя бързо и удобно преместване при всяко пренареждане на дома. Допълнителен бонус е, че няма да се натоварвате физически или да обмисляте как точно да я демонтирате.
  • Такъв тип библиотека има и още една положителна страна -  лесно може да се превърне в един икономичен и функционален вариант на разделителна стена.


Пространството под стълбите – мечтаният кът за библиофилите

Едно от най-големите предизвикателства при жилищата с малка площ е използването на пространството под стълбите. Обикновено то остава неоползотворено или подредбата му не подхожда на останалата част от интериора. Но макар често да бъде ограничено, то може да бъде превърнато в чудесен кът достоен за всеки библиофил.

  • Няколко тънки дървени дъски са напълно достатъчни, използвайте ги като рафтове или ограничители.
  • Напълнете цялото пространство под стълбите с любимите си произведения и новата ви домашна библиотека е готова.
  • Ако стълбището не е близо до прозорец, ще се нуждаете и от допълнително осветление, помислете за инсталирането на малки лампички. Освен че са практични, ще създадат и чудесна атмосфера.  

Вижте още: 15 истински съкровища за дома на всеки, влюбен в книгите


И най-дребните детайли са важни

Макар отделеното пространство за библиотека да е със скромен размер, можете да го направите най-любимата част от дома си. За целта ви трябват много книги, етажерка и идея как да подредите произведенията. Удачен избор е по цвят, по жанр или по автор.

  • Достатъчно е да обърнете внимание на някои детайли като подходящо осветление, удобно кресло, достъпна подредба на книгите.
  • Уверете се, че рафтовете, които сте избрали, биха могли да издържат тежестта на книгите.
  • Помислете кои цветове биха свързали лавиците с останалата част от интериора в стаята.

Сигурни сме, че всеки почитател на книгите няма как да остане безпристрастен към идеята за домашна библиотека. Освен че е много красива и стилна, с нейна помощ ще имате място, където да поберете всички литературни произведения. Ако имате нужда от професионално съдействие, не се колебайте, а се обърнете към специалистите в интериорния дизайн. Те ще ви дадат съвети и идеи каква библиотека е най-удачна за вашия дом. Още сега може да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете тази, която най-много отговоря на потребностите ви.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Евгени Петров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта