7 начина, по които съсипвате вашите чаршафи

Публикувано на 24/09/2015 от Нели Минчева | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 7 117 пъти

Знаехте ли, че прекарвате една трета от живота си в леглото? А като сте в леглото, вие всъщност лежите на чаршафите си, следователно голяма част от времето вие реално сте в досег с тези добри приятели, които желаете да ви служат вярно възможно най-дълго. За да се случи това, избягвайте следните 7 често допускани грешки, които сме подбрали за вас. А ако имате нужда от цялостно почистване на дома си, обърнете се към професионални хигиенисти.


1. Слагате прекалено много чаршафи в пералнята

Когато слагате в пералнята по-обемисто пране, като чаршафи например, не го пъхайте на топка, а го поставете възможно най-разгънато. Също така, не препълвайте пералнята. Ако перете два чифта спално бельо, пуснете две перални. Допълнителното време, което ще изгубите, ще спечели по-дълъг живот на завивките.

Ако използвате сушилня, спрете машината по средата на цикъла и се уверете, че чаршафите не са се навили на топка. Разстелете ги добре и довършете програмата. Прането ще изсъхне равномерно и ще изглежда по-добре в края на процедурата.

Вижте още: Уникални дизайнерски легла


2. Перете ги на програмата за силно замърсени дрехи

Някои модели перални имат специални програми само за чаршафи. Ако вашата няма такава, изберете нормално изпиране, а не програма за силно замърсено пране. За да станат чисти, чаршафите не се нуждаят от допълнително въртене. Ако смятате, че прането е по-замърсено от обикновено, повишете температурата на водата. Иначе рискувате да се сдобиете със силно усукано спално бельо и евентуално с издърпани нишки по него.


3. Сушите твърде дълго при твърде висока температура

В случай че ползвате сушилня, за да намалите до минимум свиването и гънките, изберете ниска настройка на температурата и автоматична програма. Така уредът ще спре, когато отчете, че чаршафите вече са сухи, а не когато изтече определен период от време. Продължителното време в сушилнята може да увреди нишките на плата и да ги направи по-податливи на разкъсване.

При възможност, разбира се, спалното бельо ще ви бъде благодарно, ако го сушите предимно опънато на въздух под топлите слънчеви лъчи. В резултат то ще бъде по-свежо и проветрено.


4. Не ги сменяте достатъчно често

Сменяйте спалното бельо веднъж седмично, в краен случай веднъж на две седмици. Ако го използвате прекалено дълго време без подмяна, възможно е платът да не може да възвърне формата си, когато се озове в пералнята и сушилнята, а разтегнатите чаршафи се късат по-лесно.


5. Носите грим в леглото

Този кардинален естетически грях е вреден не само за вашата кожа! Размазаният по калъфките на възглавницата грим често остава трудни или невъзможни за изпиране петна. Това е особено валидно за различните видове лосиони и някои продукти за кожа (като тези, които съдържат бензоил пероксид). Последните дори биха могли да избелят цветовете на плата.

Ето защо е добре да се стараете да не се пъхате в леглото с непочистено лице, както и внимавате да не обезцветите трайно шарените си завивки.


6. Не ги сгъвате добре

Ако чаршафите ви са обикновени, без ластик, сгъването е сравнително лесно. Дори и в този случай обаче понякога е изкушаващо да не бъдат сгънати прилежно, а пъхнати в гардероба набързо. Не го правете. При чаршафите с ластик положението е малко по-сложно, но не и невъзможно. Тук си има техника, на която е добре да се научите. Ако стои дълго време намачкан, платът се поврежда. Тъй като е сложно да обясним с думи, потърсете в интернет бързи и лесни методи за сгъване на чаршафите, ще ви бъде от полза, а вкъщи ще се покажете като истински специалисти. Същото важи и за останалото пране, не подценявайте престоя на дрехите в шкафа и отрицателното влияние на намачкания плат.

Вижте още: Високотехнологични легла от бъдещето


7. Не ползвате предпазители за матрака и възглавниците

А защо? С тях не само предпазвате спалното бельо, а и се чувствате по-удобно в леглото. Предпазителите намаляват обтриването и захабяването на платовете. Възползвайте се.

В MaistorPlus, освен още много подобни полезни съвети, можете да потърсите и услугите на професионален хигиенист. При нас са регистрирани най-добрите фирми в тази област, като техните служители ще почистят идеално както дома, така и офиса ви. Разгледайте оставения за тях рейтинг и пуснете безплатна заявка за почистване, за да се свържете с най-подходящия специалист.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
11 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта