Бюфетът, който съвсем не е отживелица

Публикувано на 28/11/2019 от Флора Велчева | Последна редакция на 28/11/2019 | Видяно 3 054 пъти

Бюфетът, поставен в дневната или трапезарията, е чудесна мебел, която ще ви даде допълнително място за съхранение на прибори или по-скъпи сервизи за хранене. Особено подходящ е за по-големи пространства, като има много разнообразни съчетания от чекмеджета, рафтове и дори място за съхранение на бутилки с вино. 

И макар да ви се струва като отживелица, бюфетът всъщност е непреходна във времето мебел, която внася допълнително усещане за изтънчен дизайн, но без да бъде претенциозно. Вижте няколко страхотни бюфета, които ще ви убедят в това. А ако имате точна представа как искате да изглежда бюфетът във вашата трапезария, можете да се обърнете към професионалистите за мебели по поръчка, които са регистрирани на сайта ни.


Sideboard, server, credenza или бюфет

В исторически план бюфетите са използвани за първи път в Швеция. По-късно навлизат във Франция и оттам в цяла Европа. 

В повечето европейски държави магазините разделят тези мебели в четири категории - buffet, sideboard, server, credenza. Но почти няма разлика във визията и практичността им. Основната разлика в наименованията се дължат на това дали ще я поставите в трапезарията или в дневната.

  • Все пак можете да познаете sideboard по по-късите крака, в сравнение с останалите типове.
  • Server съдържа чекмеджета за съхранение на малки предмети като сребърни съдове и пръстени за салфетки, а като шкаф служи за допълнителен плот.

Което и да изберете от тях ще бъде добър вариант за съхранение, а над него може да подредите снимки в рамки или картини. 


Бюфет - средна цена

Цената на този тип мебели варира от 130 лв. до 600 - 650 лв., като зависи от типа дърво, което е използвано; дали е включена стъклена витрина; броят чекмеджета и рафтове също е от значение. 

  • Античните бюфети са със значително по-висока цена. Трудно би могло да се определи средна стойност при тях, като тя зависи от класа на продукта; държавата, от която е внесен; периода, в който е създаден.
  • Ако сте ценител на антиките, можете да намерите сравнително сносна мебел в онлайн пространството с цена между 1300 и 1900 лв. 

Вижте още: 5 нестандартни идеи за декорация на стената зад дивана


Какво дърво е най-подходящо за този тип мебел

Бюфетът може да бъде произведен от най-различен материал. Важно е обаче да знаете спецификите на голяма част от тях:

  • Махагонът е традиционен материал за изработка на по-скъпи мебели. Той е по-лек от други видове дървесина като дъб. Червеникаво-кафяв е, но има по-светли нюанси. 
  • Дъбът е чудесен избор, ако ще използвате бюфета за масивни сервизи от много части например. Той често се използва за кухненски мебели, но с времето може да пожълтее. Червеният дъб е по-подходящ, защото е по-тъмен. 
  • Черешата е друг добър избор за изработката на този тип мебел. Тя потъмнява с времето, придавайки й много богат вид. Цветът е това, от което се впечатляват повечето хора, но има и други неща, които наистина ще спечелят вниманието ви. Черешата е сравнително твърда, може да е устойчива на драскотини и вдлъбнатини.
  • Макар да приемаме бора за подходяща за мебели дървесина, защото е евтин, той всъщност се поврежда много лесно.
  • Кедърът е сравнително мека дървесина, така че и той не е идеален за мебел на закрито, но заради голямата си издръжливост можете да го предпочете за бюфет на открито. 


Подходящи места за позициониране на бюфета

Има множество варианти за места, където може да позиционирате бюфета. В крайна сметка най-удачно е да го сложите там, където ще ви върши работа и ще отива на интериора. И все пак има няколко помещение, за които бюфетът е много удачен избор:

  • Кухнята - с негова помощ ще имате допълнително място за съхранение на домакински уреди. Освен това много добре пасва на всяка кухня. Може да го използвате и като барплот, като го поставите на подходящо място;
  • Дневната - чудесен избор е за всяка дневна. Освен че ще ви даде допълнителна възможност за събиране на вещи, той ще бъде и много красиво допълнение към стила на стаята.
  • Детската стая - в него ще може да прибирате детски дрешки или пък играчки. Компактните му размери няма да водят до риска от претрупаност с мебели. Но пък едновременно с това ще ви дават допълнителнсо пространство за съхранение.

Бюфетът категорично не е отживелица. Той все още има място във всеки съвременен дом. Ако все още се колебаете какъв е подходящ за вашия дом, обърнете се за съвет към някой от дърводелците регистрирани на сайта ни. Направете безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти. Може да ги сравните, да видите мнения на предишни клиенти и да вземете най-правилното за вас решение.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта