Как да направите така, че старите мебели да изглеждат като нови?

Публикувано на 29/09/2019 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 15/10/2019 | Видяно 323 пъти
Как да направите, така че старите мебели да изглеждат като нови

От много време гледате стария скрин, маса или стол, но не знаете дори откъде да започнете? Не е лесно да декорирате дома си по оригинален, а в същото време и бюджетен начин. Да преобразите старите си мебели със сигурност ще излезе доста по-евтино от това да купувате нови, а и можете да ги персонализирате според вашия вкус. Освен това в тази сложна на пръв поглед мисия ще изразите своя творчески потенциал. И дори да мислите, че не притежавате такъв, сами ще се изненадате колко свежи идеи има в главата ви. В случай, че имате сериозни опасения, че няма да успеете сами да се справите със задачата, може да се консултирате се с доказаните дърводелци, регистрирани в MaistorPlus.

Пастелни цветове

Пастелни цветове

Имате старо бюро или комплект за трапезария, които са захабени или просто искате нещо различно? Закупете боя за дърво в пастелен цвят. В големите вериги строителни магазини със сигурност има специална боя за дърво, но може да проверите и в кварталната железария.

 • Не забравяйте преди да боядисате старите дървени мебели, да свалите старото покритие, тъй като може да не хване много добре. За целта ще ви е необходима по-едра шкурка. След като сте свършили с тази задача, използвайте по-дребна за изглаждане.
 • Вмъкнете златни или сребърни елементи. По този начин със сигурност никой няма да има същите мебели като вашите.

Вижте още: Направи си сам: Кралско легло

Винтидж ефект

Винтидж ефект

Още един красив начин да превърнете старите мебели в истинско бижу. За да закупите мебели с такъв ефект, сериозно трябва да бръкнете в джоба си. Но пък затова сме ви приготвили няколко варианта, чрез които сами да си ги направите.

 • Използвайте специална вакса за ретро ефект.
 • Боядисайте мебелите, след което на подходящите места, използвайте шкурка.
 • Последният вариант е да използвате готов кит за винтидж ефект. В много магазини вече се продават такива. В тях е включено всичко необходимо.
 • Сменете дръжките на шкафчетата или чекмеджетата с подходящи.

Използвайте самозалепващо се фолио

Използвайте самозалепващо се фолио

Този вариант е подходящ, ако желаете да заложите на класически вид. Самозалепващото се фолио се предлага в най-различни цветове и десени. В случая имате възможността да използвате фолио, наподобяващо дърво.

 • Преди да започнете да залепвате фолиото, внимателно избършете повърхността. Трябва да се сигурни, че не е мокро или пък случайно не е попаднала някоя прашинка.
 • Измерете внимателно. Преди да махнете защитната хартия от фолиото, поставете го върху повърхността, като внимателно прецените дали това парче е подходящо. Предварително измерете и очертайте с молив, след което изрежете.
 • След като сте готови с предишните стъпки, можете смело да залепите фолиото.

Вижте още: Нов живот за старите врати: 7 чудесни идеи

Мебели като произведение на изкуството

Мебели като произведение на изкуството

Чували ли сте за техниката декупаж? Тези, които са – чудесно, за незапознатите – това е техника, в която се залепват салфетки, тънка хартия или специална хартия за декупаж, върху различни повърхности, с помощта на лепило. Необходими материали:

 • специално лепило за декупаж или познатото Ц200;
 • ножица;
 • четка;
 • подходящ елемент (салфетка; декупажна хартия);
 • плоскост или предмет, върху който да се постави елемента.

Важно е да се отбележи, че върху по-светла боя, елементите си личат по-добре. След като сте избрали подходящо изображение, вземете лепилото и с помощта на четката внимателно го намажете, така че да залепне върху повърхността. Оставете го хубаво да изсъхне. След 24 часа ще имате истински шедьовър в дома си.

Промяната на старите мебели може да се случи много лесно и всеки сам да я реализира. С показаните идеи наистина можете да спестите голяма сума. И все пак, ако нямате огромно доверие на собствените си възможности, може да се свържете с доказаните дърводелци, регистрирани при нас. Направете безплатна заявка за проект и изчакайте офертите, между които да изберете. 

Обичаш темите за дома и интериора и създаването на онлайн съдържание е твоя страст? Ако искаш с твои публикации да станеш част от водещата медия за дома в България, започни с попълване на нашия въпросник!

Попълни въпросник