Добре ли е да сменяме местоположението на растенията у дома?

Публикувано на 15/10/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 20/10/2021 | Видяно 1 402 пъти

Съществуват два типа хора, когато става въпрос за декориране на дома. Едните са тези, които веднъж щом декорират дома си, повече не мислят за интериора. Другите пък са тези, които обожават да променят атмосферата, да добавят нови елементи и да сменят облика на жилището си. Ако сте от втория тип и не обичате да правите всевъзможни промени по стаите ви, вероятно вече сте си задавали въпроса дали е редно да променяте местоположението и на растенията в дома ви. На първо четене отговорът е – да, бихте могли да промените разположението им. На второ четене обаче изникват подводни камъни, на които е хубаво да обърнете внимание. Кои са съветите, които да следвате, когато сменяте местоположението на стайните ви растения, показваме в следващите редове.

Ако се нуждаете от професионалист в сферата на озеленяването, който да ви помогне или даде съвет при отглеждането на растения, винаги може да направите безплатна заявка за проект при нас.


Нека новите растения си починат

 

Ако съвсем наскоро сте добавили ново зелено попълнение към колекцията ви от стайни растения, може би се изкушавате да го „разходите“ из всички възможни кътчета в дома. Експертите обаче препоръчват най-напред да оставите новото растение да постои на едно място за две до три седмици. По този начин то ще свикне с новата обстановка. Ще опознае дома ви – колко влажен е въздухът в него, каква е светлината, колко светлина попада в помещението и др.

Най-добре е да оставите растението в пространство с непряка, но ярка светлина, дори за него да е препоръчително да се отглежда под директна такава. След като то се аклиматизира, може да го поставите на желаното от вас място в дома ви. А щом адаптацията му към пространството ви е абсолютен факт, можете да го преместите и на ново място, съобразено с нуждите на растението.


Някои растения обичат да сменят местоположението си

 

Вероятно знаете, че някои растения са по-издръжливи от други. Те могат да виреят в почти всякакви климатични условия, чувстват се добре на почти всякакви температури и влажността на въздуха не е от особено значение за доброто им съществуване. Такива са Филодендроните, Монстерите, Змийското растение, Замиокулкас и др. И именно те биха понесли и даже заобичали по-честата смяна на местоположението.

С други видове обаче ще се наложи да бъдете по-внимателни. Ако в колекцията си имате Калатея, Рододендрон, Орхидея, Фикус или Гардения, препоръчваме да не ги местите често и да обърнете по-специално внимание на грижата за тях. След като намерите най-подходящото място за тях, съобразено с всички нужди, които имат, е добре то да остане тяхното постоянно такова.

Растения, които от много време са в колекцията ви и са свикнали със средата, в която са поставени, също може да не понесат добре промяната на местоположението.

Вижте още: Как да се грижим правилно за орхидеите?


Придържайте се към постоянно ниво на осветеност

 

Едно от основните неща, на които да обръщате по-специално внимание при отглеждането на растения, е светлината в пространството. Затова, когато премествате дадено растение и това растение е свикнало с определено количество светлина, се уверете, че то може да получи същото количество от на новото си място.

Да предположим, че имате стайно растение, което расте чудесно точно до западния ви прозорец и искате да го преместите в кътче, в което ще получи много по-малко светлина. Веднага ще забележите промяна в състоянието му. То няма да расте толкова буйно. Даже напротив - ще изсъхне и е много възможно да се разболее. Ако не е възможно да осигурите същата светлина на растението на новото място, в което сте го поставили, можете да добавите изкуствена светлина в дадената област. Тя обаче не би помогнала особено.


Без големи промени в температурата

За някои растения преместването в близост до силна топлина или пък в по-студено помещение, не би било благоприятно. Поставянето на растения твърде близо до климатик, камина или вентилатор може да доведе до доста големи проблеми. 

  • Най-често забелязваните промени са повредена цялост на листата и изсъхване. 
  • Папратите и Калатеите са само част от онези видове растения, които със сигурност ще пострадат.

  • Филодендроните и Монстерите пък са сред растенията, които биха понесли смяна на температурните условия.

  • Бъдете внимателни и когато поставяте растения в близост до прозорци през по-студените месеци. Уверете се, че няма течение и че листата не докосват самия прозорец. 

  • Не забравяйте да помислите и за нивата на влажност в помещението. Ако премествате дадено растение от помещение с по-голяма влажност като кухнята, например, в такова с по-ниска, е хубаво да се поставите овлажнител, за да може растението да вирее пълноценно.

Растенията са чудесно допълнение към всеки дом! Грижата за тях обаче изисква време. Ако имате нужда от съвет или помощ при отглеждането на растения, винаги може да се консултирате с професионалистите в сферата на озеленяването, регистрирани при нас. Още сега можете да направете безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравнете и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта