5 смарт устройства за дома, с които ще намалите сметките си за ток

Публикувано на 27/12/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 2 591 пъти

Всяка година човек харчи около 2000 лева за енергия, която реално не се използва. Това се случва по многобройни начини - било то чрез захранване на уреди и устройства или чрез отопление и последващо охлаждане на въздуха, който изтича през пукнатини по стените и около прозорците. Този факт е доста неприятен, особено в днешно време, когато разходите за електроенергия се покачват с всеки изминал ден. Затова и необходимостта от по-масовото прилагане на устойчиви практики също става спешна.

Неведнъж сме споменавали, че решението на този проблем е лесно - инсталирането на умни устройства в дома. Смарт джаджите не само улесняват ежедневието, но също могат да помогнат да се спести енергия и да се намалят сметките за ток и отопление в домакинството. За да ви дадем повече информация, тук ви показваме устройствата и ви представяме съвети за пестене на енергия, които ще подобрят енергийната ефективност в дома ви и ще намалят разходите ви.

А ако търсите професионални съвети, съобразени изцяло с вас и дома ви, се свържете със специалистите в областта на енергийната ефективност, регистрирани в сайта ни.


Смарт контакти

Знаете ли, че в дома ви в момента има вампири? Вярно е! Но можете да оставите чесъна и острите дървени инструменти за самозащита настрани, защото тези вампири не са неживи същества, които бродят през нощта и чакат възможност да засмучат кръвта ви. Те са уреди, които продължават да черпят от електроенергията ви, дори и когато не работите с тях. Кои обаче са уредите “вампири”? 

  • Те най-често са телевизорите, принтерите, лаптопите, настолните компютри и зарядните за телефони. Всички тези устройства продължават да черпят енергия, дори когато не се ползват активно. Затова е и хубаво да внимавате колко дълго зареждате телефона или лаптопа и най-вече - колко време зарядното стои включено в контакта, след като е свършило работата си. 
  • Интересен факт е, че устройствата “вампири” могат да представляват до 20% от вашата сметка за ток. 

Какво тогава е решението на проблема?

  • Умните контакти! Или по-точно тапи за контакти. Просто поставете смарт джаджата във всеки контакт и след това включете уредите в него.
  • Можете да програмирате интелигентните контакти, за да изключвате уредите според предварително планиран график или да използвате приложение за смартфон, за да ги изключите дистанционно, когато сте далеч от дома.


Светлини, активиращи се при движение

Още един небезизвестен факт е, че осветлението представлява около 10% от ежемесечната сметка за ток. Точно затова, намалявайки използването на осветителните тела и светлината в дома, можете значително да намалите и обичайните си разходи за електроенергия. Ето и още няколко трика:

  • Не оставяйте светещи лампите, когато не използвате помещението, в което се намирате.
  • Забравете за постоянно включената нощна светлина, която ви помага да намерите пътя до тоалетната в тъмното. 
  • Инсталирайте осветителни тела, активиращи се при движение. Това решение е перфектно именно при предходната ситуация. По този начин домът ви и стаите, които ползвате, ще бъдат осветени, само когато има някой в тях. 

Вижте още: Какво да очакваме от смарт технологиите за дома през 2020 г.?


Умен термостат

Инсталирането на интелигентен термостат може да ви спести до 23% от разходите за отопление и охлаждане. Как? Тази смарт джаджа ви позволява да отоплявате или охлаждате дома си, само когато присъствате в него и сте активни. 

  • За целта можете да зададете график за работа на термостата, който ви позволява да използвате по-малко енергия в моменти, когато сте извън дома или спите. 
  • Някои интелигентни термостати могат дори да научат ежедневните модели на поведение на вашето семейство и съответно да коригират температурата във вашия дом. И ако случайно се приберете по-късно от работа или пък подраните, можете да регулирате температурата на дома си отдалеч, само с няколко клика през телефона. 


Умни щори

Хубавото на прозорците е не само, че ни позволяват да се наслаждаваме на красиви гледки, но и че дават възможност повече слънчева светлина да влиза в дома. И докато естествената светлина може да направи чудеса за дадено пространство, тя също може да увеличи и разходите за енергия. 

  • Слънчевата светлина, която влиза през прозорците през лятото, може да добави топлина в дадено помещение, което довежда до увеличаване на разходите за охлаждане. 
  • През зимата обаче оставянето на слънчева светлина да отоплява дома ви може да намали разходите за отопление, макар и незначително. 
  • Моторизираните интелигентни щори улесняват вас, като могат да работят според предварително планиран график, съобразен с нуждите ви за отопление и охлаждане. 

Вижте още: 7 умни джаджи, от които всеки високотехнологичен дом се нуждае


Умни домакински уреди

Вероятно сте забелязали, че ние, хората, сме склонни да включваме големите си уреди като перални, сушилни и съдомиялни машини, по едно и също време на деня. Това създава пикови моменти, през които електроенергията е с най-голямо търсене сред потребителите. Едва ли знаете, но именно в тези пикови часове захранването е по-скъпо. Добрата новина е, че има интелигентни уреди, които работят в полза на собственика си.

  • Можете да настроите смарт уредите да работят по време, когато електросистемата не е толкова натоварена, така че да можете да получите по-задоволителни резултати и да плащате по-малки сметки.

Вероятно няма да ви изненадаме с факта, че смарт устройствата улесняват живота повече от всякога. Те ни помагат да намалим месечните си сметки за ток. А и използвайки ги, съдействаме за удължаването на живота на планетата. Така че, ако търсите начин да подобрите енергийната ефективност в дома си, можете да се свържете със специалисти в областта, които да ви помогнат да изпълните тази мисия. По всяко време може да направите напълно безплатна заявка за проект. До 24 часа в отговор ще получите няколко оферти, които можете да сравните, за да изберете най-добрата за вас. За по-информиран избор можете да прочетете отзивите на предишни клиенти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта