Как да се грижим правилно за орхидеите?

Публикувано на 10/04/2020 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 3 987 пъти

Орхидеите са изключително красиви растения. Техните цветове са дълготрайни и разнообразни. Бъдете подготвени, че грижата за тях е малко по-трудна, отколкото за други растения. Ако искате цвете, което да поливате веднъж седмично и да забравяте за него, то това със сигурност не е орхидеята.

Ако все пак се чудите какви растения и каква да бъде схемата, която ще използвате в дома си, потърсете специалисти по озеленяване, регистрирани при нас. Те ще ви помогнат в постигането на тази цел!


Ключов елемент в отглеждането на орхидеите – светлината

Орхидеите са растения, нуждаещи се от много и непряка светлина. Ако ги оставите на прозореца и са директно огрявани от слънцето, рискувате да изгорите техните листа и коренчета. Поставете ги на място, на което слънцето няма да успее да навреди на вашите очарователни орхидеи.

Как да разберете дали орхидеята получава достатъчно светлина?

  • Според специалисти, ако листата са много тъмни, растението не получава нужното количество светлина.
  • Ако листата имат лек червен оттенък – светлината е прекалено много.

Вижте още: Как да се погрижите за розите през есента?


Как правилно да поливате орхидеята?

Поливането на орхидеите е една от деликатните части в отглеждането им. Спорът за начина, по който се поливат е нестихващ. Мненията по темата са толкова многобройни, че ако започнете да четете, ще се главозамаете. Запомнете тези няколко стъпки.

  • Важно е да запомните, че орхидеите не се поливат всеки ден! Изберете схема, според която да ги поливате – на 7, 10 или пък 14 дни. Прекаленото поливане ще доведе до загниване на корените и в някои случаи мухлясване на почвата.
  • Не поливайте орхидеята, както другите растения, с които сте свикнали. Потопете саксията във вода и изчакайте 1-2 часа. Друг начин е просто да сипете вода в паничката на саксията.
  • Използвайте престояла вода със стайна температура.
  • Внимавайте да не попада вода в основата на листата и върху самите тях.


Следете температурата в стаята, в която се намира орхидеята ви

Орхидеите са растения, които не обичат рязка промяна на температурата или местоположението си.

  • Добре е в помещението, в което сте ги поставили температурата да не пада под 15 градуса и да не превишава 25 градуса.
  • Също така обичат въздуха да бъде по-влажен. Поради тази причина се опитайте да не ги държите в близост до радиатор или пък климатик, тъй като въздухът е по-сух и може да повлияе неблагоприятно на вашата орхидея.
  • Ако се случи така, че условията да се променят драстично за кратък период, е възможно растението да се стресира и да спре да цъфти.

Вижте още: Как да направите своята приказна градина


Период на цъфтеж и на покой

Периодът на цъфтеж при орхидеите зависи от вида им, като може цветовете да ви радват между 5 и 8 месеца.

  • Най-разпространеният вид орхидея в България е Phalaenopsis amabilis. Този вид орхидея може да цъфти и повече от веднъж.
  • След като и последният цвят на красивото растение падне, настъпва периодът на покой – обикновено през студените месеци. През този период е добре да поливате растението по-рядко и да не използвате торове.

Красивите орхидеи ще бъдат чудесно допълнение на новообзаведения ви дом! И все пак, ако нещо в отглеждането на тези красавици ви притеснява, винаги може да се консултирате с професионалистите в озеленяване, регистрирани при нас. Една стъпка ви дели от това - направете безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти - сравнете ги и изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта