Зеленчукова градина за начинаещи. Основите на градинарството.

Публикувано на 13/04/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 13/04/2022 | Видяно 2 879 пъти

Как ви звучи да се наслаждавате на пресни и вкусни зеленчуци направо от градината? Нямат нищо общо със закупените оранжерийни зеленчуци, предлагани в супермаркета. Богатите вкусове, свежестта, текстурата са съвсем различни и неповторими, и нищо не може да се сравнява с току-що откъснати от градината зеленчуци. А когато ги отглеждаш сам и виждаш плодовете на труда си, са още по-вкусни.

В началото може да ви изглежда обезсърчително, но градинарството е едно наистина много възнаграждаващо хоби. Представяме ви основите и планирането на една прекрасна и богата на реколта зеленчукова градина. А като бонус ви даваме и идея за 10 лесни за отглеждане зеленчука – точно като за начинаещи!

През пролетта и лятото много от нас се насочват към облагородяването на двора си. Със съдействието на опитни специалисти, постигнатите резултати ще бъдат зашеметяващи. Свържете се с професионалисите, занимаващи се с ландшафтен дизайн и разберете как дворът ви да заприлича на един прекрасен оазис.


Изберете подходящата локация

Изборът на подходящо местоположение за вашата градина е ключов елемент. Неподходящата локация може да направи първите ви стъпки в градинарството доста безуспешни.

  • Изберете слънчево място – повечето зеленчуци имат нужда от слънчева светлина между 6 и 8 часа дневно. Зеленчуците, отглеждани на слънце са по-вкусни и съдържат повече витамини.
  • Избягвайте ветровити места – силният вятър може да нарани младите растения или да попречи на опрашването.
  • Важно е почвата да се отцежда добре. Често при насъбиране на вода на едно място е възможно да се получи загниване на корените.


Подготовка на избраното място

След като сме избрали подходящо място в двора си, е време и да го подготвим. Обстойното почистване е една много важна стъпка – премахване на клони, камъни, остатъци от растения. Стари растения могат да причинят различни инфекции на растенията.

Почвата внимателно трябва да се обработи. Малката домашна градина може да се обработи на ръка с помощта на мотика и лопата. Рохкавата почва позволява на растенията да се развиват добре и да поемат вода и хранителни вещества. След като земята се прекопае, изравнете и след това оформете лехи с пътеки помежду им, за да може след това да ви бъде по-лесно при отглеждането и поливането на растенията.

Растенията често се нуждаят от допълнителна помощ чрез торове, важно е преди засаждането на избраните видове да подготвите почвата, тъй като на бъдещите ви растения ще са им необходими хранителни вещества. Спрямо вида почва се използват и различни видове торове. А тук може да видите как да наторите растенията - Как да наторявате ранните зеленчуци .


Как да изберем подходящи растения? 10 лесни за отглеждане растения, подбрани специално за начинаещи.

След като сте избрали правилното място и сте го обработили, е време да изберете и какви видове ще отглеждате в новата си градина. Като начинаещи градинари, започнете с малко видове, които вие и близките ви обичате да консумирате. Често в желанието си засаждаме прекалено много – много повече от колкото може някой да изяде. Обмислете внимателно за какво ще използвате реколтата си – за хапване или смятате да приготвите и зимнина.

  • Маруля – може да се засади направо в градината или предварително да подготвите разсад. Може да се отглежда почти целогодишно.
  • Зелен боб и грах – бързорастящи и издържат на топлина. За да се радвате продължително на реколта, засявайте с интервал между датите.  
  • Репички – засаждат се още рано през пролетта. Значителна хранителна стойност и кратък вегетационен период.
  • Моркови – издържливи са и могат да се засаждат от ранна пролет до късна есен.
  • Краставици – ако имате възможност, засадете ги в близост до ограда, която ще им служи като опора.
  • Кейл – може да се бере през различни периоди на растеж, понася температурни промени.
  • Tиквички – засаждайте ги през разстояние. Поливайте ниско в основата, не върху листата, за да избегнете брашнеста мана.
  • Червено цвекло – докато чаката плодът да порасне, използвайте листата за салата или експериментирайте с някое ястие.
  • Манголд – богат на хранителни вещества.

 

Ако след прочетеното имате желание да преобразите двора си в близките месеци, но не мислите, че ще се справите без професионално съдействие, обърнете се по всяко време към специалистите, регистрирани в сайта MaistorPlus. Градинарството е едно чудесно и ползотворно хоби, с което може да се захванете през 2022 година. Разгледайте други статии в категория Градина, за допълнително вдъхновение!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта