Как да изберем правилните цветя за всяко помещение?

Публикувано на 29/05/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 29/05/2023 | Видяно 2 484 пъти

Всички обичаме да имаме цветя у дома, за да направим пространството по-приятно и уютно. Освен това цветята са най-добрият начин да освежим въздуха в дома, да добавим жизненост и да променим атмосферата в помещението. Те допринасят за излъчването на дома и му придават настроение и топлина. Изборът на правилните цветя може да направи чудеса за вашия интериор. 

Но как да изберем подходящите цветя за всяко помещение?

В тази статия ще ви дадем няколко съвета, за да можете да изберете най-подходящите цветя за всяко помещение. 


Според стила и декорацията

Изборът на цветя за декориране на дадено помещение е истинско изкуство. За да направим правилен избор за всяко помещение, трябва да помислим за няколко неща, но нека започнем с декорацията на стаята. Преди да решим какви растения да изберем, трябва да вземем предвид цветовата палитра и общия стил на помещението. 

Изберете цветя, които да се съчетават с цветовата гама на мебелите и стените. Например, ако стените са в светли тонове, можете да изберете цветя в по-тъмни или по-наситени цветове. Ако мебелите са в синьо, можете да изберете цветя в същият цвят, за да създадете хармония. 

Внимателния избор на цветовете може да подчертае хармонията в интериора, да усили привлекателността на мебелите и да донесе свежест и жизненост на пространството. Модерният и минималистичен дизайн ще се съчетае чудесно със зелени растения. А към декор в ретро стил, можете да добавите цветя в ярки и наситени цветове, като гербери или лалета. Важно е да съчетаете цветовете на цветята с цветовете на обзавеждането и аксесоарите в помещението, за да постигнете хармония и еднообразие в декора. 


Според осветлението в помещението

Изборът на правилните цветя за всяко помещение не зависи само от функцията на стаята и декора, но и от осветлението в помещението. В зависимост от това дали стаята е със северно или с южно изложение, както и от разположението на прозорците и другите източници на естествена светлина, трябва да изберете цветя, които ще се чувстват комфортно в тези условия.  

Например, ако помещението е с южно изложение и получава много слънчева светлина, можете да изберете растения като кактуси, които са устойчиви на топлина и светлина. Ако стаята е северно изложение и получава по-малко слънчева светлина, можете да изберете цветя, които са по-малко изискващи и могат да растат в по-малко осветление, като например бамбукова палма или драцена. Така ще можете да се насладите на красиви и здрави цветя във вашия дом. 


Според функцията и размерите на стаята

Всяка стая има своята функция и специфика, която я прави уникална. Именно затова, когато избирате цветя за всяко помещение, трябва да помислите за функцията, която стаята изпълнява. Например, спалнята може да бъде място за почивка и релакс, затова цветовете на цветята в нея трябва да бъдат в нежни и романтични тонове като розово или лилаво. Такива цветове ще допълнят усещането за спокойствие и ще помогнат да се постигне по-добро качество на съня. 

Ако пък става дума за кухнята, тя е мястото, където приготвяме храната си и яде, затова трябва да се стремим към по-ярки и наситени цветове като червено или жълто. Тези цветове са асоциирани с енергия и ще ни помогнат да бъдем по-бодри и активни, докато готвим и похапваме. 

Когато избирате цветя за помещението си, трябва да вземете под внимание и размера на помещението. Големите цветя могат да бъдат прекалено доминиращи в по-малки помещения, докато малките цветя могат да изглеждат изгубени в по-големите пространства. 


С грижа за домашните любимци

Ако имате домашни любимци, трябва да помислите за тяхното здраве и безопасност, когато избирате цветя за вашия дом. Някои видове цветя могат да бъдат токсични за домашните животни и да им предизвикат различни здравословни проблеми. Затова е важно да се информирате предварително за това кои растения са безопасни за вашите домашни любимци. 

Някои от цветята, които следва да се избягват, включват лалета, нарциси, хризантеми, зюмбюли и листни растения като дифенбахия и филодендрон. Тези видове цветя могат да причинят отравяне при домашни животни, особено при консумация на листата или цветовете им. 


Защо е важно да изберем правилните растения?

В крайна сметка, изборът на правилните цветя за всяко помещение е от съществено значение за постигане на желания ефект в интериора. Следвайки нашите съвети, можете да бъдете уверени, че ще направите правилния избор на цветята, които ще отговарят на нуждите и очакванията ви за всяко помещение.  

Но не забравяйте, че добрият избор на цветя не е единственият фактор, който влияе на домашния уют. Съчетаването на цветята с мебелите, аксесоарите и осветлението е от ще допринесе за създаването на хармонична и уютна атмосфера. Не се колебайте да се консултирате с професионалисти в областта, ако се нуждаете от помощ. Ето в този списък ще откриете специалисти с опит и умения, които са готови да ви съдействат за всеки проект

Цветята не са само красив елемент от декорацията, те могат да имат положителен ефект върху нашето настроение и благополучие, ето защо постарайте се да изберете най-подходящите за вашия дом. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
37 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта