5 креативни идеи за декорация на дома с... книги

Публикувано на 28/08/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 04/10/2019 | Видяно 2 260 пъти

Въпреки че живеем в епохата на електронните четци, хартиените книги все още заемат голяма част от живота ни. А също и от пространството у дома. Вероятно много от вас изпитват затруднение със съхранението на непрестанно нарастващата колекция от книги. Очевидното решение, естествено, са рафтовете. Но това решение повдига още повече въпроси: трябва ли те да са вградени или пък не; каква да бъде големината им; те основен акцент в интериора ли ще бъдат или просто допълнение?

Безспорен факт, е че рафтовете са мястото, на което съхраняваме само част от книгите си. В такъв случай съвсем спокойно може да направим това място в красиво и естетически съгласувано с останалата част от стаята? Защо само да съхраняваме книгите си, когато можем да украсим помещението с тях? За да ви помогнем за отговора на тези въпроси, тук представяме някои от най-подходящите начини да използвате книгите си така, че да добавите и стил в стаята си.

А за още интересни и вдъхновяващи идеи и решения за дома ви, се обърнете към специалистите по интериорен дизайн, регистрирани в нашия сайт!


Комбинирайте книгите си по цветове

Подреждането на книги по цвят е един от най-популярните методи за декориране с тях. Страхотен начин да го направите, е като използвате книгите за създаване на красива дъга. По този начин ще добавите доста нови цветове в стаята, създавайки интересно усещане за визуален контраст, както и нотка на игривост.

  • Можете да постигнете този облик с помощта на отделни рафтове.
  • Друг вариант е да опитате да подредите книгите по цвят по протежението на един дълъг рафт, създавайки линейна дъга от нюанси. 

Не може да се отрече, че това е забавно и много изкусно допълнение към всяка стая.

Вижте още: 15 истински съкровища за дома на всеки, влюбен в книгите


Добавете декоративни акценти

За по-персонализиран вид опитайте да добавите в декора покрай книгите снимки, произведения на изкуството, вази и всичко друго, което сте успели да съберете през годините. Това е стратегия, която прекрасно работи в традиционните стилове, които са склонни да съберат в себе си много декоративни и визуални елементи в дадено пространство.

Колкото повече креативност проявявате с разположението на декоративните елементи и книгите, толкова повече красота ще добавите към пространството си. Бъдете готови да експериментирате и не се страхувайте да опитвате различни комбинации. Избягвайте да подравнявате книгите на рафт по обичайния начин. Поставете снимка между редица книги, сложете кристална купа върху купчина книги, редувайте свещ и книга, правете каквото душа иска и ви харесва!


Бъдете креативни по отношение на шкафовете

Масивните рафтове и шкафове са чудесен решение за любителя на книжното изкуство. Чувствайте се свободни да проявите творчество:

  • Поставете вградени рафтове над врати, под стълбищни помещения или на място, където би могло да се побере нещо подобно. Това е чудесен начин да съхранявате книги, без да заемате площ.
  • Вградените рафтове са повече от чудесен вариант. Геометрията и разнообразието им от форми добавя свеж и еднороден вид на пространството. А и както споменахме, можете да поставите вградени рафтове навсякъде, където искате. Трябват само въображение и предприемчивост.
  • Един от сериозните недостатъци на вградените шкафове, е че ще вземат от пространството на помещението ви. Ако не разполагате с голяма стая, не рискувайте да я стеснявате още повече. Ако обаче имате късмет с квадратурата, то действайте в мисията за вградени рафтове. 

Вижте още: Мултифункционални етажерки, които ще преобразят малкото пространство у дома


Използвайте плаващи рафтове

Различните по дължина асиметрични плаващи рафтове, създават геометрично визуално очарование. Те са невероятен избор за пространства с по-модерен стил на обзавеждане, тъй като в тях могат да се поместят форми с по-геометричен и разчупен вид.

  • Може да оставите отворени пространства между отделните рафтове. Така интериорът ви ще бъде по-разчупен.
  • Ако обаче стената ви е широка и позволява повече рафтове, не се страхувайте да заложите на по-дълъг вариант.
  • За да не ви се налага периодично да събирате паднали книги, може да ги разположите хоризонтално - една върху друга. Но също така е добър вариант да използвате стопер, ако ви допада повече вертикалната композиция от книги.
  • Имайте предвид и нещо много важно - не прекалявайте с броя книги, тъй като тежестта им може да бъде пагубна за вашия рафт.

Най-важното е да използвате въображението си: плаващите рафтове изглеждат чудесно над врати, под пространства за стълби… навсякъде, където имате празни стени.

Вижте още: Как да преобразите домашната си библиотека?


И все пак, мислете извън етажерката

Никой не казва, че трябва да се придържате към стелажите и етажерките, когато използвате книги за декорация. Можете да съхранявате своите книги в каквото пожелаете.

  • Плетените кошници са чудесен избор, който ще бъде и много атрактивен. Подредете няколко любими автори и ги сложете на видно място. Най-добре върху масичката ви за списания, върху нисък тв шкаф или пък до любимата ви ваза. 
  • Металните кофи са добър вариант, но за тях трябва да имате по-широкоскроена душа, тъй като не допадат на всеки. Подходящи метални кофи, които да използвате за вашите книги, може да откриете в един огромен хипермаркет, където около 15 септември, Коледа и Великден опашките на касите стигат почти до края на магазина. 
  • Дървена щайга е също удачен избор, който ще пасне чудесно на почти всеки дом. Да, в тях не може да съберете много книги, но пък за сметка на това ще бъде много красива част от декорацията в дома ви.

Опциите са практически безкрайни. Така създавате по-артистична атмосфера в помещението си, която няма как да не бъде забелязана и харесана. 

Намерихте ли вдъхновили за следващото интериорно приключение в дома ви? Запретвайте ръкави, за да добавите нотка свежест и да развихрите въображението си.  В случай, че се съмнявате във вашите способности, доказаните професионалисти, регистрирани при нас ще ви помогнат в изпълнението на вашата мисия. Те ще ви дадат невероятни съвети, отговарящи на индивидуалните ви желания и ще се погрижат за качественото им изпълнение. За да се свържете с тях, безплатна заявка за  проект. До 24 часа ще получите оферти, а от вас ще се иска само да изберете най-добрата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
ivvesstroi
Покривни услуги, София
69 извършени проекта