Смокиня в саксия - възможно ли е?

Публикувано на 18/08/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 18/08/2023 | Видяно 1 965 пъти

Сладки и сочни - смокините са любим плод в края на лятото. Te са топлолюбиви растения, но могат да бъдат отглеждани и в по-студени райони, ако се засадят в контейнери. Дори да ви се стори странно, можете да зазимите смокините в саксии на закрито или на защитено място, за да им помогнете да оцелеят в студа. Всъщност смокините са едни от най-лесните и вкусни плодове, които можете да отглеждате у дома. Освен това смокините в саксии са склонни да привличат по-малко вредители и могат да бъдат много привлекателно допълнение към слънчеви вътрешни дворове и балкони. Днес ще ви разкажем какво трябва да направите, за да отглеждате успешно ядливи смокини в саксии.


Избор на саксия за смокиновото дърво

Можете да отглеждате смокини в най-различни саксии, но независимо от това какъв съд ще изберете, той трябва да има много дренажни отвори на дъното, за да се избегне преовлажняване на почвата. Освен това, тъй като смокиновите дървета могат да бъдат доста тежки, не е лошо да инвестирате в саксия с колелца или да добавите поставка за растения под саксията, за да можете лесно да пренасяте смокинята на закрито през зимата.

Що се отнася до размера на контейнера, повечето смокинови дръвчета в крайна сметка ще се нуждаят от саксия с размер поне 15-20 литра, но когато са още малки, дръвчетата няма да се нуждаят от толкова голяма саксия. Вместо това изберете саксия, която е с около 6-8 инча по-широка от саксията в разсадника, в която е растяла, и увеличавайте размера, докато растението расте. Засаждането в твърде голяма саксия веднага може да доведе до проблеми с дренажа и до преовлажняване на растенията.


Как да се грижим за смокинови дръвчета в саксии?

Въпреки тропическия си характер, смокиновите дървета не са трудни за отглеждане и дори можете да отглеждате някои видове смокини на закрито през цялата година, ако искате. Въпреки това, тъй като смокините разчитат на насекоми за опрашване, растенията трябва да се поставят навън през пролетта и лятото, докато цъфтят, ако искате да дадат плод.

Смокините се нуждаят от много слънце, за да дават плод, затова поставете растението на място, което получава поне 6 часа ярка светлина дневно. Растенията, отглеждани в саксии, изсъхват по-бързо, отколкото в градински лехи, затова трябва редовно да проверявате смокинята си, за да сте сигурни, че не е прекалено суха. Поливайте дървото, когато горните 1 до 2 инча почва се почувстват сухи на пипане, като не забравяте да добавяте вода, докато тя се отцеди от дъното на саксията.

Смокините се чувстват най-добре, когато се наторяват два пъти годишно през пролетта и есента с балансирани органични торове. Келп или рибно брашно са добри варианти за тези растения. С израстването си ядливите смокини трябва да се пресаждат, за да се приспособят към новия си размер. Пролетта е най-подходящото време за пресаждане на растенията, но трябва да засаждате смокини само в саксии, които са 1-2 пъти по-големи от тези, в които са растяли, за да избегнете проблеми с дренажа.

В зависимост от вида на смокинята, може изобщо да не се налага да подрязвате растението. Ако обаче имате по-голям сорт, подрязването на смокинята, така че да остане висока около 180-200 см, ще улесни малко поддържането ѝ. Подрязването трябва да се извършва през зимата, когато смокините са в покой. Узрелите смокини трябва да са леко меки, да миришат сладко и да започнат да падат на дръжките си. Смокините с твърди шийки, които остават перпендикулярни на стъблата, все още не са узрели и не трябва да се берат, защото няма да имат толкова добър вкус.


Зимни грижи за смокиновите дръвчета

Ако живеете в район със студен климат, през зимата ще трябва да пренесете смокинята на закрито. Когато смокинята започне да губи листата си, но преди да настъпят силни студове, пренесете дървото на защитено място. През цялата зима поливайте растението пестеливо, само когато горните 2 до 3 сантиметра от почвата са сухи. След настъпването на пролетта в продължение на няколко седмици бавно аклиматизирайте смокинята към външната среда, като я премествате на открито през деня и я връщате вътре през нощта. След като отмине опасността от измръзване, можете да оставите растението на открито до настъпването на есента.

При приблеми с вредителите - не се притеснявайте да се свържете с някой от нашите професионалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта