Присаждане на дръвче - практически съвети и насоки

Публикувано на 04/10/2017 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 04/10/2017 | Видяно 28 793 пъти

Ако си мислите, че не е възможно да си наберете череши и праскови от едно и също дърво, което всъщност е джанка, само почакайте да прочетете тази статия докрай! Историята разказва, че първият човек, решил да опита присаждане на дръвче, е Мичурин. Земният му път приключва, когато великият градински експериментатор пада от върха на тополата, където бере магданоз за баба си. Естествено, този пример е силно преувеличен, но факт е, че в немалко градини могат да се видят присадени на калем или пъпка овошки. Ако много ви се иска и вие да усвоите този занаят, в следващите редове ще научите практически съвети и насоки по темата. За оптималното организиране на градината си пък можете да разчитате на доказали професионализма си озеленители в нашата платформа.


Какво е присаждане на дръвче?

Процесът на присаждане на дръвче може да се възприеме като хирургическа операция, при която клонче или пъпка от един вид овошка се присажда към стъблото на друга. Дръвчето, на което става присаждането, се нарича подложка, а другото, което се присажда, е присадка. Ако операцията е успешна, живителните сокове на подложката ще отидат към присадката и тя ще започне да се разлиства и дава плодове. Това прави напълно възможно брането на кайсии от прасковено дръвче например.

Едно основно правило, което е добре да се запомни, е, че на костилкова подложка се присаждат само костилкови калеми и пъпки, а на семкова - съответно семкови. По-просто казано, не можете например да присадите ябълка (тя е семкова) на черешова основа (черешата е костилкова), както и обратно.

Най-масово разпространените видове присаждане са на калем и на пъпка, като в хода на настоящата публикация ще разгледаме малко по-подробно втория.

Вижте още: Как да засадите красива градина: 7 съвета за начинаещи


Кога се прави присаждане на калем и кога на пъпка?

Както вече уточнихме, съществува присаждане на калем (левият кадър) и на пъпка (десният кадър). За всяко от тях има подходящо време в годината, когато е удачно да се извършат:

  • Присаждане на калем - в средата на зимата. В последните дни на най-късия месец в годината - февруари, се прави присаждане на калем. Ако пък сте избрали подложката ви да бъде джанка, процесът следва да се извърши в началото на февруари. Причината е, че джанката цъфва по-рано, а когато това се случи, присаждане не може да се прави.
  • Присаждане на пъпка - в средата на лятото. В специализираните книги ще прочетете, че около 20-и август е добре да се направи присаждане на пъпка. Експeрименти на опитни градинари обаче показват, че и присаждане месец по-рано, около 20-и юли, също дава позитивни резултати.


Необходими инструменти за присаждане на дръвче от пъпка

Ако искате да си присадите дръвче от пъпка, ще ви бъдат необходими следните инструменти:

  • Ножче за присаждане;
  • Лико или конец;
  • Хартиено тиксо;
  • Градинарска ножица;
  • Течен парафин.

Ножче за присаждане и градинарска ножица можете да откриете във всеки магазин, предлагащ аксесоари за градината. Хартиено тиксо има в книжарниците, както и в търговски обекти, свързани с ремонтни дейности.

Що се отнася до ликото и конеца, добре е да уточним защо е препоръчително да се спрете на първото. Ликото е естествен материал, то е свързващата тъкан на дървото, по която текат неговите сокове. Когато превържете присадката с него, дори да го забравите, то ще изгние, без да прави поразии.

От друга страна, ако забравите да премахнете конеца, щом присадената пъпка се е хванала, след време, когато дървото вече е пораснало, има реална опасност да падне като отсечено, “разрязано” от здравия конец. Лико се продава в агро аптеките.


Подготовка за присаждане на дръвче от пъпка

Тук ще уточним подготвителните стъпки, които е необходимо да се извършат, преди фактическото присаждане:

  • Взимане на клонче с пъпки за присаждане. Изберете добре разлистено клонче от южната страна на короната на дръвчето, което ще присаждате. От тази половина на дървото клоните са добре огрявани от слънчевите лъчи, изпълнени с живот, съответно са по-податливи на прихващане, когато се присаждат.
  • Отстраняване короната на подложката. В случай че овошката, която сте избрали за подложка, вече е развила корона с листна маса, трябва да я отстраните. Отрежете я с помощта на градинарската ножица. Това се прави, за да може живителните сокове на основното дръвче да отиват изцяло към присадените към него пъпки. Така се увеличава шансът последните да се хванат.

Вижте още: Направи си сам градина в битов стил


Как да направим присаждане на дръвче от пъпка

Дойде моментът да се запознаем със същината на присаждането. Това са стъпките, които следва да изпълните:

  • Използвайте северната страна на подложката. От северната страна на подложката се прави Т-образен разрез. Тя не е пряко изложена на слънчеви лъчи и там крехката присадка е защитена от попарване.
  • Да направим Т-образен разрез. Разгледайте ножчето за присаждане на снимката горе вдясно. Виждате, че от едната си страна, в горния край, то има лека издатинка. Самият разрез правите с острието, което се намира от другата страна на издатината, а последната използвате, за да забелите леко навън кората на дръвчето-подложка наляво и надясно.
  • Подготвяме пъпка за присаждане. Вземате клончето, което по-рано отрязахте от южната страна на короната на присажданото дърво. Огледайте листата по него и си изберете това, което ви изглежда здраво и свежо. Издялкайте клона под него с ножчето за присаждане така, че заедно с листото да има парче дърво, което е заострено, както се вижда на долната дясна снимка.
  • Извършваме присаждането на пъпка. Подготвената в предната стъпка присадка поставяме в Т-образния разрез и притискаме около нея кората от подложката. Пристягаме двете една към друга, като увиваме около тях ликото или конеца. Накрая запечатваме с хартиено тиксо.
  • Довършителни работи по присаждането. При подготовката за присаждане отрязахме короната на дървото-подложка. Сега намажете отрязаното място с течен парафин и увийте хартиено тиксо около него. Това е с цел соковете на подложката да отиват изцяло в подкрепа на присадката.


Финални насоки за присаденото дръвче

Основната работа по присаждане на дръвче вече е свършена. Ако видите, че присадената пъпка ражда нови листа, развива се, това е сигурен знак, че се е хванала. Оттук нататък имате избор да оставите младата фиданка с присадка където си е или да я преместите. При втория вариант изкопавате голяма дупка на новото място, внимателно изваждате дръвчето, заедно с корените, и го полагате в нея, притискайки почвата около него. Когато сте направили присаждане с пъпка, трябва да поливате обилно дръвчето в продължение на 20 дни.

Още ценни съвети, свързани с градината, можете да научите от специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Заявете проект към тях, напълно безплатно и без обвързване, и ще получите конкурентни оферти, сред които да се спрете на най-добрата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта