Как да се грижим за смокинови дръвчета в саксии?

Последна редакция на 18/05/2024 от Ирена Петрова

Въпреки тропическия си характер, смокиновите дървета не са трудни за отглеждане и дори можете да отглеждате някои видове смокини на закрито през цялата година, ако искате. Въпреки това, тъй като смокините разчитат на насекоми за опрашване, растенията трябва да се поставят навън през пролетта и лятото, докато цъфтят, ако искате да дадат плод.

Смокините се нуждаят от много слънце, за да дават плод, затова поставете растението на място, което получава поне 6 часа ярка светлина дневно. Растенията, отглеждани в саксии, изсъхват по-бързо, отколкото в градински лехи, затова трябва редовно да проверявате смокинята си, за да сте сигурни, че не е прекалено суха. Поливайте дървото, когато горните 1 до 2 инча почва се почувстват сухи на пипане, като не забравяте да добавяте вода, докато тя се отцеди от дъното на саксията.

Смокините се чувстват най-добре, когато се наторяват два пъти годишно през пролетта и есента с балансирани органични торове. Келп или рибно брашно са добри варианти за тези растения. С израстването си ядливите смокини трябва да се пресаждат, за да се приспособят към новия си размер. Пролетта е най-подходящото време за пресаждане на растенията, но трябва да засаждате смокини само в саксии, които са 1-2 пъти по-големи от тези, в които са растяли, за да избегнете проблеми с дренажа.

В зависимост от вида на смокинята, може изобщо да не се налага да подрязвате растението. Ако обаче имате по-голям сорт, подрязването на смокинята, така че да остане висока около 180-200 см, ще улесни малко поддържането ѝ. Подрязването трябва да се извършва през зимата, когато смокините са в покой. Узрелите смокини трябва да са леко меки, да миришат сладко и да започнат да падат на дръжките си. Смокините с твърди шийки, които остават перпендикулярни на стъблата, все още не са узрели и не трябва да се берат, защото няма да имат толкова добър вкус.

Свързано:

Смокиня в саксия - възможно ли е?