Как да се погрижите за розите през есента?

Публикувано на 29/09/2019 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 1 564 пъти

С идването на есента е необходимо да се погрижите и за своята градина. Много цветя имат нужда от по-специална грижи, като едни от тях са розите. Това прекрасно цвете, символ на романтиката и красотата, е крехко, въпреки бодлите си. И ако искате и догодина да бъде част от вашата градина, то ще трябва малко да се постараете. Ние ще ви дадем няколко съвета за отглеждане на разкошни рози, на които студа няма да навреди. Ако все пак искате професионалисти да се погрижат за вашият градински оазис, обърнете се към специалистите по озеленяване, регистрирани в MaistorPlus.


1. Премахнете увехналите цветове

Премахвайте внимателно вече прецъфтелите цветове, а също така и загнилите. Това значително ще увеличи шанса растението бързо да се възстанови и да ви дари с нови цветове.

  • Ако по листата на растенията има петънца, то тогава премахнете възможно най-много от заболелите листа. По този начин ще предотвратите евентуално разпространение на болестта по цялото растение. А също така и до тези, които са в непосредствена близост до него. Тези малки черни петънца са често срещан враг на любителите на розовите растения. Често се получават от обилни дъждове или преполиване. В никакъв случай обаче не слагайте болните листа в компост!
  • Когато поливате розите си, внимавайте да не попада вода върху листата. Поливайте ниско, в близост до почвата.

Вижте още: Красива градина с цветя – важни стъпки в оформянето ѝ


2. Подгответе ги за метеорологичните условия

Ако мястото, на което живеете е по-ветровито и студено, сега е моментът да хванете градинските ножици. На илюстрацията горе е показано как точно е правилно да бъдат изрязани розите.

  • Хубаво е все пак това да се случи до края на месец ноември. Имайте предвид, че след като извършите това, е добре розата да бъде покрита с голям буркан. А сещате ли се за онези изрязани туби за минерална вода в двора на съседа ви? Е, вече и вие ще трябва да ги използвате, за да запазите розите си.
  • Важно е през студените месеци розите да бъдат защитени от студа, дъждовете и снега.


3. Интересувайте се и търсете информация

Много цветя се засаждат още през есента, за да могат да ви радват през следващата година. Разбира се, до голяма степен това зависи от спецификата на растението. Някои цветя е хубаво да се засаждат в края на март, началото на април.

  • При розите подходящи за засаждане са пролетта и есента, тъй като тези сезони са дъждовни.
  • В зависимост от почвата се определя и дълбочината, на която се засаждат – ако почвата е по-песъчлива – на по-дълбоко, а ако е по-глинеста – на-плитко. Все пак, консултирайте се с специалиста в разсадника.
  • Препоръчваме ви да проучите внимателно откъде да закупите розите си, тъй като има места, на които самите растения не са с добър произход или не са полагани добри достатъчно грижи за тях.

Въпреки че градусите навън по-скоро се доближават до летни температури, то несъменно е време да помислим за зазимяването на цветната градина. По този начин ще си осигурим страхотен цъфтеж за следващата и здрави растения. Ако планирате да направите промяна в градината си, потърсете специалистите по озеленяване. Те ще ви помогнат да направите градината си приказна. След като направите безплатна заявка за проект, ще получите няколко оферти. Изберете най-подходящата и не забравяйте да дадете своята оценка, след като проектът ви е завършен!  

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта