Как да направите така, че старите мебели да изглеждат като нови?

Публикувано на 29/09/2019 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 15/10/2019 | Видяно 5 352 пъти

От много време гледате стария скрин, маса или стол, но не знаете дори откъде да започнете? Не е лесно да декорирате дома си по оригинален, а в същото време и бюджетен начин. Да преобразите старите си мебели със сигурност ще излезе доста по-евтино от това да купувате нови, а и можете да ги персонализирате според вашия вкус. Освен това в тази сложна на пръв поглед мисия ще изразите своя творчески потенциал. И дори да мислите, че не притежавате такъв, сами ще се изненадате колко свежи идеи има в главата ви. В случай, че имате сериозни опасения, че няма да успеете сами да се справите със задачата, може да се консултирате се с доказаните дърводелци, регистрирани в MaistorPlus.


Пастелни цветове

Имате старо бюро или комплект за трапезария, които са захабени или просто искате нещо различно? Закупете боя за дърво в пастелен цвят. В големите вериги строителни магазини със сигурност има специална боя за дърво, но може да проверите и в кварталната железария.

  • Не забравяйте преди да боядисате старите дървени мебели, да свалите старото покритие, тъй като може да не хване много добре. За целта ще ви е необходима по-едра шкурка. След като сте свършили с тази задача, използвайте по-дребна за изглаждане.
  • Вмъкнете златни или сребърни елементи. По този начин със сигурност никой няма да има същите мебели като вашите.

Вижте още: Направи си сам: Кралско легло


Винтидж ефект

Още един красив начин да превърнете старите мебели в истинско бижу. За да закупите мебели с такъв ефект, сериозно трябва да бръкнете в джоба си. Но пък затова сме ви приготвили няколко варианта, чрез които сами да си ги направите.

  • Използвайте специална вакса за ретро ефект.
  • Боядисайте мебелите, след което на подходящите места, използвайте шкурка.
  • Последният вариант е да използвате готов кит за винтидж ефект. В много магазини вече се продават такива. В тях е включено всичко необходимо.
  • Сменете дръжките на шкафчетата или чекмеджетата с подходящи.


Използвайте самозалепващо се фолио

Този вариант е подходящ, ако желаете да заложите на класически вид. Самозалепващото се фолио се предлага в най-различни цветове и десени. В случая имате възможността да използвате фолио, наподобяващо дърво.

  • Преди да започнете да залепвате фолиото, внимателно избършете повърхността. Трябва да се сигурни, че не е мокро или пък случайно не е попаднала някоя прашинка.
  • Измерете внимателно. Преди да махнете защитната хартия от фолиото, поставете го върху повърхността, като внимателно прецените дали това парче е подходящо. Предварително измерете и очертайте с молив, след което изрежете.
  • След като сте готови с предишните стъпки, можете смело да залепите фолиото.

Вижте още: Нов живот за старите врати: 7 чудесни идеи


Мебели като произведение на изкуството

Чували ли сте за техниката декупаж? Тези, които са – чудесно, за незапознатите – това е техника, в която се залепват салфетки, тънка хартия или специална хартия за декупаж, върху различни повърхности, с помощта на лепило. Необходими материали:

  • специално лепило за декупаж или познатото Ц200;
  • ножица;
  • четка;
  • подходящ елемент (салфетка; декупажна хартия);
  • плоскост или предмет, върху който да се постави елемента.

Важно е да се отбележи, че върху по-светла боя, елементите си личат по-добре. След като сте избрали подходящо изображение, вземете лепилото и с помощта на четката внимателно го намажете, така че да залепне върху повърхността. Оставете го хубаво да изсъхне. След 24 часа ще имате истински шедьовър в дома си.

Промяната на старите мебели може да се случи много лесно и всеки сам да я реализира. С показаните идеи наистина можете да спестите голяма сума. И все пак, ако нямате огромно доверие на собствените си възможности, може да се свържете с доказаните дърводелци, регистрирани при нас. Направете безплатна заявка за проект и изчакайте офертите, между които да изберете. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
29 извършени проекта