Проектът ЕДЕН - от изоставена кариера в парче от рая

Публикувано на 20/03/2020 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 20/03/2020 | Видяно 2 480 пъти

Чудели ли сте как биха изглеждали адът и раят на земята? А мислели ли сте, че човек може да превърне адът в рай? С проектът ЕДЕН вече няма място за чудене. И както говори самото име (на английски EDEN е името на райската градина на Адам и Ева), раят на земята е възможно да се изгради.

Проектът ЕДЕН (Проектът Рай) представлява огромна ботаническа градина в близост до графство Корнуол, Англия, Обединеното кралство, в която е поместена най-голямата оранжерия от дъждовни гори в света. Градината е изградена върху рекултивирана каолинова кариера, трансформирана в оранжерии чрез огромни куполи. Проектът създава модел на устойчиво управление на околната среда и зона за атракции, за които ще ви разкажем в тази статия.

Устойчивото управление на околната среда изисква много грижа, знание и мотивация, както и усилия, за да изградите нужната инфраструктура, с която да реализирате проекта си. А ако вие все по-често започвате да се чудите как да организирате тази година градината си... и имате нужда от професионални насоки - потърсете специалистите в озеленяването, регистрирани при нас.


Историята на проекта ЕДЕН

Идеята за проекта ЕДЕН принадлежи на сър Тим Смит, чиято мечта била да покаже как обикновените хора могат да трансформират изоставената и наводнена дупка. И как целият обезлюден район след изчерпването на кариерата може да се промени с нов живот и уникална растителност.  

Макар и същинското изпълнение на проекта ЕДЕН формално да изисква две години и половина, целият процес на трансформация на пространството отнема периода от края на работа на мините през 1995 г. до откриването на новия обект през 2001 г.

Сега изоставената територия е трансформирана в природен демонстрационен център, който привлича над 1 милион посетители годишно.

Вижте още: Садене на цветя от семена – всичко, което трябва да знаете


Куполи и хексагонали

Основната архитектура на ботаническите градини е изградена от спиращи дъха преливащи огромни геодизични куполи. Те се състоят се от множество шестоъгълни и петоъгълни прозорчета от три пласта EFTE (етилентетрафлуороетилен). Избраният материал е изключително лек, незалепващ, себепочистващ се, но и достатъчно силен, за да издържи тежестта на автомобил.

  • Основното послание на архитектурата е насочено към непрекъснато променящия се пейзаж. Избраните форми имитират сапунени мехури, които променят формата си при допир със земята и достигат прави линии единствено, когато се съединят. Архитектурата е замислена, за да се впише плавно с неравните пясъци на кариерата, с което привлича милиони посетители, които искат да я видят.
  • Специалният дизайн на геодезичните куполи, материалите на тяхното изграждане, устойчивите практики на компостиране, рециклиране, използване на водните ресурси и био енергия и повторно влагане на материалите формират една себезавършена природна система, която изумява едновременно с космическа екзотика и функционалност.


Биоми и растителност

Двата основни биома в ЕДЕН са посветени на тропическата и средиземноморска растителност.

  • Дъждовната гора е най-голямата покрита оранжерия в света. Тя е разположена 1,56 хектара и e с размери 55 м височина, 100 м широчина и 200 м дължина. Тук могат да се срещнат редица тропически растения като банан, кафе, каучуково дърво, гигантски бамбук и др. Поради тропическия характер на растителността, в този биом се поддържат тропически температури и влажност като за напояване се използва само дъждовна вода.
  • Средиземноморският биом от друга страна представя типични средиземноморски растения като маслина, лоза, палми и др.
  • Докато двата основни биома са заобиколени с външна посетителска пътека за по-добро разглеждане, то откритият биом в парка разкрива растения от умерен климат като чай, лавандула, хмел, коноп, слънчоглед и др.


Предназначение на пространството

В момента ЕДЕН се самоиздържа чрез работа като социално предприятие с основен фокус туризъм, образование, изследователска дейност, занаяти и изкуство и др.

  • Освен като туристическа атракция, ЕДЕН се използва изключително много за най-различни образователни, научно-изследователски, културни и демонстрационни проекти, зелени училища, лагери на открито и др. Насочен и към ученици и студенти, тук младежите могат да преживеят нощи в джунглата, да прекарат няколко дни в екзотични природни условия, да участват в ред природни предизвикателства и др.
  • Извън своята образователна мисия, ЕДЕН е домакин и на ежегоден музикален фестивал, който се посещава от най-добрите британски изпълнители. Пейзажът също се използва и за декор на филми.
  • Управата на ЕДЕН си е поставила за цел да продължи да изгражда подобни ЕДЕН кътчета и по света. Така, в момента се работи по още един проект в Ланкашир, три подобни проекта в Китай и по един в САЩ, Австралия и Нова Зеландия и Северна Ирландия.

В магазинчето на проекта ЕДЕН вече се продават и мини куполи за градина. Така, макар и може би не с мащабите на ЕДЕН, всеки може да опита да построи и своята мини райска градина с устойчив отпечатък. Затова, не се колебайте да потърсите специалистите от платформата на MaistorPlus – тук с един клик може да съчетаете вдъхновението с реализирането на идеята. За своята приказна градина може да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти - сравнете ги, разгледайте и предишни мнения на клиенти и направете информиран избор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
todorov
Ремонт на баня, София
11 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
10 извършени проекта