Идеи за градина с камъни - модерният тренд

Публикувано на 30/06/2019 от Мария Неделчева | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 9 830 пъти

Използването на естествени материали за декорация е един от популярните трендове в интериорния дизайн. Нашите идеи за градина с камъни се вписват идеално в тази концепция, която набира своите последователи. Камъните за градината са много подходящи по различни причини - издръжливи са, не особено скъпи и налични в голямо количество.

От идеи, които ще създадат границите на вашия двор, до такива, които ви създават уют, и даващи ви възможност да развихрите артистичните си умения - всичко това ще ви предложим сега. Ако имате нужда от помощ с подреждането на своето външно пространство, не се колебайте да потърсите доказаните ландшафтни дизайнери, регистрирани в MaistorPlus.


Каменна пътечка

Един от най-често срещаните варианти за използване на камъни в градината е създаването на малка пътечка от тях. Можете да вложите изцяло своята визия, първо в размера на камъните, които ще употребите, и второ - в дизайна.

  • Големите, изчистени каменни плочи са много елегантен вариант, който обаче не предлага много вариации в полагането им. За сметка на това обаче е изключително стабилна опция.
  • Ако се спрете на малки камъчета за пътеката, също можете да изберете простичък дизайн, но и да развихрите фантазиите си. Създайте собствен десен на пътечката - в кръгове, цветя и каквото ви хрумне.
  • Или комбинирайте плочите с малки камъчета, за двоен ефект!


Алпинеум в двора

На пръв поглед алпинеумът е логичен избор от идеите за градина с камъни. Получавате цветен кът, който е и изключително устойчив на атмосферните влияния.

  • Най-лесният вариант е да поставите сукуленти върху купчинка камъни и вече ще си имате семпъл и същевременно ефектен алпинеум. Естествено, и тук имате пълната свобода да разгърнете себе си, като засадите най-различни цветни лехи, а камъните да използвате вече за декорация.
  • Все пак имайте предвид, че колкото повече камъчета включите в инсталацията, толкова по-желателно е да се спрете на зелени растения, а не на цъфтящи такива. Ако държите на шарен двор, можете от камъни да си направите големи вази, кошници, или саксии.


Здрави ограждения за градината

Нямате все още ограда за своята градина? Няма проблем - нужни са ви само здрави телени основи и много камъни. Вероятно най-лесният начин да създадете граници на външното пространство на дома. И тук вариантите са много:

  • Опитайте наслагване на каменни плочи или по-плоски големи камъни. Ще изглеждат супер ефектно. Слепването им е и по-лесно и стои естествено, така че можете да се отървете от телената мрежа.
  • В телена "опаковка" имате свободата да използвате най-различни камъни, и по големина и форма.
  • Ако вече имате ограда, но искате нещо различно и нашите идеи за градина с камъни ви допадат - можете просто да облицовате с тях!

Виж още: Вдъхновяващи огради, които ще ви очароват


Каменни мебели

Да, правилно прочетохте - можете да си направите мебели за градината от камъни. Отново с помощта на телена мрежа или плочи е напълно възможно да се сдобиете лесно с градински пейки, столчета и маса.

  • Имате нужда само от плотове или дъски, с които да покриете каменното творение, за да стигнете до крайния резултат. Подберете и меки възглавнички за декорация, и за удобство, за да е пълна картината.
  • За да не виждате само камъните, вложете въображение в декорацията - боядисайте телената мрежа, изберете ефектен плот за масата. И намерете най-доброто място за тези много издръжливи мебели в градината си - после по-трудно ще ги преместите.


Огън, топлина и уют в градината

Нашият личен фаворит от всички идеи за градината с камъни - огнище. Изглежда наистина невероятно, а приложението му е отлично. Огнището може да ви служи не само да създаде романтична атмосфера и уют. Много по-приятно е, когато можете да се съберете край огъня в хладна вечер. Или да си изпечете захарни бонбони например.

  • В зависимост от условията в двора ви можете да изкопаете определено място за огнището и да го облицовате с камъни. Или пък да го изградите нагоре, но не вдигайте прекалено високи стени.
  • Изборът е голям и при подпалките - дърва, въглища, а има дори и възможност да захраните огнището с газ - зависи само от вас!


Направете си ...водопад

Прекрасно творение за всеки двор би бил един каменен водопад. В този случаи имате нужда от повече усилия, докато го създадете, но след това удоволствието ще си струва.

Както и в предишните идеи, които видяхте, и тук сте напълно свободни за експерименти. Ако не се чувствате уверени, започнете от малко фонтанче, може би и езерце, а след това смело към водопада. Положете камъни на дъното на езерцето, където ще се стича водата и оттам тръгнете нагоре в изграждането му. Плочи, комбинирани с речни камъни, създават отличен резултат.

Вероятно ще ви се наложи да потърсите и специалист при довършването на тази идея, за да има правилна инсталация на водната система. Ако вече сте решили кои идеи за градината с камъни искате и ви трябва изпълнител, опишете проекта си безплатно и намерете ландшафтните проектанти, който ви предлагат най-добрите условия според вашите изисквания. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Стоил Димитров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта