Правилно аранжиране на цветя в лятната градина

Публикувано на 18/06/2019 от Теа Даулова | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 11 751 пъти

Правилното аранжиране на цветята в градината е един никак не лесен процес, който може да докара до тиха лудост дори и най-спокойния човек. Трябва да се съобразите с редица фактори - специфика на цветята, климатични особености, възможности, площ и оформление на градината ви, място, където да ги засадите, цветова комбинация… Щом сте захванали с тази задача – въоръжете се с търпение и дайте воля на въображението си. Мисията ви никак няма да бъде лесна, но пък крайният резултат наистина ще ви направи щастливи и доволни. Ако обаче не разполагате с достатъчно време или не притежавате завидни градинарски способности, обърнете се към специалистите по озеленяване на MaistorPlus, които ще ви помогнат да направите двора си в съвършено място. За постигане на красива, цветна градина има няколко универсални правила. Няма начин да сбъркате, ако ги спазвате. Разберете кои са те в следващите редове. 


Избере едногодишни или многогодишни растения

Много добре обмислете какви растения са ви нужни. До голяма степен, освен с желание, изборът ви е свързан и с възможността да приберете цветята в помещение през студените месеци. Друг важен фактор е къде ще засадите цветята – с саксии, сандъчета или директно в лехите. Ако изберете втория вариант възможностите ви несъмнено се ограничават до многогодишни цветя, тъй като изобщо няма да ви е удобно в средата на есента да пренасяте растенията в саксии. Ето кои са основните разлики между двата варианта:

  • Едногодишни растения – не са студено устойчиви. Т.е не се надявайте догодина да оцелеят и отново да бъдат в цветните лехи в градината ви. Те са сезонни растения, които ще ви радват през топлите дни и ще увехнат, когато стане студено. Такива цветя са повечето сортове на: мушкато, петуния, лобелия, тагетес (позната като „турта“), пламъчета и др.
  • Многогодишни растения – определено това е значително по-удобният вариант за градина, но и по-ангажиращ. Тези цветя ще се върнат с нови сили още на следващата година – по-големи, по-цъфтящи, по-красиви. Разбира се, ако успеете да ги съхраните правилно и да оцелеят. Несъмнено ще ви се наложи да пригодите помещение, където да ги приберете през студените дни. Сред красивите представители на многогодишните растения са цветята: фуксия (позната като „обичка“), грудкова бегония, грудкова далия, магнолия, олеандър (познат като „зокум“) хортензия, глициния, лавандула и др.

Вижте още: Как да постигнем провансалски полъх в градината


Подредете цветята по височина

Важно е, когато избирате начин и място за аранжиране на цветя във вашата градина, да ги сортирате по височина. Това се налага, поради няколко причини:

  • Естетически ще бъде много по-добре. Няма да имате ниски и високи цветя, които да придават ефект на безпорядък.
  • Цветята няма взаимно да си пречат и ще виреят много добре. Ако насадите високо цвете до ниско, шансът до ниското да стигнат слънчеви лъчи е почти равен на нула. Именно заради това ги комбинирайте, така че да не си сенчат и всички да могат да ви радват с красивите си цветове.


Цветова комбинация

Масово хората се притесняват как ще изглеждат различните цветове един до друг. Дали няма да стане претрупано? Дали червено ще си отива със синьо? Истината обаче е, че при този момент, може най-малко да стъпите на криво. Възможностите за грешки тук са изключително малко. Когато дойде време за цветовата комбинация на растенията вземете под внимание следните няколко неща:

  • Комбинацията от цветя винаги ще ви донесе много свежест и настроение. Независимо дали са шарени или едноцветни, те ще бъдат красиви, сигурни сме в това.
  • Изборът дали да комбинирате много цветове или да се спрете на няколко доминиращи, най-вече зависи от стила и дизайна на двора ви. Ако сте се спрели на конкретни нюанси, които да бъдат част от градината ви, то в такъв случай ще бъде добре и цветята да бъдат в тази гама. Ако обаче искате много пъстрота и разнообразие – не се колебайте и засадете всякакви цветове, които ви харесват.

Вижте още: 5 тенденции за вълшебна градина през 2019 г.


Оставете място за пътеки

Когато стигнете до момента с аранжиране на цветята, не забравяйте да оставите достатъчно пространство за обособяване на пътеки. Никак не е приятно да се чудите откъде да минете, за да не настъпите някое цвете. Осигурете си удобство да не прескачате цветните аранжировки и да не се налага да минавате през съседния двор, за да запазите красотата на градината си. За да не изпадате в тази ситуация ще в необходимо:

  • Предварително да изберете къде да бъде място за пътека, за да не засаждате никакви растения на мястото.
  • Да съобразите кои места наистина за удачни за цветята, които сте избрали да бъдат част от вашата градина. В зависимост от тяхната специфика обособете по-слънчево или сенчесто място, където ще виреят добре.
  • Изберете правилната локация за позициониране на цветята.


Аранжиране на цветя в алпинеум

Красотата на алпинеумите кара не малко хора неистова да желаят да ги имат в дворовете си. Колкото и да ви изглежда трудно, направата на такова красиво кътче във вашата градина не е никак сложно. Трябват ви малко красиви камъни, почва, с която да създадете релеф, за да изпъква алпинеума, и красиви цветя. Как обаче да бъдат подредени те?

  • Хубаво е да не залагате на много високи растения. Може да изберете няколко за акцент – малка туя или декоративен лешник, но не и да прекалявате в тях.
  • Пълзящите растения в умерено количество са много добър вариант. Бръшлянът ще ви свърши чудесна работа. Освен това е и лесен за отглеждане. Единственият му недостатък е, че ще трябва редовно да го подрязвате, за да не задуши останалите растения, затова не прекалявайте с него. Бръшлянът ще ви осигури цветен зелен килим и няма да ви се налага да се чудите колко цветя ще са ви необходими, за да запълните целия алпинеум.
  • Засадете цветя (препоръчително по-далече от бръшляна, ако имате такъв). В алпинеумите много добре стоят туфи от лавандула, пламъчета, турти, сребърна или обикновена цинерария, мини рози и др.


Обособете лехи

Безразборно садене на цветя, колкото да ги има в градината ви, не е никак удачен вариант. По този начин двора ви ще придобие много хаотичен и неподреден вид, а никой не иска това, нали? Затова обособете лехи – малки или големи, във всякакви форми - правоъгълни, кръгли или квадратни, така че наистина да се вижда каква е вашата концепция и да изглежда красиво. Плюсовете на обособяване на лехи са:

  • Ще изглежда подредено;
  • Ще ви е по-лесно за поддържане, защото няма да се лутате по целия двор да поливате или плевите растенията.

За да оформите цветни лехи може да използвате:

  • Камъчета, с които да обособите лехите в градината и те да се открояват;
  • Красиви бордюри, в които да си оградите;
  • Самите цветя, които да насадите в правилна редица. Те сами ще свършат работата си и ще ви дадат едни чудесни лехи. Може да се наложи да ги подрежете, ако растежът на цветята започне с голяма бързина.

Аранжирането на цветя в градината е едно чудесно изпитание за вашата издръжливост и креативност. Сигурни сме, че ще се справите чудесно, затова вярвайте и вие в себе си и превърнете двора си е малко съвършенство. В случай, че имате нужда от професионална помощ или съвети – потърсете доказани професионалисти сред регистрираните в MaistorPlus. Направете безплатна заявка. В отговор ще получите оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас. Може да разгледате профилите на кандидатствалите изпълнители да прочетете какви за отзивите за тях от предишни клиенти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта