Как да подготвим градината си за зимата в 5 лесни стъпки?

Публикувано на 26/09/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 2 081 пъти

Есента е вече тук, а с нея идва и неизбежното спиране на почти всяка активна дейност в градината. По това време на годината цветовете и листата на многогодишните растения започват да придобиват по-топли нюанси, да завехват и капят. Животът на така любимите зеленчуци също наближава своя край, тъй като студът започва да ги сковава. И така след пролетното засаждане и прибирането на реколтата през лятото и есента, вероятно ви се струва доста изкушаващо просто да затворите градинската порта и да оставите природата да се погрижи за всичко останало.

В крайна сметка вече сте направили всичко възможно да подготвите и съберете плодовете на труда си през предходните сезони. Какво повече може да е нужно сега, когато есента е тук? Отговорът зависи от това колко по-лесно бихте искали да ви бъде, когато пролетта отново дойде. За да улесним задачата ви, тук показваме няколко важни неща, които, ако изпълните сега, ще ви спестят усилия в дългосрочен план. 

Ако имате нужда от професионална помощ за вашата градина, се обърнете към специалистите, регистрирани в сайта ни.


Оберете всички плодове и зеленчуци. Включително и гниещите.

Освен че не изглеждат добре, старите растения могат да спомогнат за развиването на различни болести, вредители и гъбички по останалите растения.

  • Според различни изследвания, нежеланите насекоми, които се хранят с растителните култури през лятото, могат да снасят яйца по стъблата и листата на растението.
  • Премахването на отработените растения от почвената повърхност или заравянето им в градински окопи (ако са без болести) предотвратява появата на вредители през пролетта.
  • Закопаването на стари растения в почвата на градината също добавя и органична материя към нея, което пък подобрява цялостното състояние на земята и спомага за по-качествен растеж на растенията.

Вижте още: Как да засадите красива градина: 7 съвета за начинаещи


Премахнете всички плевели

Спомняте ли си неприятните плевели, които колонизираха любимите ви растения през изминалите месеци? Или пък онези, които даже излизаха от пределите на градината? Е, сега е най-добрият момент да се справите с тези досадни неприятели. 

  • Изкопайте ги и ги поставете в кош за боклук или ги изгорете на купчини. Повечето инвазивни плевели остават жизнеспособни, дори когато вече са откъснати. Затова се опълчете на желанието си да ги преместите от единия край на градината в другия. 
  • Окончателното премахване на инвазивните растения е единственият начин да се предотврати поникването им отново и неизбежната вреда, която нанасят на реколтата. 
  • Отделете повече време за правилно зазимяване на градината. Догодина тези часове ще ви се отплатят.


Подгответе почвата за зимата

Въпреки факта, че повечето хора често пазят тази дейност за пролетта, есента е чудесно време да се прекопае и натори почвата.

  • Добавянето на хранителни вещества по това време на годината означава, че те ще имат време да започнат да се разпадат и съответно да обогатят почвата.
  • Това също означава, че няма да се налага да чакате, докато градината ви изсъхне през пролетта, за да обработите почвата за пръв път.
  • Извършвайки копането и торенето на градината през есента, също си спестявате и част от работата, която трябва да свършите през по-натоварения сезон.
  • А за да не допуснете зимните дъждове да отмият хранителните вещества под активната коренова зона, поставете върху даденото място найлонов чувал, ламарина или стъкло.

Вижте още: Преди и след: 12 оригинални идеи за обновяване на градината


Преценете кои растения искате да засадите отново

Дали сортовете плодове и зеленчуци, които засадихте през този сезон, вирееха добре във вашата градина? Сега е моментът, в който да видите кои растения са дали плод, кои - не и какво да правите в бъдеще. 

  • Може би тези, които не са дали достатъчно реколта са се намирали на неподходящо място в градината. Ако е така, намерете по-добро за тях. 
  • За тези растения, които се представят добре, помислете как да направите така, че да раждат повече. Може би трябва да добавите нови сортове, които да зреят по различно време - някои по-рано, други пък по-късно. 
  • Когато обмисляте производителността на зеленчуците, направете внимателни бележки за следващия сезон за това какво е работило във ваша полза и какво - не. Някои от успехите и провалите на сезона могат да бъдат предизвикани от времето, но други са под ваш контрол. Те включват плодородие на почвата, нива на влага и разположение на растенията.


Почистете градинските инструменти

Въпреки че повечето градинари знаят, че трябва да поддържат инструментите чисти и добре поддържани през цялата година, е трудно това да бъде направено, когато работата в градината е в разгара си. 

  • Есента е чудесно време за удължаване на живота на инструментите. Нужно е само да им отделите малко внимание. 
  • Започнете с миенето на инструментите. Така ще премахнете мръсотията от тях. 
  • Ако има ръжда, отстранете с шкурка или телена четка. 
  • Заточете мотиките и лопатите. 
  • Накрая намажете повърхностите на инструментите с парцал, леко покрит с машинно масло. Това ще помогне за запечатването на метала и ще удължи живота на инструментите ви с още поне година.

Градинарството е трудно, но много приятно занимание. За градината си е нужно да се грижим постоянно, но понякога това е доста изморително. Затова за следващия проект, в който градината в главен герой, се доверете на професионалистите, специализирани в областта на ландшафтния дизайн. Те ще проектират вашето кътче за релакс и наслада. Може да направите безплатна заявка за проект още сега. В отговор ще получите няколко оферти, които може да сравните и да изберете най-подходящата.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта