Кои цветя се засяват в края на зимата?

Публикувано на 14/03/2022 от Станислава Матеева | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 1 538 пъти

 

Всеизвестен факт е, че зимата и ранната пролет са най-подходящото време за посяване на цветя и разсади за следващия сезон. Ако сега планирате какво ще посадите в градината си или пък с какви цветя ще украсите дома си през лятото, то със сигурност ще се радвате на прекрасня рекота и приятна декорация. 

А кои са цветята, които е добре да посадите през зимата, за да им се наслаждавате през лятото, показваме в следващите редове.

Ако имате нужда от професионална помощ при планирането и поддръжката на градината ви, можете да се свържете с професионалистите в сферата на озеленяването, регистрирани в MaistorPlus.


Ароматна кандилка

Ако планирате да създадете феерична цветна градина, то ароматната кандилка е задължителен елемент от нея. 

  • Засейте ги на закрито, като използвате картонени ролки за от тоалетна хартия. Така в последствие, когато времето се затопли, лесно ще можете да ги пренесете в градината. 

  • Ароматните кандилки обичат слънцето. Но въпреки това, през горещото лято, е добре да им осигурите място, което в следобедните часове на деня е по-сенчесто. 

  • Това цвете предпочита богата, но добре дренирана почва. Идеално за него е почвата да е с леко алкално pH (около 7,5). За да подобрите лошата почва, може да използвате тор.

  • Ароматната кандилка се нуждае от ежеседмично поливане, за бъде почвата влажна през вегетационния период. Проверете почвата, като поставите пръста си на около сантиметър дълбочина в почвата. Ако е влажна, няма нужда от поливане; ако е суха - е време да напоите растенията.

  • Тъй като родината на това растение са бреговете на Средиземно море,е добре то да бъде засадено след последната слана и при по-високи температури. Разсадът от сладък грах може да понесе лека слана, но цветовете - не. 

Вижте още: Цветя за балкона


Лалета

Лалетата са сред най-красивите цветя, цъфтящи през пролетта. Те най-често се посяват през зимата, за да може да красят градините и домовете през пролетния сезон. След като излязат над земята, лалетата растат и цъфтят бързо. При студено-зимен климат, те обикновено започват да цъфтят през май. 

  • Лалетата растат най-добре като трайни насаждения в климат с влажна, хладна до студена зима и топло и сухо лято.

  • Всички сортове лалета предпочитат силното слънце. 

  • Лалетата предпочитат богата, добре дренирана почва с неутрално рН. Преди да засадите луковиците, можете да обогатите почвата с тор, за да осигурите хранителни вещества на растението. 

  • Полейте луковиците обилно, веднага след като ги засадите. След това спрете поливането, освен по време на продължителни сухи периоди. 


Циклама

Цикламата е дребно растение, което има сладко ароматни, малки цветове и дълги стъбла. Това е грудково многогодишно растение. Цветовете му са многобройни - в нюанси на розово, лилаво, червено и бяло. А сърцевидните му листа са среднозелени, често със сребристи нишки. Обикновено се отглежда като стайно растение. Семената могат да бъдат засадени по всяко време на годината.

  • Цикламата обича ярка, непряка светлина, когато расте активно. Когато растението е в покой, е най-добре да бъде на хладно и тъмно място с добра циркулация на въздуха.

  • Цикламата предпочита да расте в богата, добре дренирана почва с леко алкално рН на почвата. 

  • Когато има листа, растението расте активно. През този период поливайте всеки път, когато усетите почвата суха на около сантиметър под повърхността ѝ. Избягвайте попадането на вода върху листата или короната на растението, тъй като това може да причини преждевременното му загиване. Докато растението е в латентно състояние, поливайте рядко - само за да предотвратите почвата от пълно изсъхване. 

Градината е райско кътче, в което можем да се отдадем на релакс и спокойствие през топлите дни. Ако не сте сигурни кои са най-подходящите растения за вашата градина, можете да се свържете с опитните професионалисти в сферата на озеленяването, регистрирани в MaistorPlus. За да го направите, е нужно само и единствено да подадете заявка за безплатен проект. В срок до няколко дни ще получите оферти, които да сравните, за да изберете най-добрата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта