Куполи и хексагонали

Последна редакция на 29/03/2024 от Dessislava Usheva
Източник | Видяно 645 пъти

Основната архитектура на ботаническите градини е изградена от спиращи дъха преливащи огромни геодизични куполи. Те се състоят се от множество шестоъгълни и петоъгълни прозорчета от три пласта EFTE (етилентетрафлуороетилен). Избраният материал е изключително лек, незалепващ, себепочистващ се, но и достатъчно силен, за да издържи тежестта на автомобил.

  • Основното послание на архитектурата е насочено към непрекъснато променящия се пейзаж. Избраните форми имитират сапунени мехури, които променят формата си при допир със земята и достигат прави линии единствено, когато се съединят. Архитектурата е замислена, за да се впише плавно с неравните пясъци на кариерата, с което привлича милиони посетители, които искат да я видят.
  • Специалният дизайн на геодезичните куполи, материалите на тяхното изграждане, устойчивите практики на компостиране, рециклиране, използване на водните ресурси и био енергия и повторно влагане на материалите формират една себезавършена природна система, която изумява едновременно с космическа екзотика и функционалност.

Свързано:

Идеи за градина Проектът ЕДЕН - от изоставена кариера в парче от рая