Как сами да подобрим вида на старите мебели?

Публикувано на 18/11/2021 от Василена Панова | Последна редакция на 18/11/2021 | Видяно 3 804 пъти

Освежаването на старите мебели е бавен процес, който честно ни се струва твърде трудно осъществим. Това всъщност не е съвсем вярно, ако следвате няколко прости стъпки. Освен това в края на процеса ще имате страхотна мебел, която да украси дома ви. 

Макар че реставрацията на антични мебели отнема много време, тя не е непременно сложна, стига да следвате процеса стъпка по стъпка. Въпреки това, ако решите да не се заемете с промяната на вида на мебелите сами, можете да се обърнете към някой от регистрираните експерти на сайта ни. 


Безопасността е много важна

Преди да започнете да възстановявате старите си мебели, имайте предвид, че ще трябва да работите с различни химикали. Закупете необходимата предпазна екипировка като гумени ръкавици, дълги ръкави и очила, за да предотвратите изгаряне от химикали. 

Работете навън, ако това не е възможно, изберете помещение, което лесно можете да проветрите, за да избегнате вдишване на пари от различните химически продукти. Ако можете, избегнете използването на по-стари бои- много от тях съдържат олово. 

Вижте още: Защо да не изхвърляме старите мебели


Определете вида покритие на дървото

Трудно е само с поглед да разберете дали покритието на вашата дървена мебел е лак, грунд и т.н. Първо тествайте повърхността, като приложите алкохол върху зона, която не е толкова добре забележима. Покритията като боя или емайл са много по-лесни за идентифициране. Други покрития като масло, восък или уплътнител могат да се определят от липсата на блясък на повърхността.


Понякога едно добро почистване е достатъчно

Доброто почистване много често е достатъчно, за да върне хубавия вид на старите мебели. Използвайте препарат за почистване на дърво на маслена основа. Ако това не е достатъчно, за да бъдат премахнати слоевете мръсотия, използвайте течен препарат разтворен във вода. Нанесете разтвора с кърпа или парцал, но внимавайте да не намокрите твърде много повърхността, защото ще се нагъне. 

Ако и това не почисти дървесината, прибегнете до терпентин, денатуриран алкохол или спирт. Използвайте две кърпи - едната, за да приложите веществото и друга, с която да избършете веднага. След цялостно почистване нанесете почистващ препарат върху повърхността и притиснете с кърпа.


Премахнете драскотините

С времето върху повърхността могат да се появят различни драскотини. Най-лесният начин да ги премахнете е чрез процес наречен reamalgamation. При него се използва разтворител приложен директно върху несъвършенствата. Първо, използвайте някоя от гореописаните техники, за да почистите дървото. Второ, изберете разтворител - денатуриран алкохол за шеллак или разредител за лак върху лак. Нанесете разтворителя върху готовата повърхност с помощта на естествена четка, като работите бързо, без да оставяте четката да изсъхне и да стане твърда. След това полирайте с фина стоманена вълна. За допълнителен блясък използвайте восъчна паста. 

Вижте още: Красиви мебели от палети за всяка стая у дома


Отстранете старата боя

По-големият брой слоеве боя върху повърхността изисква по-силна формула. Нанесете обилно стрипинг, като движите четката в една посока. Изчакайте между 5 и 20 минути в зависимост от дебелината на боята, след това изстържете с подходящ инструмент. Може да се наложи да повторите процедурата, за да премахнете успешно всички слоеве. 

Като боята е почти отстранена, нанесете с мека четка течен стрипинг. След това използвайте месингова четка или парче фина стоманена вълна, за да премахнете препарата от трудно достъпните места, като ъглите или елементите с дърворезба, избършете. 

Ако тези съвети ви се струват твърде сложни за изпълнение, можете да се обърнете към някой от специалистите регистрирани на сайта ни. Можете да сравните различните предложения, като направите безплатна заявка за проект. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
genchevstroi
Покривни услуги, София
53 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта